Työläiskotimuseo, Tuusula

Osana Tuusulan Taiteiden Yötä sekä Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia, pidettiin Tuusulan Työläiskotimuseota auki iltamyöhään menneenä perjantaina 11.8.

Ihanan sään innoittamana paikan päälle olikin tullut lukuisia lapsiperheitä. Myös me muiden mukana.

Tuusulan Työläiskotimuseo lyhyesti

Tuusulan Työläiskotimuseo esittelee maalaispitäjän käsityöläisten elämää 1900-luvun alkupuolelta.

Työläiskotimuseo koostuu pienestä torpasta, johon kuuluu suutarinverstas, keittiö ja kammari. Lisäksi pihassa on vinttikaivo, sepän paja, pärekonekatos sekä pieni ulkorakennus vaihtuvia näyttelyitä varten.

Tänään

Askeleitamme kannatteli jo kaukaa haisteltavissa ollut tuoreen tervan tuoksu. Lähemmäksi museon pihaa päästyämme, näimme melkoisen savun joka nousi auringon siivilöimänä ylös tervanpolttopisteestä. Ihana tuoksu!

Pihassa oli paljon ihmisiä nauttimassa kulttuuritarjonnasta sekä mielettömän hienosta kesäillasta. Ilta oli tälle kesälle poikkeuksellisen lempeä, mittarin mukaan yli kaksikymmentä astetta lämmintä.

Museon pihassa olleessa telttakatoksessa oli tarjolla myös lättyjä, kahvia ja muita virvokkeita.

Kävimme ensin työnäytösluontoisella tervanpolttopisteellä, jossa puheliaat miehet kertoivat tervanpolton saloja. Aika mielenkiintoista kuulla, kuinka tervaskannot muuttuvat juoksevaksi, höyryävän kuumaksi tervaksi sekä tärpätiksi. Kotiinkin olisi tervaa ollut mahdollista ostaa. Tervanpolttopisteen vieressä oli maassa muhimassa rosvopaisti, siitäkin olisi saanut maistiaisia ostaa illan viiletessä.

Sepän paja oli suosittu nähtävyys.

Kävimme sepän pajan ovella, jossa olisi illan aikana ollut taontanäytöksiä, mutta innokkaat museovieraat estivät sisäänpääsyn. Kerran näinkin päin!

100 vuotta naisten elämää-näyttelyn antia.
Vanhoja vaatteita.

Pienessä ulkorakennuksessa on tämän kesän esillä 100 vuotta naisten elämää-näyttely. Näyttelyssä voi tutustua vanhoihin naisten vaatteisiin, käytettyihin kodinkoneisiin sekä lukuisiin valokuviin lähinnä tuusulalaisista naisista.

Suutarinverstas.
Suutarin tarvikkeita ja spriilamppu.

Varsinaiseen Työläiskotimuseoon on sisustettu suutarinverstas, jollaisessa suutari ja oppipoika aikoinaan elelivät. Verstaan pöydällä on lukuisia työkaluja, jotka ovat peräisin Tuusulan Hyrylästä ja Jokelasta. Mainittava on erikseen spriilamppu, joka on saatu ehjänä museoon talteen.

Kyökin puolta.

Museon keittiössä oli meneillään pitsinnypläysesitys. Keittiössä on leivinuuni sekä menneiden aikojen keittiötarvikkeita. Kammarin puolella karstattiin villaa. Tämä puoli talosta on sisustettu kirvesmiesperheen kodiksi. Näitä tiloja katsellessa tulee väkisin mieleen, kyllä aikoinaan on ahtaasti eletty! Jos vertaa nykyisiä asuinneliöitä, joita perheillä on näinä päivinä, tämän torpan neliöihin.

Ruskean takan syvennyksessä on erilaisia tupakka-ja tulitikkuaskeja, joista muutaman tunnistan samanlaisiksi kuin aikoinaan oman mummolani pöydillä oli. Nostalginen huone, joka tapauksessa.

Kirvesmiehen koti.
Kokoelma tulitikku- ja piipputupakka-askeja.

Taiteiden Yön ”kunniaksi”, pihalla olevassa puuhapistessä lapset saivat toteuttaa omia taiteellisia lahjojaan, maalaamalla tuoreita päreitä mieleisekseen.

Maalauspisteen vieressä olevassa päreiden höyläyspisteessä, puolen tunnin välein haapapölli sai kyytiä. Varsin vaarallisen näköistä touhua!

Pärekone kiinnosti kävijöitä.

Viimeisten tervanhajujen tuoksuttelun jälkeen jatkoimme matkaa muille Taiteiden Yön pisteille. Tervanpolttonäytöksiä kun on vain Tuusulan Taiteiden Yönä museolla tarjolla.

Tuusulan Työläiskotimuseo on sympaattinen pieni museo, joka on perinteisesti rakennettu ja nopeasti tutkittu, kuten niin moni muukin kesäisin toimiva museo. Mukava oli nähdä lapsia niinkin paljon läsnä museoalueella! Näin se tieto kulkee, sukupolvelta toiselle.

Tuusulan Työläiskotimuseo on auki toukokuusta elokuun loppuun asti, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.00 – 16.00.  Pääsyliput 2€.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *