Teiden kansallispuisto, Teneriffa osa 4.

Santa Cruzin karnevaalien jälkeisenä päivänä suuntasimme auton nokan kohti saaren kuuluisinta luontokohdetta Pico del Teide-tulivuorta. Tämän linkin takaa löydät jutun edellisen illan hilpeistä karnevaaleista.

Teide lyhyesti

Teide on niin Teneriffan kuin Espanjan korkein kohta, 3 718 metriä merenpinnasta. Toisin kun moni muu tulivuori, Teide on edelleen aktiivinen. Edellisen kerran tulivuori on purkautunut vuonna 1909, ja kuuluukin kansainvälisen vulkanologien yhdistyksen (IAVCEI) mukaan niiden 16 tulivuoren joukkoon, joita erityisesti kannattaa seurata suurten tuhojen ennaltaehkäisemiseksi.

Tulivuori ympäristöineen kuuluu vuonna 1954 perustettuun kansallispuistoon. Kansallispuistolla on kokoa peräti 18 900 hehtaaria, ja kävijöitä tulivuoren alueella on vuosittain lähes kolmen miljoonan henkilön verran. Teiden kansallispuisto on vuodesta 2007 ollut Unescon maailmanperintökohde.

Tänään

Jo lähestyessä saaren keskipisteessä olevaa Teiden kansallispuistoa, maisema muuttuu rannikon merimaisemasta radikaalisti. Tien varsilla on aina vain enemmän mustan puhuvia laavakasoja. Ja vaikka voisi toisin luulla, sinnikkäät kanarianmännyt sekä kuningatarneidonkieli nousevat ravinteikkaasta maasta kuin uhmaten vallitsevia olosuhteita. Kansallispuistosta on pystytty laskemaan 1 400 erilaista kasvia, jotka sinnittelevät auringonvalon, kuivuuden ja lämpötilan vaihteluissa.

Palanutta metsää.

Tie mutkittelee varsinaisessa kuumaisemassa. Matkaamme 2 356 metrin korkeuteen josta löytyy köysiradan ala-asema. Täältä löytyy myös parkkipaikka 220 autolle, joka voi kuulostaa paljolle, mutta tiukkaa tekee, että meidän vuokra-auto sekaan mahtuu. Ihmisillä kun on erilaisia tapoja pysäköidä… Parkkipaikka on auki klo 8.00 – 18.00. Vinkki: aamuisin ei ole ruuhkaa, ja auringonnousu on kuulemma mahtava ikuistaa Teiden rinteiltä!

Ilma on selkeästi muuttunut. Vaikka ylhäällä onkin yhtä aurinkoista kuin mitä alhaalla oli, on tarvetta jo lämpimälle takille sekä pitkille housuille. Ja mikä kirkkaus täällä ylhäällä onkaan.

Mikäli on vaeltajatyyppiä, maastoon on tehty useita patikkareittejä joita pitkin voi lämmittää itseään matkalla ylös 3 000 metrin. Valitsemme kuitenkin helpomman keinon ja astumme köysiratahissiin.

Hissilipun hinta on aikuisilta 27€ ja lapsilta 13.50€ (vuoden 2017 hinnat). Voit ostaa myös vain menokyydin, jolloin hinta on 13.50€. Käytössä on kaksi hissiä, joista molempiin mahtuu noin neljäkymmentä ihmistä samanaikaisesti. Varaudu silti jonottamaan, koska usea innokas matkailija haluaa käydä ylätasanteella 3 555 metrin korkeudella.

Teide on aktiivinen tulivuori. Tulivuori hönkäilee paikka paikoin kuumasti.

Matka ylös on jonottamisen arvoista, maisemat ovat suorastaan häkellyttävän hienot! Varsinkin sellaiselle joka ei ennen ole päässyt tällaisia tulivuorimaisemia katsomaan. Enkä ihmettele yhtään, miksi Miljoona vuotta eKr. ja Titaanien taistelu-elokuvien tekijät ovat näille seutuville tulleet filmejään kuvaamaan. Olisi aika hankalaa sekä kallista lavastaa studioille jotain tällaista. Parhaimmassa tapauksessa tulivuoren laelta näkee aina Gran Canarian, La Palman sekä La Gomerran saarille.

Päästyämme kahdeksan minuutin matkan ylä-asemalle sää muuttui vieläkin kylmemmäksi. Täällä olisi tarvittu jo kevyttoppatakkia, asteita näytti olevan +7. Huh! Ylä-asemalta pääsee kiipeämään 200 metriä ylös tulivuoren päälle, tosin ”vuoren valloitukseen” tarvitset kirjallisen mutta ilmaisen luvan, jonka voit hakea Teneriffan kansallispuiston sivuilla.

Pilvien päällä.

Sen verran kylmä oli, että kuvien ottamisen jälkeen oli pakko palata pikapikaa takaisin. Huipulla saattaa parhaimmassa/pahimmassa tapauksessa olla myös lunta ja pakkasta. Suosittelenkin ottamaan lämmintä vaatetta sekä juomista mukaan! Ylätasolla on muuten ilma jo sen verran ohuempaa, ettei vierailua suositella alle 2-vuotiaille lapsille, raskaana oleville tai sydänongelmista kärsiville henkilöille.

Alhaalta niin köysiradan ala-asemalta kuin kansallispuistosta löydät ravintoloita sekä turistikauppoja. Kannattaa kuitenkin ottaa omat eväät mukaan ja pysähtyä piknik-paikoille aterioimaan. Miljöö on ainakin todella erilainen kuin normilounaalla. 🙂

Teiden kansallispuiston alueelta voi bongata myös valkoisia avaruusaluksen näköisiä rakennuksia, jotka ovat Kanarian Saarten Astrofysiikan Instituutin (IAC) observatorioita. Instituutissa mm. tutkitaan astrofysiikkaa, kehitetään tietellisiä avaruuslaitteita sekä koulutetaan ihmisiä avaruuden tutkimukseen. Ei voisi parempi paikka instituutilla olla!

Teiden epätavallisesta puistosta matkamme jatkui saaren läpi Anagan luonnonpuistoon. Pysy mukana!

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

 1. Teide on kyllä Teneriffan ikoni.

  Hissillä ylös nouseminen vaatii kyllä melkoista kärsivällisyyttä, sillä jonotus voi kestää pitkään, kuten sanoitkin. Kun vierailimme Teidellä vuonna 2014, oli jono edessämme heti aamusta noin 30 metriä. Kun palasimme autolle, kiemurteli jono jo yli sadan metrin pituisena. No eipä ihme, kun vuodessa kansallispuistossa vierailee 2,5 miljoonaa turistia.

  Tässä vielä omia kokemuksiani tuosta mahtavasta paikasta http://www.tamamatka.fi/teide-teneriffan-ikoni/

 2. Vau, näyttää vaikuttavalta paikalta. Ajattelin, että pari kertaa Kanarialla saa riittää, mutta alan vähän lämmetä tälle Teneriffalle. Tuolla olisi kiva käydä, vielä jos tietäisi milloin siellä olisi vähiten väkeä;)

  1. Kiitos Marja kommentistasi!
   Teneriffa on monella tapaa aivan erilainen saari kuin muut Kanarian saaret ovat.
   Teneriffalla on hyvin paljon nähtävää ja koettavaa. Tekeminen ei ole sidoksissa mereen vaan voi tosiaan patikoida pitkin sademetsää tai ihmetellä kuumaisemia, jotka ovat hyvin outoja. Nyt kun kuitenkin maassa olemme. Turisteja saarella taitaa olla aina, ehkä tammikuussa on hieman hiljaisempaa.

 3. Upeita maisemia! Mulle tuli vähän haikea olo, sillä Havaijilla noustiin Haleakala-tulivuorelle 3000 metriin, ja näkymät oli tosi samanlaisia! Se oli kyllä upea kokemus. Varmasti Teidellekin lähden jos Teneriffalta itseni löydän 🙂

 4. Onpa karun näköistä. Tumma ja rosoinen laava muodostaa hienon kontrastin untuvaisia pilviä vasten.
  En ole koskaan käynyt Kanariansaarilla. Teneriffa voisi ollakin hieno paikka käydä hieman erilaisen luonnon vuoksi.

 5. Hei ”Kohtalotoveri”, tulin lukemaan tämä sinun postauksesi Teidellä vierailusta. Kiva kun sinulla on täällä paljon faktatietoa esim. kasvillisuudesta, joka oli minusta kiehtovaa! Ajoimme varmaan eri reittiä, koska nuo observatoriot jäivät näkemättä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *