Pomorie, Bulgaria. Osa 1.

Muutama vuosi sitten päätimme viettää hieman erilaisen Vapun ja matkustimme viikoksi Bulgariaan. Olimme kuulleet mielipiteitä maasta niin puolesta kuin vastaankin, joten olihan meidänkin käytävä tekemässä omat johtopäätöksemme maasta.

Olimme perillä Burgasissa hyvin myöhään ja käytännössä tutustuminen maahan alkoi vasta seuraavana päivänä. Majoituimme noin 20 kilometrin päässä Burgasin lentokentältä olevaan Pomorien Via Pontica Festa-hotelliin, joka on paikallisen tähdistön mukaan viiden tähden hotelli.

Hotellissa toimiva kauneushoitola tarjosi kattavan valikoiman erilaisia lisämaksullisia, mutta naurettavan halpoja kylpylä- muta- ja kauneushoitoja, joita tulikin viikon aikana hyödynnettyä varsin tehokkaasti. Olimme ostaneet myös täysihoitopaketin, mutta hotellin ruokien taso ei oikein yltänyt toivotulle tasolle.

Kuten yleensäkin, ensimmäinen kokonainen päivä meni ihmetellessä. Hotellin vieressä oleva ranta oli jo kunnostettu talven jäljiltä, mutta auringonpalvojia ei noin 17 asteen keväisessä lämpötilassa pahemmin ollut. Mustallemerelle aukeavat maisemat sekä vaalea hiekkaranta olivat varsin kutsuvia. Rannalla ei meidän lisäksi ollut kuin lokkeja, varsinaista luksusta! 🙂 Kuvista päätellen voisi kuvitella rannalla olleen kesä!

Pieni tietoisku Pomorien kaupungista 

Pomorie on pikkuinen kaupunki Pomorie-järven ja Mustanmeren välisellä niemimaalla. Paikallisia asukkaita on noin 14000. Kaupunki on todella vanha, vanhimmat esinelöydökset ovat niinkin kaukaa kuin 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Pomorie tai vanhalta nimeltään Anchialus, oli osa Rooman valtakuntaa. Keskiajalla kaupunki sijaitsi strategisesti keskeisellä paikalla ja oli näyttämönä bysanttilaisten ja bulgarialaisten välisissä taisteluissa. Rikkaasta historiastaan huolimatta, Pomorieen ei liiemmin ole jäänyt jälkipolvien ihmeteltäväksi ”nähtävyyksiä”. Jos jotain haluaa lomansa aikana käydä vilkaisemassa, mainittava on seuraavat: Itä-Euroopan ainoa Suolamuseo, Kirkastumisen kirkko, Pyhän Marian kirkko sekä Pomorien historiallinen museo.

Pomorie on kuuluisa hyvää tekevästä mineraalivedestään sekä mudasta. Mutaa ja muita luonnonihmeitä voi käydä ihmettelemässä 8 kilometriä pitkällä Pomorie-järvellä. Järvi on vuodesta 2001 ollut luonnonsuojelualue. Järvellä tavataan mm. 215 erilaista lintulajia.

Sveti Georgi luostarin portti.

Kohteessa

Hotellistamme oli vajaa viisi kilometriä Pomorien kaupunkiin ja tähän väliin jäi mm. tietynlainen nähtävyys, vuonna 1856 rakennettu Sveti Georgiskin luostari.

Suurimman vaikutuksen meihin teki hieman piilossa niin tiestä kuin turistioppaistakin oleva Thracian Necropolis Pomorie. Nähtävyys on pellolla Pomoriesta Burgasiin päin. Aluelle ei ole mitään isompia mainoskylttejä, vain pieni viitta.

Kyse on ”kätketystä salaisuudesta” eli maan sisälle ajanlaskun alussa rakennetusta hautamausoleumista. Mausoleumi on isoin Bulgariasta löydetty ja se muodostaa maan päälle kummun, jonka päällä ruoho kasvaa, kuin Hobbitti-elokuvien kodeissa konsanaan.

Valitettavasti minulla ei ole kuvia nähtävyydestä, nimittäin ukkosmyrsky yllätti kävellen liikkuneet matkaajat ja kuvat jäivät ottamatta. Nähtävyyden sisällä valaisu oli hoidettu muutamalla valotuikulla, joten myös sisätiloissa oli hyvin pimeää, mutta jollain ihmeen tavalla koskettavan hienoa.

Voitte ehkä kuitenkin kuvitella tiilistä rakennetun, holvikaarteisen sisäänkäynnin, jonka jälkeen kävelet  noin 22 metriä pitkin eteiskäytävää, jonne on laitettu penkki, niille jotka haluavat ihailla jo käytävätilaa tai vain ovat matkasta väsyneitä. Käytävän jälkeen eteen aukeaa halkaisijaltaan noin 11 metriä pyöreä sali, jonka keskellä on kantarellin näköinen torni, joka jatkuu katoksi. Lähes kaikki on tehty punaisista ja vaaleista tiilistä, katto hiottu pyöreäksi… Tämä on vain yksinkertaisesti nähtävä. Tai katsoa jonkun toisen matkaajan onnistunut otos esim. tästä.

Nähtävyyden luona oli pieni koppi, jossa mies myi mitättömän hintaisia sisäänpääsylippuja. Herra tuli sisälle myös oppaaksi, mutta valitettavasti meillä ei ollut mitään yhteistä kieltä jolla kommunikoida, joten opastus jäi hieman ohueksi. Jos haluaa yllättyä autenttisuudesta, tämä on sitä parhaimmillaan. Turistimukavuuksia alueelta on turha etsiä, ei ole wc-tiloja tai matkamuistokauppoja. Vain pieni lipunmyyntikoju sekä itse vaikuttava mausoleumi.

Olimme jälleen kerran matkassa turistikauden ulkopuolella, joten Pomoriessa oli avoinna vain jotkut hotellit sekä pieni osa kaupoista. Tarjolla oli lähinnä sellaisia pieniä sekatavarakauppoja, jotka palvelevat kaupungin varsinaisia asukkaita. Joten katukuva oli kovin hiljainen. Muutama kissa siellä täällä, rakennusliikkeiden kuorma-autoja sekä mummoja, jotka palasivat Burgasista bussilla kotiin.

Matkalla Burgasiin

Seuraavana päivänä olikin hyvä syy hypätä aamiaisen jälkeen nro 10 bussiin ja lähteä tutustumaan 22 km päässä olevaan Burgasiin. Bussilipun hinta on noin 1,30€ (2017 hinnat). Burgas on jo huomattavasti isompi ja nykyaikaisempi kaupunki kuin kylämäinen Pomorie. Asukkaita kaupungissa on noin 200 000 verran.

Kaupunki on kokoluokaltaan Bulgarian 4. suurin. Satama on iso työllistäjä Burgasissa.

Kaupungin läpi kulkee ostoskatu, joten ne levat jotka jäävät Pomoriessa käyttämättä, voi hyvällä syyllä tuhlata täällä. Ostoskadulla on niin paikallisia- kuin merkkiliikkeitäkin. Ostettavaa riittää, Bulgarian hintataso kun on Euroopan mittakaavassa hyvin edullinen.

Kauniiksi Burgasta ei voi sanoa, ei niin millään. Betonitaloja on sekaisin vanhojen puisten tönöjen sekä nykyaikaisten rakennusten seassa. Onneksi puita on istutettu niin katujen kuin aukioiden varsille. Kesällä saattavat jopa peittää osan hökötyksistä.

Vietettyämme Burgasissa koko päivän sekä käveltyämme jälleen kilometri tolkulla, oli mukava palata Pomorien hotelliimme ja mennä sisäuima-altaaseen rentouttamaan lihaksia. Ulkoallaskin olisi hotellissa ollut, mutta sen vesi oli vielä meidän hipiälle niin hyytävää, joten se jäi korkkaamatta.

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, hotellin yhteydessä oli kauneushoitola, jossa kävimme joka päivä jossakin hoidossa. Mieheni kävi niskahartiahieronnassa sen verran usein, että bulgarialainen naishieroja kyseli potentiaalisia työmahdollisuuksia Suomesta. 😉 Itse keskityin kasvo-, jalka- ja käsihoitoihin. Tarjolla olisi ollut myös plastiikkakirurgisia- ja happohoitoja, mahdollisuus olisi siis ollut todelliseen muodonmuutokseen.

Kauneushoitolan erikoisuutena olivat ruusuhoidot, joita tehtiin erilaisilla rasvoilla ja öljyillä, jotka on valmistettu bulgarialaisista ruusunterälehdistä. Ruusuhoidot eivät välttämättä sovi allergisille, minullakin kasvot olivat hoidon jälkeen liekeissä koko illan. Bulgarialaista ruusurasvaa saa muuten ostettua myös usean paikkakunnan ja lentokentän liikkeistä. Voidepurkit tunnistaa imelän vaaleanpunaisesta ulkokuoresta. Käyttö omalla vastuulla!

Seuraavana päivänä vuokrasimme auton allemme ja lähdimme Sunny Beachin kautta Varnaan. Siitä seuraavassa postauksessa lisää.

Oletko käynyt Bulgariassa? Mitä tykkäsit?

Saattaisit myös pitää näistä:

45 kommentti

 1. Voi kun tulee Bulgariaa ikävä, olen siis asunut Dobrichin kaupungissa (Varnan lähellä) 4kk! Harmi, että teille sattui noin ”viileä” aika, silloin kun itse siellä olin, niin huhtikuun puolessavälissä päästiin rannalle. Toki sen jälkeen tuli vielä viileämpiä päiviä. 🙂 Burgasista tykkäsin muuten, mutta hotellista jäi paska maku suuhun, sillä mun läppäri pöllittiin huoneesta. Syypäänä oli varmasti pikkuhotellin henkilökunta.

  1. Tosi tylsiä nuo varkaudet! 🙁
   Tiedettiin kyllä, että ilmat eivät Vapun aikoihin ole kuumimmasta päästä, mutta kokemus ennen kaikkea. Ja oli siellä lämpimämpää kuin Suomessa samoihin aikoihin. 😉

   1. :). Meilläkin oli jäänyt maa käymättä, sen kysenalaisen maineen vuoksi. Muutama tuttu on ryöstettykin siellä ja missäpä muulla kuin Sunny Beachilla.
    Näin low seasonina oli rauhallista, lähinnä paikallisia immeisiä kävelemässä kaduilla.

  1. Kyllä oli. Ja mitä tulee huippusesonkiin, se tuo mukanaan myös lieveilmiöt. Parikin kaveria on siellä ryöstetty kesän huippukuukausina, yksi pariskunta taksissa ja toinen perhe hotellissa. Joten kannattaa todellakin mennä, silloin kun ei ole ryysistä. Saimme varsin hyvää palvelua osaksemme, eikä ollut ärsyttäviä ns. perään huutajia…Bira, cola, fanta… Only for you! 😉

 2. Minulla ei ole omia kokemuksia Bulgariasta mutta tuttavilta olen kuullut kaikenlaista. Ilmeisen edullinen ja hauska lomakohde, jos ei odota luxusta – ja on ainakin Sunny beachillä valmis jumputtavaan teknomusiikkiin. Mutta sinällään varmasti ihan mielenkiintoinen kohde!

  1. Sunny Beach edustaa samaa kuin Rodos ja Ibiza aikoinaan, ei todellista maan kuvaa.
   Näin low seasonina, näkyi todellisen Bulgarian kasvot ja ne olivat ihan kauniit. Juu, ei mitenkään luxuskohde, mutta edullinen ja orginelli.

 3. Itse myös tykkään vierailla paikoissa ei-turistiaikaan, ja uskon että teilläkin oli rentouttavampi reissu just sen takia 🙂 Olen käynyt jollain rantalomalla Bulgariassa yli 20 vuotta sitten, ja on varmaan jonkin verran meno muuttunut. Mutta halpaa shoppailtavaa silloinkin löytyi.

  1. Oikein olet kuullut, on rähjäistä ja varkaita on varsinkin lomasesonkina läsnä. Tarkkana saa silloin olla. Tosin yhden tuttavan kamat pöllittiin hotellista, joten siihen ei tarkkuuskaan auttanut. Me vältyttiin onneksi moiselta, tosin lomasesonki ei ollut alkanut. Jos et ole lukenut, niin kannattaa vilkaista myös matkan 2. osaa, joka kertoo reissusta Varnaan.

 4. Minä kävin Bulgariassa toukokuun lopussa ja olin yksin matkassa. Eipä kukaan halunnut ryöstää tällaista köyhää naisihmistä. Hoitoja otin joka päivä, ne olivat todellakin naurettavan halpoja ja kuitenkin ihan asiallisia. Varnassakin kävin ja Burgasissa ja jollakin maaseuturetkellä jolloin vierailtiin myös tuossa luostarissa. Vaatimaton kohde, mutta tulihan sekin nähtyä. Sofia on vielä käymättä.
  Montenegrossa on mielestäni upeat maisemat, Kotorin lahti on upea. Muutenkin Montenegro on länsimaisempi jos sitä kaipaa. Bulgariassa taas ymmärtää kieltä mikäli puhuu venäjää.

  1. Kuulostaa mukavalta lomalta! Ei mekään koettu ryöstön uhkaa koko aikana. Montenegro on harmittavasti vielä käymättä. Olen aiemmin kuullut maasta samanlaista suitsutusta kuin sinulta. Sinne pitäisi päästä!

 5. Bulgaria on vielä jäänyt näkemättä, mutta ehdottomasti menen, kun tilaisuus tulee. Aika hilajiselta ja rauhalliselta pailalta vaikuttaa. Noita hoitoja voisin kokeilla, mutta ehdoton poiminta tästä jutusta on tuo traakialaisten hautakammio!

 6. Olen ollut Bulgariassa joskus monia vuosia sitten. Olimme viikon Sunny Beachillä josta kävimme päiväretkellä Burgasissa ja jossakin vuoristossa myös. Muistelen että matka oli ihan kiva, mutta maa ei jäänyt mitenkään mieleen sellaisena että sinne pitäisi päästä uudelleen. Tai ehkä Sunny Beach on sen verran turisteille rakennettu, että ei Burgasin lisäksi päästy näkemään sitä aitoa Bulgariaa.

 7. Bulgariassa täytyisi varmaan päästä juuri kiertelemään, koska vain Sunny beach ei antaisi ollenkaan oikeanlaista kuvaa maasta. Bulgaria on varmaan myös minulla jäänyt kokematta juuri tuon maineensa vuoksi vaikka melko varmaa aurinkoahan se kesäkautena tarjoaisi, jos sellaista kaipaisi. 🙂

 8. ”Bongasimme” Bulgarian matkustamalla sinne bussilla Skopjesta, Makedoniasta, muutamaksi päiväksi ennen paluulentoa olisiko ollut kolmannelta Balkanin reissultamme. Kaikista tuon reissun maista Bulgaria oli ainoa joka todella mokasi: ensin taksikuski yritti huijata heti matkalla bussiterminaalista hotellille ja heti perään valuutanvaihtajat. Edes tosi kiva Free Walking Tour Sofiassa ei enää onnistunut kääntämään maata mielessämme positiiviseen suuntaan – eli paljon hallaa erilaiset huijarit maalleen tekevät!

 9. Me käytiin perheen kesken kulta hietikolla muistaakseni 2011 (2viikkoa) ja oli ihan hieno loma! Nyt lähdetään Pomorioon viikoksi, ja taittaa olla aika hiljanen paikka? 🙂 ALL inclusive matka kahdelle makso yhteensä alle 750€ ja aijotaan käydä Sunny beachillä ostoksilla…

 10. Saisikos pikaisen arvostelun Pomorien Via Pontica Festa-hotellista? Ollaan suunniteltu reissua Bulgariaan nyt tulevana syyslomana ja kyseinen hotelli olisi yksi vaihtoehto. 🙂 Paikallinen luokitus on ”5” tähteä, mutta mikä on todellisuus? Millaista ruoka oli? Oliko monipuolinen valikoima? Edullinen kauneushoitola on kiva plussa. 🙂

  1. Moikka Anni!
   Pikainen arvostelu ko. hotellista tulee tässä:
   -mielestäni noin kolmen tähden hotelli
   -kauneushoitola/hoidot/henkilökunta todella kiitettävää
   -muu henkilökunta henkilöstä riippuen hyvä
   -ruoka keskinkertaista, ja yksistään ostettuna laatuun nähden kallista. Maha tulee täyteen, mutta joka päivä ei ruoka ollut mitään herkkua. Juomat kalliita maan hintatasoon nähden.
   -siisteys hyvä, sisustus hyvä
   -huoneet pienehköjä
   -hieman syrjässä, mutta bussi menee miltein vierestä
   -pieni kauppa vieressä, josta saa ostettua mm. juomista.
   -hotelli on lähes rannalla.
   Summa summarum, Ihan mukava hotelli mutta ei kannata odottaa mitään luksusta.
   Toivottavasti nämä vinkit auttoivat! Mukavaa Bulgarian matkaa!!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *