Vuodenvaihteen aikoihin tulee helposti muistoja mieleen menneistä vuosista ja omista mielenkiinnon kohteista eli minun tapauksessa matkoista. Tämän jutun aiheena onkin maailmalla tapahtuneet sattumukset, haverit sekä ongelmatilanteet.

Kun haluaisi alati olla maailmaa tutkimassa, tulee ennemmin tai myöhemmin eteen tapahtumia jotka muuttavat reissun suuntaa tavalla tai toisella.

Lentokoneiden myöhästymiset

Yksi tyypillisimmistä ongelmista joihin matkailija reissuissa ollessaan törmää, ovat lentojen myöhästymiset tai pahimmassa tapauksessa lentojen kokonaan peruuntumiset.

Minä ja matkaseurueeni on myös oman osansa lentojen peruuntumisista saanut, joista olen aiemmin jo blogijuttuja kirjoittanutkin. Kurkkaapa tästä juttu Euroopan lumimyrskystä ja kuinka tälle reissulle sitten lopulta kävikään.

Onneksi useampi Euroopassa operoiva lentoyhtiö huomio matkustajat sekä heidän tarpeensa myös näissä tapauksissa, jotka oikeastaan kuuluisivat osastoon force majeure eli ei korvattavien palveluiden piiriin. Näin ei kuitenkaan ole koko maailman lentoyhtiöiden kanssa. Pitkän lentokentällä epätietoisuudessa vietetyn odottelupäivän jälkeen sitä osaa ihmeesti arvostaa hotellihuonetta, kuumaa suihkua ja puhtaita lakanoita sekä uudelleen buukattua matkaa!

Lakot

Joissakin maissa ja kentillä on enemmän sääntö kuin poikkeus päästä todistamaan lakkoilijoita. Yksi tällainen lentokenttä on Parisiin Charles de Gaullen kansainvälinen lentoasema; milloin siellä on lakossa lentokenttävirkailijat, milloin lentäjät tai pahimmassa tapauksessa koko kenttä. Ranskan työntekijäliitoilla on yhteiskunnassa vahva asema.

Pariisi ja lakko

Tällaista koko kentän sulkenutta lakkoa pääsimme todistamaan taannoisella Pariisin matkalla. Kyseinen lakko oli sulkenut pääosin myös rautatiet sekä linja-autoliikenteen, ja pääsimmekin kentälle esimiesvoimin ajattavassa täpötäydessä junassa.

Kenttä oli kaaoksessa mutta onneksi muutaman tunnin järjestelyiden jälkeen, SAS:n työntekijät saivat jostakin roudattua paikalle kaksi linja-autoa johon Pohjoismaihin matkaavat matkustajat lastattiin. Matka kohti Brysseliä saattoi alkaa. Välillä ohitimme rekkoja jotka onneksemme oli parkkeerattu moottoritielle poikittain vastakkaiseen suuntaan (lentokentälle päin) mentäessä, joten pääsimme rauhassa etenemään ilman ylimääräisiä pysähdyksiä.

Brysselin kentällä matkustajat jakaantuivat useisiin koneisiin ja me pääsimme kotiin pienellä potkurikoneella joka lisäksemme oli täynnä EU-virkamiehiä.

Lufthansan lentäjät

Niin, myös eurooppalaisten lentoyhtiöiden työntekijät voivat mennä lakkoon, kuten vuonna 2016 Lufthansan lentäjät tekivät. Olimme tuolloin Kanadan Montrealissa ja saimme tiedon perutuista lennoista suomalaisista iltapäivälehdistä. Kaiken kaikkiaan tiedotus ja lakon jälkihoito oli nollasuoritus Lufthansan osalta, mutta 10+ suoritus Air Canadan osalta. Jos koettelemuksemme kiinnostaa ja kuinka lopulta pääsimme suuren rapakon takaa takaisin kotiin, lue juttu tästä.

Huijaukset

Huijaukset – voiko niiltä välttyä? Välillä huijausyritys voi olla niin pieni, ettei se tee merkittävää lovea matkabudjettiin, mutta joskus huijaus voi olla jo aseettoman ryöstön luokkaa. Ohessa muutama esimerkki, meille sattuneista huijauksista vuosien varrelta.

Isot juomat

Olimme Espanjan Costa del Solissa matkalla silloisen poikaystävän, nykyisen mieheni kanssa. Löysimme opiskelijankukkaroon varsin edullisen lounaspaikan ja haksahdimme ”vanhanaikaiseen”, tarjoilijan kysyessä otammeko pienet vai isot juomat?

Juomien hintoja ei menussa ollut, emmekä tajunneet niitä silloin kysyäkään. Otimme tietenkin isot juomat, kuumat päivän vuoksi. Hetken päästä pöytään tuotiin kaksi 1,5 litran saavia. Ruokailun jälkeen, laskun saatuamme järkytys oli melkoinen koska kaksi limpparia maksoi moninkertaisesti ruokiin nähden. Hieman mielipahaa vaimensi naapuripöydän iso perhe, joka myös oli ottanut isot juomat kysymättä hintoja etukäteen…

Hintava jäätelöpallo 

Gibraltarilla rahallinen menetys oli edellistä suurempi, kun ostimme jäätelöt paikallisesta jäätelökaupasta. Maksoin 50 punnan setelillä ja vasta ulkona huomasin, että olin saanut takaisin ns. 20 punnan setelistä. Jäätelökauppaan takaisin sisälle ja oikaisemaan tapahtunutta, jota ei myyjän mielestä ollut tapahtunutkaan. Niinpä jäin huijattuna nieleskelemään hävityn 30 punnan (silloisen 40 euron) perään.

Kallista rahanvaihtoa

Myös tunnetulla kansainvälisellä rahanvaihtopisteellä voit tulla huijatuksi. Näin kävi Frankfurtin lentokentällä kun vaihdoimme Tšekkeihin tarvittavaa valuuttaa. Rahanvaihtajana toiminut nuori naishenkilö iski muiden rahojen joukossa kouraani 50 korunan setelin joka oli juuri kuukausi aiemmin poistunut käytöstä. En suostunut ottamaan sitä vastaan, mutta myöskään rahanvaihtaja ei suostunut antamaan minun euroja takaisin. Kone oli lähdössä, mitä tehdä? Kärsin siis kiireessä noin 20 euron tappio ja viiltävän vi****tuksen tunteen kun vaihtoehdot jäivät siinä tilanteessa hyvin vähäiseksi. Opetus: hoida raha-asiat ajan kanssa.

Taksit

Taksit saavat jutussani oikein oman osionsa, sen verran yritystä kuskeilla on ympäri maailmaa.

New York opettaa

Vierailimme muutama vuosi sitten New Yorkissa työkavereideni kera. Olimme matkasta todella väsyneitä, mutta kärsivällisesti yritimme selvittää taksikyydin hotellille parhain päin. Ongelma oli siinä, että meitä oli liian monta yhteen taksiin joten tarvitsimme meille ja matkatavaroillemme tilataksin, jotka tuntuivat lentokentällä olevan kiven alla.

Pitkällisen tahkoamisen jälkeen saimmekin tila-auton, joka lopulta paljastui pimeäksi taksiksi. Hinta sovittiin kuitenkin ennen lähtöä, ja ryhmän ainoa herrahenkilö asettui etupenkille maksajan paikalle. Väsymys painoi silmiimme ja maksoimme oman osuutemme taksimatkasta takapenkiltä eteen kaverillemme. Iso moka! Näin emme olisi saaneet todellakaan tehdä.

Kun jäimme taksista ulos, ja tuli maksun aika, kuski teki pienen silmänkääntötempun ja väitti, että setelitukosta puuttuu 50 taalaa. Häh? Olimme useaan kertaan nähneet kun kaverimme laski rahat tasan. Konflikti oli valmis, ja lopulta oli maksettava se ylimääräinen 50 taalaa, vaikka kirpaisi ja kovaa. Mitä siis tästä opimme; pidä rahasi lompakossa ja maksa setelit kuskin käteen yksitellen, varsinkin jos on kyse pimeästä taksista…

Ylimääräinen lenkki

On myös maita joissa taksien mittarit kyllä toimivat, mutta kuskit ajelevat määränpäähän pidemmän kautta kuten Moldovan taksikuskit tekivät. Onneksi rahallinen menetys oli hyvin vähäinen, koska olimme Euroopan köyhimmässä maassa, ja tulipa tehtyä ensi silmäys kaupunkiin siinä samassa.

Pekingin lentokenttätaksit

Pekingin lentokentällä emme alistuneet järjettömälle lentokenttätaksihinnoittelulle, sillä seurauksella, että emme meinanneet sitten saada kyytiä laisinkaan. Onneksi kuskien joukosta kuitenkin löytyy aina niitä ”luopioita”, jotka heltyvät epätoivoisille sinisille silmille ja ottavat meidät kyytiin muiden taksikuskien huuteluista huolimatta. Ja laittavat mittarin päälle!

Eksymiset

Reissussa on helppo eksyä, välillä kartat ei pidä todellakaan paikkaansa tai sitten kartanlukijassa ”on vikaa”. Välillä on myös kiva tahallaan eksyä, koska silloin löytää asioita joista ei tiennyt olemassa olevankaan. Näin esimerkiksi löysimme aivan ihanan trattorian Rooman keskustasta ja sen herkulliset käsintehdyt cannellonit. Joskus eksyminen ei ole tahallista ja siitä saattaa kärsiä pään lisäksi koko ruumis, kuten Turkin reissulla kävi.

Pimeys yllätti

Menimme paikallisbussilla Alanyasta Atlasvuoristoon, ottamatta selvää, milloin seudulla mahdollisesti tulee pimeää. Ja niin, pimeys yllätti meidät. Kaupunkiin oli matkaa useita kymmeniä kilometrejä ja ilta alkoi viilentyä. Alkoi suru saapua puseroon, koska paikallisbussejakaan ei tuntunut enää vuoristoa halkovalla tiellä liikkuvan. Mitä siis ratkaisuksi?

Päätimme pysäyttää ensimmäisen kaupunkiin päin menijän, mutta ennen sitä kävelimme aikamoisen patikkamatkan täysin sysimustaa tietä Alanyaan päin. Takaa saapui vihdoin vanha rämisevä lava-auto jonka kuljettaja otti meidät ystävällisesti kyytiin.

Mitään yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta kuski puhui meille sujuvaa turkkia ja me suomi-englanti sekoitusta vastaukseksi. Ja nauroimme yhdessä autoradiosta kuuluvan turkkilaisen musiikin tahdissa! Kaupungin kohdalla, hän pysäytti autonsa haluaamme kohtaan. Tarjosimme hänelle kyydistä rahaa, mutta hän ei sitä halunnut. Jätimme silti koelaudalle pienen summan koska hän oli pelastanut meidät todellisesta pinteestä.

Sairaudet

Lähes jokaisella matkalla tulee pieniä terveysongelmia vastaan kuten iho-oireita liiallisen auringonoton tai hyönteispuremien johdosta, puhumattakaan vieraiden bakteerien aiheuttamista vatsanväänteistä. Välillä ongelmat muuttuvatkin sitten sen verran isommiksi, joihin matkalla tai viimeistään kotiin palatessa pitää lähteä hakemaan helpotusta lääkäriltä asti.

Saksan herkku

Berliinissä nautittu kanavarras kaikkine lisukkeineen ja muuttui muutaman päivän päästä herkuttelusta, vähemmän toivotuksi salmonellaksi. Pöpö voi tulla joskus todella läheltä.

Sarajevo kampylobakteeri

Keväällä 2017 Sarajevo pääsi yllättämään, ei pelkästään kaupunkina mutta myös kampylobakteerin muodossa. Pöpö ei pelkästään aiheuttanut kunnon tyhjennysharjoituksia vaan myös todella korkean kuumeen. Kotimaahan päästyä sain sellaisen antibioottikuuriyhdistelmän, joka laittoi reissaajan petipotilaaksi pariksi viikoksi.

Egyptin kirous

Vakavin omalle kohdalle sattunut sairastuminen sattui Egyptissä. Matkustimme yöbussissa Hurghadasta Kairoon. Täpötäyden bussin istuin oli juuttunut merkilliseen asentoon ja jouduin jännittämään yläkroppaa seitsemän tunnin ajan. Samaan syssyyn auton ilmastointi puhalsi jääkylmää ilmaa suoraan niska-hartiaseudulle.

Seurauksena totaalinen niskakramppi joka paheni päivä päivältä niin, että Hurghadaan takaisin päästyä oli kutsuttava lääkäri hotellille. Saksaa huonosti puhunut lääkäri tuikkasi minuun kaksi piikkiä ja määräsi muutaman pillerin loppumatkan ajaksi. Illan aikana kipu helpotti ja tuntui siltä kuin olisin kävellyt pumpulilla. Pää olisi voinut vaikka kiertyä vaikka 360 astetta ympäri. Jee! Yön makasinkin sitten vessan lattialla, näin tähtiä sekä voin todella pahoin.

Suomeen päästyä selvisi egyptiläisen lääkärin antamista resepteistä sekä kuiteista, että hän oli dumpannut minuun putkilon morfiinia sekä suonensisäistä asetyylisalisyylihappoa, jolle olen allerginen. Pillereiden koostumus ei selvinnyt koskaan. Suomalaisen lääkärin mukaan yliannostus oli enemmän kuin lähellä.

Sairaanhoito ja Macao

Myös lapset sairastavat ja joskus juuri silloin kuin ei pitäisi eli lomalla. Matkustimme Hong Kongista Macaolle juuri silloin kuin lintuinfluenssa oli Aasiassa laantumassa. Tyttären korkea kuume vei meidät Macaon sairaalan päivystykseen, jonne lähdimme todella ennakkoluuloisella asenteella.

Luulomme olivat täysin väärät. Saimme sairaalassa sellaista palvelua, johon emme Suomessa ole yhdessäkään yksityisessä lääkärikeskuksessa edes saaneet. Koko vierailu kesti alle tunnin ja etenimme prosessissa todella rivakasti. Päästyämme sairaalan ovesta ulos, kädessämme oli lääkärintodistusten lisäksi sairaalan apteekista saadut lääkkeet, joten voimme siirtyä suoraan hotellille sairastamaan – ilman lisäpysähdyksiä.

Paria päivää myöhemmin siirryimme lääkärin luvalla takaisin Hong Kongiin. Tullessamme laivasta maihin, terminaalin lämpökamera osoitti tyttärellä edelleen pientä lämpöä, mutta koska henkilökunnassa ei kukaan osannut tulkata meille englanniksi (lintuinfluenssa) asiaansa, pääsimme maihin. Heidän kun olisi pitänyt käännyttää meidät takaisin Macaolle kuumeen vuoksi.

Ongelmat matkakumppaneiden kanssa

Oma lukunsa on matkakumppaneiden kanssa tapahtuneet selkkaukset jotka yleensä johtuvat väsymyksestä, verensokerin notkahduksesta, liian suurista ennakko-odotuksista tai yksinkertaisesti siitä, että mielenkiinnon kohteet eivät vain matkoilla kohtaa.

Kannattaakin todella miettiä, haluaako lähteä testaamaan ystävyyssuhteita maailman mannuille. Jos yhteisiltä reissuilta kuitenkin selviää ”hengissä”, ystävyyssuhteet sen kuin paranevat!

Oletko sinä selvinnyt matkoiltasi ilman isompia haavereita?

Saattaisit myös pitää näistä:

18 kommentti

  1. Kiitos kommentistasi!
   Kyllähän näihin 25 matkavuoteen mahtuu kaikenlaista niin hyvää kuin huonoakin.
   Silti olen ollut tosi onnekas (kop kop, koputan kolmesti puuta), ettei pahemmin ole käynyt.
   Toivottavasti myös sinun reissut sujuvat turvallisesti myös tästä eteenpäin!

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen törmännyt taksihuijauksiin Vietnamissa. Siellä oli iltaisin metritakseja liikkeellä ja muutaman kerran yritettiin ajaa pitempää reittiä (tai ehkä omasta mielestään parempaa?). Onneksi olen napakka ja selvinnyt näistä vähällä. Toinen on turistialueilla ihanat irtokarkkikaupat. Hinta on halpa, mutta se onkin 100g, eikä kilolle. Tästä tulee äkkiä iso lasku. Toivottavasti en törmää huijauksiin tulevaisuudessa enenpää, ettekä tekään. 🙂

  1. Kiitos Sisko kommentistasi!
   Kiitos myös tuosta Vietnamin infosta, olemme lähdössä helmikuussa Ho Chi.n Ming Cityyn ja on hyvä tietää, että myös näin voidaan asiakasta huijata.
   Toivon myös, että huijaukset olivat tässä, ettekä tekään joudu ”pitkäkyntisten kynsiin”.

 2. Kiinnostava postaus! Mulle ei ole sattunut lentojen peruutuksia eikä lakkoja, mutta kaikenlaista sairastelua, joitakin huijauksia ja sähellystä toki. Käytän muuten tosi harvoin takseja niin Suomessa kuin matkoilla. Reissuilla juuri taksien kanssa on ollut jonkin verran ongelmia, joten sekään ei ole innostanut käyttämään niitä enemmän. En jaksa sitä vääntämistä ja säätöä taksien kanssa, on helpompi ja halvempi mennä bussilla tai junalla aina kun se vain on mahdollista. 🙂

  1. Kiitos Jenni kommentistasi!
   Käytämme taksia lähinnä isommalla joukolla tai superhalvoissa maissa.
   Ja kyllä se sähläys ja neuvottelu on jotain todella turhauttavaa, varsinkin silloin kun on todella väsynyt lentomatkasta.

 3. No, minä jouduin lumimyrskyn takia väärään maahan. Terveys on krempannut vähän joka reissulla. Se on tässä iässä, että aina on kremppaa kaikkialla muutenkin.
  Matkaseuralainen rupes outtailemaan minua maassa, jossa sateenkaariväkeä ammutaan kaduille ja ainoat tunteet, joita saa julkisesti esittää, ovat uskonnolliset tunteet. Tämä on totta aika monessa maassa.

  1. Kiitos Stacy kommentistasi!
   Niinhän se on, että mitä kaeummin pääsee nauttimaan matkailusta (eli tulee ikää lisää) luultavammin jotain sattumuksia tulee väistämättä eteen.
   Mutta tuo on jo aika ”hyvin” että joutuu aivan toiseen maahan kuin mihin oli aikomus mennä. Oletko kirjoittanut noista sattumuksista? Olisi nimittäin kiva niistä lukea.

 4. Täällä kanssa yksi joka on päässyt nauttimaan kampylobakteerista kivana kaverina. Ai että ei ollut mukavaa.

  Ja olinkin jo ehtinyt unohtaa tuon karkkikauppakusetuksen jonka Sisko tuossa mainitsi. Se kirpaisi omalla kohdalla erityisesti koska olen makealle niin perso 😀

  1. Kiitos Anni kommentistasi!
   Mukava kuulla, että on muitakin saman pöpön kanssa painineita vaikka itse bakteeri ei ole millään lailla mukava. En toivoisi sitä kenellekään. 🙁
   Ja onneksi on olemassa länsimainen lääketiede ja hyvin vahvat lääkkeet!

 5. Kyllä reissussa sattuu ja tapahtuu! Tuli näitä lukiessa mieleen omakohtaisia kokemuksia. Olen nuorena tyttönä joutunut jopa sairaalaan. Sillon en edes tajunnut kuin vakavasti olin sairas mutta hengissä ollaan. Yksi tapahtuma mm oli, kun eksyimme Kööpenhaminassa. Olimme lasten kanssa reissussa (5, 10, 10 v). Yövyimme Köpiksen hostelissa. Illalla bussilla tulimme kaupungilta. Olimme tarkkaan katsoneet missä jäädä pois. Jäimme vahingssa yhtä pysäkkiä ennen. Lähdimme väärään suuntaan. Eksyimme tunnin verran harhailimme kaatosateessa etsien paikkaa. Kauppojakin oli mutta kukaan ei osannut neuvoa…..viimein löysimme paikan.

  1. Kiitos Sari kommentistasi!
   Ja varsin ikävää kuulla, että olette vielä lapsien kanssa eksyneet pimeässä ja kaatosateessa! Onneksi ei käynyt pahemmin,
   kuten ei tuolla sinun sairaalareissullakaan. Nuorena sitä ei vain aina ymmärrä omaa tilannettaan, kun ajattelee olevansa lähes ”kuolematon”.

 6. Kaikenlaista sitä reissussa sattuu ja tapahtuu 😀 me ollaan oltu kyllä tosi onnekkaita viime vuoden reissuilla (koputetaan puuta), mutta kyllä matkaan on silti mahtunut pari mahatautia ja huijausyritystä. Lentojen kanssa on käynyt aina tuuri, vaikka enimmäkseen halpalentoyhtiöillä tulee lenneltyä.

 7. Kokeneellekin reissaajalle sattuu ja tapahtuu. Lakkoihin yms. ei voi edes itse vaikuttaa. Iso-limsa-keissi muistutti minua jäätelöistä Roomassa, jotka olivat yhdeksän kertaa kalliimmat kun istahti pöytään. Siitä on nyt jo 15 vuotta, mutta huijaukset jää mieleen.

  1. Kiitos Rosa!
   Ja näinhän se on, huijaukset jäävät mieleen, vuosienkin päästä miettii kuinka helppo nakki tuolloin oli.
   Valitettavasti myös vaikuttavat mielikuvaan joka ko. kohteesta jää. Mutta onneksi voimme jakaa kokemuksia blogeissa ja olla ”hieman” viisaampia seuraavalla kerralla.

 8. En kestä, ihan paras juttu! 😀 Maailmalla todellakin sattuu ja tapahtuu, mulla on ainakin ihan naurettava määrä kaikkia ihan pimeitä kokemuksia ja ihmehuijauksia, haha! Kuolin vähän tolle valtavalla limsalle 😀

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *