Tuusulan Ilmatorjuntamuseo
Tuusulan Hyrylästä löytyy museo, jossa paikallisten mukaan jokainen ikäryhmä käy luokkaretkellä ainakin kerran peruskoulun yhdeksän vuoden aikana. Muualta junan tuomana en valitettavasti ole päässyt koulun kera Ilmatorjuntamuseossa vierailemaan, mahdollisuus museossa vierailuun tuli Tuusulan Taiteiden Yönä.
Tuusulan Ilmatorjuntamuseo lyhyesti
Ilmatorjuntamuseo avattiin ensi kertaa yleisölle kesäkuussa 1969. Ennen tätä museo oli toiminut Santahaminassa, Papinniemessä vuodesta 1957 lähtien. Tuolloin museo ei ollut avoinna yleisölle.
Vuonna 1967 Ilmatorjuntakoulu sai Puolustusministeriöltä luvan ottaa museokäyttöön Hyrylän varuskunnan alueelta löytyvän Kapteenin puustellin. Avaamisen jälkeen alueelle on rakennettu kaksi näyttelyhallia, Helsinki-halli vuonna 1996 sekä Tuusula-halli 2007.
Tänään
Lampsimme Ilmatorjuntamuseoon ilta-auringon saattelemana. Vielä ei kovin isoa yleisöryntäystä ollut museossa havaittavissa. Saimme kaikessa rauhassa kiertää osin heinää kasvavaa ulkoaluetta. Sopivin välimatkoin esillä oli ilmatorjuntaohjuspatteriin liittyvää taistelukalustoa, ohjuslavetteja ohjuksineen, tulenjohtokalustoa ja tutkia. Pihalta löytyy myös ”söpö” maalilennokki.
Alue on tällaisen ei-sotilaallisen mielestä hieman outo, koska opasteiden tekstit eivät kovin helpolla aukea minulle. Osa opasteita on lisäksi huonossa kunnossa. Opasteet olisi ehkä hyvä tehdä sellaisiksi, että myös henkilöt, jotka eivät ole armeijaa käyneet, osaisivat lukea niitä tai ainakin ymmärtäisivät lukemaansa. Tai sitten mukana olisi hyvä olla joku, joka pystyisi kansantajuisesti selittämään, kunkin taisteluvälineen käyttötarkoituksen.
Piha-alueella on myös jonkin verran esillä taidetta, joka uppoaa paremmin tällaiseen satunnaiseen museokulkijaan.
Pihan keskeltä löytyi punainen rakennus vuodelta 1721, joka osoittautuu Kapteenin puustelliksi. Rakennuksen sisältö oli jo huomattavasti mielenkiintoisempi kuin ns. ”rautaromut” pihalla. Museon näyttelyssä on esillä sotilasperinnenäyttely. Puustellissa käydään läpi mm. Hyrylän varuskunnan historiaa, joka alkaa jo vuodesta 1855.
Nähtävillä on myös Suojeluskunta- ja Lotta-toimintaan liittyviä tavaroita sekä kuvitteellinen Lottakanttiini, Talvi- ja Jatkosodan historiaa ja esineistöä, jne. Päällimmäisenä jäi mieleen Ylipäällikkö Mannerheimin eräälle äidille lähettämä surunvalittelukirje. Kirje saatiin kun oma poika oli kaatunut rintamalla. Äitinä voin kuvitella, kuinka rankka tilanne on ollut. 🙁
Suomenhevosen elämää sotatantereen melskeessä on näyttelyssä kiitettävästi huomioitu. Kapteenin Puustelli on oikeasti mielenkiintoinen, ja museokokoelman aidot esineet tukevat museon kertomaa tarinaa hyvin. Tähän näyttelyosaan kannattaa tulla ajan kanssa tutustumaan.
Helsinki-hallissa on esillä uudehko Tulikasteesta torjuntavoittoihin-näyttely. Hallin näyttely on hyvin toteutettu, ja täällä pääsee tuntemaan myös silloisen kotirintaman arjen tunnelmia. Nähtävillä on myös vuonna 1941 alasammutun venäläisen hävittäjän MIG3:n jäännökset.
Tuusula-hallissa esitellään Suomen ilmatorjunnan kehitystä vuodesta 1925 tähän päivään. Jätimme ko. näyttelyn kiertämättä aikataulukiireiden vuoksi.
Ilmatorjuntamuseossa on kahvio ja museokauppa. Museokaupasta on mahdollista ostaa mm. Leijonatuotteita kuin Puolustusvoimien käytöstä poistettua tavaraa.
Museolla onnistuu myös seminaarien ja kokousten järjestäminen. Lisäksi voit tilata Historiallinen retki – Onnistumisia ennen ja nyt-draamaopastuksen ryhmällesi.
Kaiken kaikkiaan on hyvä, että tällainen sotatekniikkaan ja -historiaan keskittyvä museo on olemassa. On omanlaisensa kulttuuriteko, jotta on saatu käytöstä poistettua kalustoa jokaisen museovierailijan nähtäville. Vaikkakin museo ja ilmatorjuntakalusto taitaa olla enemmän miesten ja poikien mieleen.
Olisin ehkä kaivannut enemmän opaskyltteihin kerronnallisuutta. Esim. Onko kalusto ollut aktiivikäytössä, ja jos, niin missä? Helsinki- ja Tuusula-hallien sisäänkäyntien yhteyteen voisi myös lisätä tiedon, että näyttely jatkuu hallien sisällä, ettei kukaan vahingossa kävele ”onnensa ohitse”.
Kesäaikaan museo on avoinna klo 11.00 – 17.00 (maanantaisin museo on kiinni). Talviaikana museo on auki ke-su klo 11.00 – 17.00. Pääsylippujen hinnat 7€ aikuiset ja lapset 7 – 14 vuotiaat 1€.
Ilmatorjuntamuseolta matkamme jatkui Tuusulan Työläiskotimuseoon. Seuraa mukana!