Dubai, Arabiemiraatit

Burj Khalifa on mielestäni yksi Emiraattien yliarvostetuimmasta sekä suhteessa kalleimmasta matkailunähtävyydestä. Niin, Burj Khalifa on maailman korkein rakennus (vielä hetken aikaa), mutta entä sitten?

Se miten päädyin näihin ajatuksiin, voit lukea tästä postauksesta.

Burj Khalifa lyhyesti

Burj Khalifa, jota kutsuttiin aikaisemmin myös nimellä Burj Dubai, alettiin rakentaa vuonna 2005. Maailman korkein rakennus vihittiin käyttöön vuonna 2010. Korkeutta tornitalolla on 828 metriä. Saudi Arabiaan ollaan rakentamassa Jeddah toweria, joka näillä näkymin vuonna 2020 ohittaa Burj Khalifan 1008 metrin korkeudellaan.

Burj Khalifassa on 162 kerrosta. Rakennuksessa on huoneistoja ja työpaikkoja peräti 35 000 ihmiselle. Lisäksi Burj Khalifassa on hotelli, At.mosphere-ravintola 122. kerroksessa sekä näköalatasanne tornin puolivälissä.

Dubai Fountain

Burj Khalifan vieressä on valtava Dubai Fountain suihkulähdeallas. Suihkulähteestä on tullut nähtävyys vaihtuvien musiikkityylien tahdissa tanssivien vesisuihkujensa ansioista. Altaassa on 6600 valoa ja 50 värillistä projektoria. Pituutta altaalla on 275 metriä.

Ennen matkaa

Burj Khalifaa mainostetaan kohteena johon kannattaa ostaa liput ajoissa, jo ennen matkaa. Näin varmistaa pääsyn tornin ihmeellisten maisemien pariin. Heti kun olimme lentomme Dubaihin ostaneet, ostimme myös pääsyliput tornille. Sisäänpääsyliput 124/125 tasolle (At the top) maksaa 125 AD:tä (32€/hlö), mikäli vierailee tornissa ennen klo 15.00. Tämän jälkeen sisäänpääsylipun hinta auringonlaskun aikaan on 200 AD:tä (51€/hlö). Alle 4-vuotiaat lapset pääsevät torniin ilmaiseksi.

Mikäli mieli halajaa vieläkin korkeammalle aina 148 tasolle (At the top sky), saat pulittaa ennakkolipusta 350 AD:tä (89€/hlö). Myynnissä on myös erilaisia yhdistelmälippuja, joissa on valittavana vierailun lisäksi mm. kolmen ruokalajin lounasta tai päivällistä, kahvilapalveluita Armani Delissä sekä käynti Dubai Mall:n akvaariossa.

Valitsimme yhdistelmälipun, johon kuului tornivierailun lisäksi käynti ostoskeskuksen akvaariossa. Lipun hinta oli ennakkoon ostettuna 180 AD:tä (46€/hlö). Samalla jouduimme naulitsemaan lomastamme päivän sekä tarkan kellonajan tornissa suoritettavaan vierailuumme. Tämä ei minua oikein miellytä, koska tykkään lomalla mennä ja tulla, tehdä ja lähteä siten kuin se milloinkin parhaiten fiilikseen sopii. Tarkat kellonajat, yli puolta vuotta ennen lomaa saavat niskakarvani pystyyn!

Matkalla

Vierailupäivä tuli ja suunnistimme Bur Dubaista metrolla Burj Khalifa/Dubai Mall:n pysäkille. Tästä voit vilkaista Dubain metrokarttaa.

Metropysäkiltä on aikamoinen matka ostoskeskukselle, joten myös tänne kannattaa varata siirtymiseen kosolti aikaa.

Ostoskeskuksella suuntasimme kellariin, jossa sijaitsee Burj Khalifan lippupiste josta voi lunastaa ennakkoon ostetut pääsyliput. Täällä olevaan narikkaan voi jättää myös ylimääräiset tavarat. Juomapulloja ei torniin suvaita. Mukana olevat kassit läpivalaistaan.

Turvallisuuspisteen jälkeen on aikamoinen kävelymatka torniin johtaville hisseille. Matkan varrelle mahtuu liukuportaita, seinällä olevia kuvia tornista rakennusvaiheessa sekä yksityiskohtaista informaatiota tornin synnystä. Varsin näppärää, mikäli olisi kovin pitkä jono, mutta saimme marssia hisseille ilman kanssakulkijoita.

Mikäli olet ostanut VIP-liput, pääset normaalilippujen ostajien eteen hissijonossa. Onneksi näitä henkilöitä ei pahemmin ollut liikenteessä ja pääsimme muutaman minuutin odottamisella hissiin. Hissikyyti olisi hieno kokemus, mikäli olisi sellaisen kyydissä ensimmäistä kertaa. Jos haluat käydä fiilistelemässä Burj Khalifan Otiksen tekemiä hissejä, ehdotan käymään Lohjan elämyskaivoksessa, jossa on Koneen vastaavat hissit käytössä. Tulee muuten halvemmaksikin! 😉

Hissimatkan aikana et näe ulos, vaan suhteellisen pimeässä hississä värivalot kertovat tason ja nopeuden jolla ylös päästään. Korvat menevät lukkoon takuuvarmasti.

Montaa sekuntia ei hissimatka tasolle 124 kestä. Näköalatasanteella pääsee katetulle ulko-osiolle, josta voi katsella kuinka Dubaita rakennetaan hurjasti ylöspäin. Ylhäällä on myös ammattivalokuvaajia jotka bongaavat ihmisiä kuviin. Näitä otoksia voi myyntitiskiltä ostaa itselle omaksi.

Sisäpuolella pääset kiertämään tason 124. Palveluita on tarjolla siistissä kunnossa olevien wc-tilojen sekä matkamuistomyymälän verran. Hissien luota pääset puisia rappusia ylös 125 tasolle, jonka voit kävellä ympäri. Täällä pääsee istumaan myös pallotuoleissa, mikäli ruuhkaa ei ole.

Mikäli olet joskus käynyt todella korkeassa tornissa, ei tämä tunnu sen ihmeemmältä. Tornissa kun tunne korkeudesta hieman hämärtyy. Olisin odottanut tänne samanmoista lasilattiaa kuin Macao Towerissa tai Chicagon Willis Towerissa on. Jotenkin jäi kaikesta torniin liittyvästä kouhkaamisesta hyvin tyhjä ja jymäytetty olo. Niin, maisemat ovat avarat ja olen korkealla, mutta kannattaako tästä huvista maksaa näin paljon? No ei mielestäni kannata!

Puolen tunnin ihmettelyn jälkeen laskeuduimme alas. Alakerrasta löytyy lisää kuvia rakennuksen tekijöistä ja infotauluja tornista, jäätelökioski sekä kahvila, jonka uunituoreiden herkkujen tuoksut yrittivät houkutella matkaajia istumaan alas. Tällä kertaa olimme jämäkkänä, ja jatkoimme matkaa.

Ennen akvaariolle menoa, kävimme katsomassa Dubai Fountain-suihkulähteen. Päivisin alue on hieman tylsä, koska altaalla ei juurikaan tapahdu mitään. Poikkeuksena klo 13.00 ja 13.30 jolloin suihkulähteet tanssivat. Perjantaisin näytökset ovat klo 13.30 ja 14.00.

Illalla, pimeässä suihkulähde pääsee parhaimpiinsa. Tällöin show’t alkavat klo 18.00 ja loppuvat 23.00. Näytöksiä on puolen tunnin välein. Suihkulähde tanssii noin yhden kappaleen verran. Paikalle kannattaa tulla ajoissa, erityisesti klo 18.00 näytös on hyvin kansoitettu.

Dubai Foubtain on nähtävyys joka ei ”maksa mitään” ja on mukavaa seurattavaa iästä huolimatta. Saatat päästä katsomaan kuinka suihkulähde tanssii arabialaisten rytmien mukaan tai länsimaalaisen musiikin ryydittämänä.

Mikäli haluat istua ja nauttia suihkulähteestä lähietäisyydeltä suihkun pisaroiden viilentäessä kasvojasi, voit vuokrata pienen veneen kuljettajineen, joka vie sinut hyvin lähelle itse actionia.

Suihkulähteen jälkeen siirryimme jonottamaan Dubai Mall:n akvaarioon, mutta se on eri tarina se.

Kirjoitus kuuluu Arabiemiraateista kertovaan juttusarjaan.

Saattaisit myös pitää näistä:

12 kommentti

  1. Kiitos Sandra kommentistasi!
   Toiset tykkää, toiset ei.
   Arabiemiraateissa olisi paljon muutakin nähtävää, mutta jostain syystä, heidän matkailun pääpaino on juurikin näissä luksustuotteissa ja pilvenpiirtäjissä.
   Kuuluu minun listalla näihin maihin, joihin en aivan heti palaa takaisin…

 1. Kiitos kattavasta kertomuksesta! Kyllä tuo varmaan pitäisi poimia talteen, jos Dubaihin eksyy. Korkeista paikoista kun tykkään kovasti ja mieskin suostuu niihin, jos on umpilattia jalkojen alla 🙂

 2. No kyllä on lipuilla hintaa! Tuntuu ihan hurjalta maksaa tuollainen summa näköaloista – tosin näköalat ovat kyllä aika komeat, mutta samalla masentavat. Ylhäältä päin näkee kaiken sen rakentamisen, sekä keinotekoisuuden, mikä sillä on Dubaihin saatu aikaan. Olen aina suhtautunut Dubaihin epäilyksellä matkakohteena, ja tämä kyllä vahvisti käsitystäni.

 3. Burj Khalifan lipulla oli kyllä hintaa, mutta niin oli kyllä kaikella muullakin Dubaissa ja huomasi, että rahalla kyllä saa ja pääsee. Tavallaan se Burj Khalifa oli mielestäni sellainen ”kerran elämässä” juttu ja siksi oli ihan ookoo pulittaa tuo 50 euroa, sillä elämys alkoi kivasti hississä jo. Pelkästään hissi oli jo tehty todella tunnelmalliseksi ja hauskaa oli huomata, miten korvat meni lukkoon matkan aikana. Toisaalta koko Dubai oli sellainen kerran elämässä – ei ainakaan mulla oo tarvetta toistamiseen välttis sinne mennä.

  Meidän ei tarvinnut ostaa lippua kauheasti etukäteen, ostettiin se edellisenä päivänä siitä pääsisäänkäynnin luota ja hyvin päästiin sille ajalle kun haluttiin. Ahisti samalla tavalla ajatus siitä, että pitäisi lyödä lukkoon jotain tiettyä lukkoon kauheasti etukäteen. 🙂

  1. Kiitos Veerapirita kommentistasi!
   Ehkä oma pettymys kohdistui juuri siihen, että kun on noita torneja käynyt läpi useampiakin, niin tämä torni ei mainostamisesta huolimatta tarjonnut mitään uutta. Ja juuri sen vuoksi, olo oli hieman huijatun oloinen. Kiva, että pääsitte torniin noin lyhyellä varoitusajalla, voi olla että pahin ryysis on jo takana päin.

 4. Kiitos! Olimme lippuluukulla pari vuotta sitten ja nyt jälleen menossa katsomaan ainakin suihkulähteitä. Kerrassaan loistavat showt. Taisimme säästää juuri 100 €. En taida olla hintansa väärtti. Sille rahalle löytyy kyllä käyttöä ?

  1. Kiitos Asko kommentistasi!
   Ei ole ei, rahastuksen makua ilmassa ja varsin roimasti. Mutta niillä sheikeillä taitaa olla millä ”mällätä”.
   Suihkulähteen voi onneksi nähdä tanssimassa ilmaiseksi ja monta kertaa päivässä jos niikseen tulee. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *