Peking, Kiina osa 6.

Pekingissä vietetyn puutarhapäivän jälkeen suuntasimme kulkumme 15 kilometrin päässä olevalle keisareiden lomailupaikaan Kesäpalatsiin.

Mikäli sarjan edelliset osat ovat vielä lukematta, voit tutustua vierailuihimme Jingshan puistoon ja Beihain puistoon oheisten linkkien kautta.

Kesäpalatsi lyhyesti

Palatsialueella on sotaisa ja vivahteikas historia takanaan. Aluetta on rakennettu ja tuhottu vuoronperään.

Kesäpalatsi ja puutarha-alueen ensimmäinen palatsi rakennettiin vuonna 1700-luvulla Jin-dynatsian aikaan. Qing-dynatsian aikana palatsialue rakennettiin uudestaan. Toisen oopiumsodan aikoihin, Brittien ja Ranskan joukot tuhosivat alueen vuonna 1860, jotta leskikeisarinna Cixi voi uudelleen rakentaa palatsialueen jälleen vuonna 1880.  Viimeinen rakennusvaihe kesti vain vuoden ja maksoi kiinalaisten rahoja peräti 30 miljoonaa hopeataaleria.

Vuonna 1900 bokserikapinalliset tuhosivat alueen jälleen ja vuonna 1903 Cixi rakennutti Palatsialueen uudestaan. Tällöin palatsialue nimettiin Yihe Yuan eli Kesäpalatsi. Viimeisen keisarin jälkeen vuonna 1924 Kesäpalatsista tehtiin puistoalue.

Kesäpalatsi käsittää 294 hehtaarin alueen, josta kolme neljäsosaa on vettä.

Vuonna 1998 Kesäpalatsialue valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Pääsyliput ja sisäänpääsy: huhtikuusta lokakuuhun klo 6.30 – 18.00, 30 yuania eli 4.20€ (2017 hinta) ja marraskuusta maaliskuuhun klo 07.00 – 17.00, 20 yuania eli 2.80€.

Myynnissä myös yksittäis- ja yhdistelmälippuja 60/50 yuania, joilla pääsee sisään mm. Buddhan tuoksun torniin, Dehe puutarhaan, Suzhou kauppakadulle ja Danning halliin. Sisäänpääsy on ilmainen alle 120 cm lapsille sekä yli 70-vuotiaille aikuisille.

Tänään  

Saavuimme metrolla numerolla 4 Kesäpalatsin pysäkille. Jouduimme hetken hakemaan sisääntuloporttia, ennen kuin löysimme itäisen palatsin portin. Jostakin syystä liikkeellä oli paljon aasialaisia, ja jo portilla oli ruuhkaa. Päätimme, että kun tänne asti olimme tulleet, jonotamme kyllä sisälle asti.

Valtava alue on jaettu kolmeen osaan: Keisarilliset palatsit, Pitkän iän kukkula sekä Kunming-järvi. Lisäksi alueelta löytyy Harmonisten tarkoitusten puutarha sekä Marmorilaiva. Ensimmäinen halli on vastassa heti porttien jälkeen, kuten myös tiheä taloverkosto. Vaikka et ostaisikaan yhdistelmä- tai yksittäisiä lippuja eri kohteisiin, moneen palatsiin ja halliin pääsee kurkistamaan ilman lippujakin.

Kesäpalatsinalue on niin suuri, että väkisinkin jää osa paikoista kiertämättä. Parasta alueessa onkin vanhojen rakennusten, keisarillisen arkkitehtuurin ja hienon puutarhan näkeminen. Myös tekojärvi kaloineen on kiva lisä, kyllä täällä huomaa, miksi keisarit seurueineen ovat alueella viihtyneet. Järvellä on mahdollista kulkea pienellä laivalla paikasta toiseen.

Kulkureitti etenee järven vierustaa, joka on ankea paikka kun väkeä on paljon. Jonossa etenemme varsin pitkähkön matkan. Matkan varrelle osuu myös rappusia, joten saa olla hieman tarkkana etenemisen kanssa. Päästyäsi Buddhan tuoksun tornin puolelle, tilaa tulee enemmän kävellä. Tällä puolen on katettu kulkukäytävä, mutta voit kulkea myös rannassa tai syvemmällä alueella. Torni sijaitsee pienellä kukkulalla.

Kesäpalatsin alueella on aika vähän vessoja ja jonkin verran ruokaravintoloita. Paikallisilla näyttääkin olevan omat piknik-eväät järjestään mukana.

Koska olemme matkassa keväällä, ilmassa väreilee kirsikankukkien vieno tuoksu, ja hempeän vaaleanpunaiset kukkaset koristavat puutarhaa. Kesäpalatsi on ihana, vaikkakin aikaa vievä paikka. Tänne kannattaa lähteä viikolla kun paikalliset ovat töissä, jolloin liikenteessä on lähinnä bussiretkeläisiä ja turisteja.

Ehkä erikoisin ilmestys mikä puistosta löytyy, on suuri Marmorilaiva. Myös laivan tarina on hieman erikoinen. Keisarinna Cixi pelkäsi vettä, mutta oli sitä mieltä, että Kunming-järvelle on saatava laiva. Mitäpä muutakaan tuli mieleen rakentaa kuin Marmorilaiva järveen?

Laivan toisessa kerroksessa oli suuri peili, johon katsomalla näytti siltä, että laiva olisi kulkenut. Marmorilaiva on 96 metriä pitkä. Laivaan käytetyt varat oli tarkoitettu käytettäväksi Kiinan uuden laivaston rakentamiseen. No, nyt niillä rahoilla saatiin yksi laiva…

Aiemmin samalla paikalla sijaitsi vuonna 1755 Qianlong nimisen keisarin rakennuttama puinen laiva, joka paloi ranskalaisjoukkojen sytyttämänä vuonna 1860.

Meidän vierailu oli vähitellen ohi ja poistuimme pohjoisen Tuyi portin kautta. Aikaa tutustumiseen meni parisen tuntia, mutta moni rakennus jäi näkemättä ja tarina kuulematta. Virallisen ohjeistuksen mukaan Kesäpalatsi vie noin 3h, mutta kannattaa varata koko päivä. Näin saa Kesäpalatsista kaiken tarvittavan irti.

Seuraavana päivänä vuorossa Pekingin ykkösnähtävyys, nimittäin Kiinan muuri.

Saattaisit myös pitää näistä:

10 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *