Sammatti, Lohja.

Nykyisin Lohjaan kuuluvassa pienen pienessä Sammatissa on kolme kohdetta jotka ovat vain kesäisin auki. Etäisyyttä kohteilla on toisistaan vain 10 kilometrin verran, joten ovat autolla helposti saavutettavissa saman päivän aikana. Kohteet ovat ehkä enemmän varttuneemman yleisön mieleen, mutta mikään ei estä lapsia tutustuttamasta menneeseen maailmaan näiden pienten museoiden muodossa.

Johannes Lohilammen museo

Tämä hurmaava 1700-luvulta oleva rustholli sulatti sydämeni oitis. 1770-luvulla rakennettu punamullattu päätalo sivurakennuksineen, muodostavat perinteisen pihan. Sivurakennuksesta löytyy mm. luhtiaitta, syytinkiasunto sekä tallirakennus.

Sisällä on runsas kavalkadi paikallisen kulttuurivaikuttajan Johannes Lohilammen keräämiä talonpoikaisesineitä, joukossa Elias Lönnrotille kuuluneita tavaroita. Sisältä löytyy myös kirkkohuone ja kouluesineillä sisustettu kiertokouluhuone.

Vuonna 2017 museon ovet avautuvat ensimmäisen kerran 10.6. klo 12.00. Koko kesän aukioloajat kannattaa tarkastaa tästä.

Lohilammen museon vierestä löytyy Taidenavetta, jossa järjestetään kesäisin vaihtuvia näyttelyitä.

Paikkarin torppa

Sammatista löytyy kansalliseepos Kalevalan ja Kantelettaren kokoajan, lääkärin ja kielentutkijan Elias Lönnrotin syntymätorppa. Lönnrotin isä kyläräätäli Fredrik Lönnrot rakensi torpan hurmaavien maisemien äärelle vuoden 1800 paikkeilla. Alun perin talon nimi oli Valkjärven torppa, mutta Zacharias Topelius risti paikan Paikkarin torpaksi, koska torppa sijaitsi Paikkari-nimisen sotilasvirkamiestalon mailla.

Mökissä on tupa, eteinen ja kammari. Tuvassa on nähtävillä alkuperäistä esineistöä kuten Elias Lönnrotin kehto sekä musta kannel. Löytyypä sieltä myös Lönnrotin itse tekemiä esineitäkin kuten kirjahylly. Paikkarin torppa oli jo 1800-luvun lopussa matkailukohde, mutta se pääsi pahasti rähjääntymään, kunnes Senaatin vuonna 1889 tekemällä päätöksellä torppa suojeltiin.

Pihassa on Elias Lönnrotin muistopatsas, 1920-luvulta oleva matkailumaja, sivurakennus vessoineen sekä Sampomäki. Valkjärven maisemia jaksaisi katsella pidempäänkin!

Kesällä 2017 ovet avautuvat ensimmäisen kerran 8.6. klo 11. Aukioloajat kannattaa etukäteen katsastaa tästä. Muista Paikkarin kesätapahtumista saat helposti tietoa, vaikkapa tämän linkin takaa.

Miinan mökki

Vain 250 metriä Paikkarin torpasta, löytyy pieni punamullattu mökki, joka on kuulunut Elias Lönnrotin veljentyttärelle Miina Lönnrotille. Miina tai paremminkin Serafia Wilhelmiina oli osa Elias Lönnrotin perhettä. Hän hoiti Lönnrotin neljää tytärtä ja talouden sen jälkeen kun Eliaksen vaimo Maria kuoli.

Miina eli Lönnrotin perheessä 30 vuotta vielä tytärten jättäessä kodin ja Eliaksen muuttaessa Sammattiin. Ja kun Miinaa ei enää Lönnrotin kuoleman jälkeen tarvittu, hän muutti Rauhalan torppaan eli Miinan mökkiin. Miina oli myös mukana kun naapurissa olevaa Paikkarin torppaa restauroitiin, olihan hän lähes ainoita aikalaisia, jotka tiesivät miltä sisämiljöö oli aikoinaan näyttänyt.

Miinan mökki on yli 150 vuotta vanha. Mökki käsittää kaksi kammaria sekä tuvan. Mökissä pidetään kesäisin käsityö- ja taidenäyttelyitä.

Miinan mökki on avoinna 14.6 alkaen. Sammattiseuran sivuilta voit lukea lisää Miinan mökissä järjestettävästä toiminnasta.

Mielenkiintoisia Lohjan seudun matkailunähtävyyksiä voit löytää sivustolta www.visitsouthcoastfinland.fi.

Oletko käynyt Sammatin kulttuurikohteissa?

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

  1. Kiitos Sari!
   Suomi on todellakin täynnä mukavia pieniä kesäkohteita.
   Se on muuten kumma, että lapsena ja teininä kun vietiin tuollaisiin paikkoihin, ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.
   Mutta näin vanhemmiten alkaa jo kiinnostaakin! Onneksi on näitä paikkoja aktiivisten ihmisten myötä säilytettynä, myös tuleville jälkipolville.

 1. Paikkarin torpasta olen sentään joskus kuullut, kahdesta muusta kohteesta en. Kiva että nuo museot aukeavat jo kesäkuun alkupuolella, viime viikolla olisin halunnut käydä Merikarvian museokohteissa, niin nepä avautuvat vasta juhannuksen jälkeen. Purnaan kyllä tuosta, kesä on muutenkin niin lyhyt.

  1. Kiitos Jane!
   Samaa mieltä olen, kesämuseokohteet voisivat aueta heti koulujen päätyttyä.
   Okei, monessa paikassa ei ole lämmityksiä ja usein kesä on tuolloin aika vilponen, mutta silti näin museokävijän näkökulmasta ”laajennettu aukioloaika” olisi kiva.

 2. Hienot kuvat ja teksti Sammatista. Sammatissa sijaitsee myös Lammin talo. Elias Lönnrot vietti siellä vanhuudenpäivänsä. Miinan mökiltä Lammille on noin nelisen kilometriä. Lammin talo on Suomen Kulttuuriperintösäätiön omistuksessa ja myös vierailun arvoinen.
  Sammatin kirkko on ollut monena kesänä tiekirkkona, jos joku on kiinnostunut kirkkohistoriasta tai muuten vain kirkoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *