Budapest, Unkari. Osa 1.

Muutama vuosi sitten, teimme naiskollegoitteni kanssa kylpyläreissun Budapestiin. Kyseinen matka oli ollut kauan meidän to do-listalla.  Ajankohdaksi valikoitui maaliskuun alku ja matka lennettiin edullisesti Norwegianilla.  Jotta reissuun saatiin nostalgista, menneen maailman kylpylähohdetta, hotelliksi buukattiin Tonavajoen varrella sijaitseva Gellértin kylpylä.

Pieni historiapläjäys itse kylpylästä: Gellértin kylpylä avasi ovensa kylpyläkansalle jo vuonna 1918. Kylpylä sijaitsee Gellértin vuoren kupeessa. Kylpylä ei ehkä ole kaupungin fiinein, mutta sitäkin historiallisempi Art Nouveau-tyylisine rakennuksineen, marmoripylväineen sekä värikkäine mosaiikkeineen. Puhumattakaan mineraalipitoisesta vedestä, joka mahdollistaa Budapestin kylpylöiden toiminnan. Maan alla pulppuaa 118 luonnonlähdettä, jotka tuottavat päivittäin 70 miljoona litraa 21-78 asteista vettä. Tästä osansa saavat myös kaupungin kylpylät.

Gellértin kylpylän tarjontaan kuulu yhteensä 10 allasta. Seitsemän sisällä olevaa luonnonvesiallasta ovat lämpötilaltaan 19-40 asteisia. Kylpylän keskellä hienojen puitteiden ympäröimänä on iso 27 asteinen uima-allas. Ulkona on kaksi allasta sekä muutama viilentymisallas. Kylpylästä löytyy tietenkin myös saunoja.

Lisämaksusta on tarjolla myös erilaisia terapiapalveluita. Voit nautiskella kylpylässä mm. seuraavista hoitopalveluista: perinteisestä-, aromaterapia- ja thaihieronnasta, kauneus- ja kampaamopalveluista, mutahoidoista sekä yksityiskylvyistä. Liput kylpylään ja hoitoihin on mahdollista ostaa netin kautta. Huom. Suositusikäraja kylpylän allasosaston käyttäjäksi on 14 vuotta.

Hotellihuoneidemme hintaan kuului vapaa kylpylänkäyttö. Ja kyllä sitä sitten pitkän viikonloppuloman aikana käytettiinkin, paitsi ensimmäisenä iltana, koska kylpylä oli auki ma-su 6-20 ja me saavuimme hotelliin hieman ennen Spa-alueen sulkemisaikaa.

Kylpylän uima-allas. ”Budapest Spas cPlc.”

Seuraavana aamuna oli herätyskello oikein soittamassa, jotta pääsimme korkkaamaan kylpylän ennen aamupalaa. Huoneista löytyvä kylpytakki päälle ja menoksi. Tapasimme ryhmämme hissien edessä ja matka alakertaan saattoi alkaa. Tullessamme alas ystävällinen neiti antoi lokerikon elektronisen avaimen ja kyseli uimalakin perään. Siis mitä? Viimeksi kun kylpylässä kävin, ei mitään lakkeja kaivattu. Nyt se oli pakollinen. Ja sen sai ostaa tältä neidiltä tietenkin hotellin hinnoilla. Onneksi värin sai sentään valita. Ostin huoneen piikkiin punaisen lakin.

Hotellihuoneen avain säilytyslokerikkoon ja suihkun kautta allasosastolle. Seuraava muutos oli edessä, nimittäin 10 vuotta sitten kun kylpylässä viimeksi vierailin, kylpylässä oli vielä erilliset naisten ja miesten puolet. Vuonna 2013 puolista luovuttiin ja tästä lähtien on ollut kaikilla vapaapääsy koko kylpylän alueelle. Vaikka olimme aikaisin liikkeellä, unkarilaiset miehet olivat meitäkin aikaisempia ja altaissa lillui jo kymmenen karvaista miestä turisemassa keskenään.

Ja mikäs oli turistessa, yhdessä salin altaista kun oli 38 asteista ja toisessa 40 asteista, ihanan lämpöistä vettä. Kyltit kehoittivat olemaan vedessä korkeintaan 5 minuuttia, mahdollisten terveysvaikutusten vuoksi (korkea verenpaine), mutta siitä altaissa istuvat mieshenkilöt eivät tuntuneet välittävän. Vaihdoimme altaista toiseen tummien silmien seuratessa toimintaamme. Nyt ymmärrän miksi kylpylässä on aiemmin ollut omat puolensa molemmille sukupuolille.

Aikamme mineraalipitoisia vesihöyryjä hengitettyämme, siirryimme isoon altaaseen, jonne siis pitää laittaa uimalakki päähän. Näissä kuumissa altaissa se ei ollut välttämätöntä, joten olo oli hieman huijatun oloinen. Suuri uima-allas on kyllä hieno puitteiltaan, mutta tuntuu aivan mielettömän kylmältä (27 astetta), verrattuna linnunmaidon lämpöisiin kuumavesialtaisiin, joissa olimme juuri istuneet. Tästä hieman tyrmistyneinä lähdimme etsimään reittiä ulkoaltaille, jotka tuntuivat olevan jonkin matkan päässä muista kylpylän altaista.

Kesällä allasalue on idyllinen. ”Budapest Spas cPlc.”

Harhailimme pitkin käytäviä, kokeilimme ovia, lopulta yrityksen ja erehdyksen kautta löysimme ulos johtavan oven. Suurin ulkoaltaista (500 m2, aalto-allas) ei ole talvisin käytössä. Allas oli vedetön ja sen pohjalla oli ruskeita puiden lehtiä. Alueen reunassa oleva pienempi, metrin syvyinen allas (94m2) oli käytössä.

Ja missä käytössä…. Tästä tuli koko lomamme kohokohta: istuimme aamuisin 36 asteisessa, höyryävässä lämpöaltaassa, haistelimme Budapestin kevättä, kuuntelimme lintujen kevätlauluja, katsoimme auringon ensi säteitä sekä paransimme maailmaa. Aivan ihanan rentouttavaa, vain kuohuviinilasilliset puuttuivat! Altaasta ei olisi halunnut lähteä millään pois, ei ollenkaan.  <3

Valitettavasti aamupalatarjoilu ei kestänyt koko päivää, joten oli peseydyttävä, raahauduttava yläkerran hotellihuoneisiin pukeutumaan sekä iho kosteana palattava sivistyksen pariin ruokailemaan.

Aamupala oli monipuolinen, näkymät aamiaishuoneen ikkunoista Tonavalle loistavat. Samaa ei voi sanoa meille annetuista hotellihuoneista: huoneet olivat vetoiset, ehkä 70-luvulla viimeksi remontoidut ja tupakan kyllästämät (no smoking room). Näköalat huoneista olivat sisäpihalle, jossa joka aamu kävi roska-auto tyhjentämässä roska-astiat kukonlaulun aikaan. Toisaalta, olimme varanneet hotellista huoneemme lähinnä nukkumista ja vaatteiden vaihtoa silmällä pitäen. Sekä tietenkin sitä varten, että voimme kuljeskella pitkin poikin hotellin käytäviä kylpytakeissamme. 😉

Budapest oli tuttu matkailukaupunki lähes koko ryhmälle. Nyt yritimme löytää kaupungista asioita, joita kukaan ei olisi vielä nähnyt tai tehnyt. Emme siis tutkineet läpikotaisin Kauppahallia, emme käyneet Budapest Zoossa tai ihmetelty jokiristeilyllä Unkarin parlamenttitaloa. Mutta mitä sitten teimme?

Koska sattui olemaan äärimmäisen hieno keväinen sää, jolkuttelimme pitkin Gellért-vuoren rinteitä, olihan se aivan hotellin vieressä. Samalla matkalla kävimme katsomassa myös pienen Luolakirkon (Sziklatemplom) sekä näköaloja niin Tonava kaunoiselle kuin kaupunkiin asti.

Pittoreski Szentendre

Olimme etukäteen bonganneet netistä tiedon, että noin tunnin matkan päässä Budapestistä, olisi pittoreski, taiteilijoiden suosima kaupunki nimeltään Szentendre. Sinne siis. HÉV-juna oli meille kaikkein kätevin vaihtoehto, koska se menisi suoraan lähes kaupunkiin asti. Tosin asemalta olisi hieman kävelymatkaa itse keskustaan, mutta mikäpä olisi Unkarin keväässä kävellessä.

Szentendrestä pähkinänkuoressa: Szentendre on pieni kaupunki Pestin läänissä. Kyse on erittäin vanhasta kaupungista, jonka nimi mainitaan jo Rooman valtakunnan aikaisissa kirjoissa. Kaupungissa asuu noin 25000 ihmistä. Kaupunki sijaitsee Tonavan rannalla sekä on kuuluisa niin kyläidyllistä kuin taiteilijoistaan. Szentendressä on pinta-alaan nähden useita museoita, joten jos sellaiset kiinnostavat, on paikka kuin tehty sinua varten.

Taloissa on ihania yksityiskohtia.

H5 juna lähtee  Szentendreen Budapestin Batthyány tér asemalta. Junia kulkee säännöllisesti 10-30 minuutin välein, joten junaan ei tarvitse hötkyillä. Hintakaan ei päätä huimaan: yhden suunnan hinnaksi tuli 310 Ft eli noin 1,10€ (vuoden 2017 hinta).

Junamatka meni loistavasti matkasta höpistessä ja ikkunoista ohi vilisevää Unkaria ihmetellessä. Juna ohitti mm. arkeologisen kaivausalueen. Jäimme Szentendren asemalla pois, joka oli samalla junan päätepysäkki ja lähdimme kävelemään parisen kilometriä kaupungin ydinkeskustaan. Asemalla olisi ollut myös taksikyytejä tarjolla, mikäli kävelymatka ei olisi napannut.

Matkan varrelle jäi nykyaikaisia palveluita tarjoavia (rumia) rakennuksia kuten parturi, leipomo, kukkakauppa, kännykkäliike. Saapumisesta idylliseen keskustaan ei voinut erehtyä, koska vastaan käveli ryhmä aasialaisia, nuoria naisia kamerat kaulassaan.

Aivan ensimmäisenä oli päiväkahvien aika ja istuimme alas lämmintunnelmaiseen marsipaanikahvilaan. Mitä ikinä oletkin ollut vailla marsipaanista, tästä kahvilamyymälästä niitä löytyi. Ja huom. käsintehtyinä!

Kahvien jälkeen oli aika tutustua itse keskustaan. Kävelimme pitkin nupulakivikatuja, poikkesimme pieniin käsityöliikkeisiin ja suunnistimme katuja ristiin rastiin Szentendressä. Kaupungissa on paljon pieniä kirkkoja, peräti yhdeksän kappaletta.

Lisäksi kaksikerroksisia, värikkäitä taloja sekä kapeita katuja, joiden varrelta voi löytää niin pienen ravintolan, gallerian kuin käsityöläisen ateljeen. Tosin käsityöläiset tietävät töidensä arvon, joten kovin halvalla sieltä ei maalaus tai veistos lähde matkailijan mukaan.

Perinteiset pitsiliinat olivat halvempia sekä käsityönä tehdyt huivit, saippuat sekä tuoksupussit. Näkymät Tonavalle olivat varsin mallikkaat. Saatoimme vain kuvitella, miltä täällä näyttäisi kesällä, kun puut viheriöisivät ja puutarhaistutukset olisivat täydessä loistossaan. Tosin Unkarin turistisivuilla varoitellaan vierailusta kesäiseen Szentendreen, sillä silloin siellä ovat kaikki muutkin! 😉

Keväinen Tonava.

Szentendre on varsin kiva päivämatkakohde ja ennen kaikkea, todella helpon ja halvan yhteyden päässä Budapestista.

Tästä matka jatkui takaisin Budapestiin, lue siis myös osa 2.

Oletko käynyt Szentendressä? Teitkö löytöjä?

Saattaisit myös pitää näistä:

32 kommentti

 1. Kiitos pikamatkasta Unkariin! Oli ihan uusi tuo pikkukaupunki; oletko tästä London and beyond -blogin Lenalle jo vihjaissut? Hänestä on tullut pikkukaupunkien keräilijä.

 2. Oih nostalgiaa. Me majoituttiin Szentendressä Itä-Euroopan roadtripillä kauan sitten. Paikka on jäänyt poikkeuksellisen hyvin mieleen, samoin junassa konnarin kanssa väittely. Meille oli myyty turistiliput ilman turistikorttia, ja sitä olikin kiva setviä ilman yhteistä kieltä. Majapaikassa autoa vartioi niin pelottava koira, ettei tullut mieleenkään mennä autolle ilman koiran omistajaa. Yhtenä iltana paikallinen nuoriso ajoi Ladalla viereisen talon seinään ja siitä alkoi kauhea riitely ja selvittely. Melkoisia muistoja!

 3. Oi ihana Unkari ja Budapest – ensi kerralla pitää kyllä tehdä samainen päiväreissu kuin teilläkin! Budapest näköjään sopii ihan kaikenlaisille reissaajille. Olin siellä vaihtariporukalla rymyreissulla, ja sen jälkeen ex-poikaystävän kanssa, ja hyvin on viihdytty. Tai siis ihan täydellisesti. Jos johonkin Euroopan pääkaupunkiin pitäisi muuttaa, niin kyllä Budapest mun top 3 -listalta löytyisi.

 4. Kiitos pikamatkasta Budapestiin! Tuo kylpylä näyttää jotenkin tutulta ja muistin yhtäkkiä postausta lukiessani, että olen vieraillut jossakin kylpylässä Budapestissa tai sen lähistöllä kun olin 12-vuotias. Olikohan se tuo sama..? Hitsi kun en muista, mutta joka tapauksessa näyttää niin kivalta, että voisin laittaa tuon listalle sitten kun lähdemme Budapestiin. Siitä on nimittäin haaveiltu jo jonkun aikaa. Lentoja saa niin halvalla ja edellisestä vierailustani kaupungissa on tosiaan kulunut jo 20 vuotta. Olisi jo aikakin käydä Budapestissa uudestaan. 😀

   1. 12-vuotiaan muistoista voisi melkein tehdä postauksen. Tosin muistissa on niin vähän asioita, etten tiedä saisiko siitä kunnon juttua. Lähinnä muistan jonkun huvipuiston, pari eri kylpylää, Tonavan mutkan jossa pidimme eväsretken ja pohjoisemmassa sijaitsevasta leirikeskuksesta paljonkin. Olimme siis enimmäkseen siellä leirikeskuksessa, josta reissasimme Budapestiin päiväretkelle tai ehkä kahdellekin. En tosiaan enää muista kunnolla. 😀

  1. Budapestissa on useita kylpylöitä joista valita, jos ei iske ns. tuollainen vanhahtavatyyli niin myös nykyaikaisia löytyy.
   Vesi siellä päin on mukavan lämmintä ja NIIIN tervehdyttävää. 😉

 5. Kävin Budapestissa ensimmäistä kertaa viime kesänä, ja ihastuin kaupunkiin niin, että haluaisin mennä sinne uudestaan poikaystävän kanssa. Kiva vinkki käydä samalla reissulla myös Szentendressä! 🙂

 6. Voi että miten ihanalta kuulosti tuo kevään haistelu lämpimässä ulkoaltaassa. <3 Ja hauska juttu, kävin itsekin Gellert Spassa kymmenen vuotta sitten 17-vuotiaana, en vain muistanut sen nimeä, joten kiitos muistutuksesta! 😀 Budapestiin pitäisi kyllä ehdottomasti päästä verestämään muistoja.

 7. Onpa jännä, että kuuluisan Gellerthotellin huoneet on tuossa kunnossa. Mä olen luullut, että se olis tosi hieno. Pääaltaasta tulee mieleen itseasiassa Yrjönkadun uimahalli Helsingissä, siinähän on vanhaa kylpylätunnelmaa vaikka kuinka.
  Olen käynyt Budapestissä Szechenyin kylpylässä, se oli aivan ihana! Upea vanha rakennus ja ulkouimallas pikkupakkasella joulukuussa. On jäänyt mieleen!

  1. Hotellissa on varmasti eri tasoisia huoneita. Me alematkailijat saimme tietenkin hotellin rupusimmat huoneet. 😉
   Olen kuullut tuosta Szechenyin kylpylästä niin paljon hyvää, että seuraavan kerran kun siellä päin hummaamme, on kyllä käytävä sekin kylpylä testaamassa.

 8. Hyvälle reissu näytti. Syyskuussa mennään jatkamaan kesää ja samoja paikkoja koluttanee. Majapaikkana on Petnehazy Club Hotel kaupungin rajamailla. Odotukset on korkealla. Vihjeitä kohteista vastaanotetaan.
  Marko Haapanen

  1. Kiitos Marko kommentistasi ja oikein mukavaa matkan odotusta!
   Jos junailu kiinnostaa niin tuo Szentendre on mukava pieni kohde.
   Ja tietysti nuo vakiokohteet on kiva käydä katsastamassa, jos ne eivät vielä ole tuttuja. Varsinkin Kauppahalli on mainio paikka aistia niin unkarilaista tunnelmaa kuin hyväillä omia makuaistejakin! Ja hei, ne kylpylät!!! 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *