Pohjois-Irlanti, Iso-Britannia

Vietimme mukavan viikon menneen tammikuun aikana Irlannin saarella. Suurimman osan lomasta ajelimme pitkin Pohjois-Irlantia ja Belfastia. Kynnys lähteä oli aikamoinen koska Ulkoministeriön maatiedotteessa alueen nykyistä riskiä terrori-iskuun kuvataan sanoilla ”vahvasti mahdollinen”.

Näin jälkikäteen sanottuna, onneksi lähdimme. Matka sujui mukavasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Matkasimme ensin Bushmillsiin ja Giant`s Causewaylle josta voit lukea tämän linkin takaa.

Bushmills tunnetaan myös muista nähtävyyksistään kuin Giant`s Causewaystä. Lähialueella on nähtävillä esimerkiksi pitkä valkoinen White Park Bay-hiekkaranta, Carrick-a-Rede-köysisilta, muutaman vanhan linnan rauniot sekä ei enempää tai vähempää kuin Bushmillsin viskitehdas. Myös Game of Thronesin kuvauspaikat ovat mukavasti autoreittien varrella. Ei sovi unohtaa myöskään Causeway-rannikkoa, joka itsessään on jo näkemisen arvoinen kohde.

Bushmillsin kylä

Giant`s Causewayn jälkeen lähdimme tutkailemaan läheistä Bushmillsin kylään. Matkaa kohteesta kylään on 3,2 kilometriä jonka hurauttelimme autolla hetkessä. Itse kylä on hyvin pieni, ja elää täysin viskitislaamon, turistien jättämien puntien ja kesä-asukkaiden voimin. Vakituisia asukkaita kylässä on hieman yli 1300.

Kylän rannalta löytyy hienohiekkainen Bushfoot Beach, joka ei näin tammikuussa tuntunut kovin kutsuvalta. Rannan tuntumassa kulkee kesäisin legendaarinen Bushmillsin juna, joka aikoinaan kuljetti turisteja kylästä Giant`s Causewaylle ja takaisin.

The Old Bushmills Distillery

Ehkä kuuluisin kohde Bushmillsin kylässä on kuitenkin sen 400 vuotta vanha viskitislaamo.  Vuonna 1608 Jaakko ensimmäinen myönsi luvan Sir Thomas Philipsille tehtaan perustamiseen, näin ollen Bushmills on myös maailman vanhin luvan saanut tislaamo.

Bushmillsissä valmistetaan juomia perinteisillä menetelmillä erilaisissa tynnyreissä kypsyttäen.

Tehtaan vierailukeskus on avoinna yleisölle. Sisäänpääsy maksaa 8£/aikuisilta (9,60€) ja 4,50£/8-17-vuotiailta lapsilta (5,40€). Alle kahdeksanvuotiaat pääsevät mukaan vierailukeskukseen, mutta eivät voi osallistua mukaan tehdaskierrokselle.

Bushmillsin vierailukeskus on avoinna talvisin maanantaista lauantaihin klo 10.00 – 16.45 ja sunnuntaisin klo 12.00 – 16.45. Kesäisin vierailukeskus on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.15 – 16.45 sekä sunnuntaisin klo 12.00 – 16.45.

Osoite: 2 Distillery Rd, Bushmills.

Dunlucen linna

Noin 3,9 kilometrin päässä Bushmillsin kylästä on keskiaikaisen Dunlucen linnan rauniot. Linna kuului MacQuillanin perheelle ja kerrotaan, että heidän pahojen tekojensa vuoksi, linnan keittiö romahti eräänä myrskyisänä yönä vuonna 1639 alas kalliolta. Kun linnaa tai paremminkin sen raunioita katselee, tapahtuma ei herätä ihmetystä, enemmän ihmetyttää, ettei koko linna ole ajansaatossa luisunut alas rantakivikkoon.

Linnassa on mahdollisuus tutustua arkeologisiin löydöksiin ja vain fiilistellä, miltä tuntuisi olla linnanherrana kaukana Atlantin rannikolla! Näkymät tuulen tuivertamassa maisemassa ovat valtavan hienot.

Pääsyliput maksavat 5£/aikuisilta ja 3£/lapsilta. Perhelipun hinta on 13£.

Linna on avoinna ympäri vuoden klo 10.00 alkaen. Nähtävyyden sulkemisajat voit tarkastaa tämän linkin takaa.

Osoite: 87 Dunluce Road, Bushmills.

The Dark Hedges

Vajaan 18 kilometrin päässä Bushmillsistä löytyy Ballymoney (kukahan näitä nimiä on oikein keksinyt), Dark Hedges-niminen puukujanne. Pari sataa vuotta sitten puut istutettiin reunustamaan tietä joka johti Gracehill House-nimiseen kartanoon. Puukuja on nykyisin yksi taltioiduimmista Pohjois-Irlannin helmistä.

Tämän päivän televisionkatsoja on voinut bongata kujan Game of Thronesin 2. kaudelta, jolloin kuja esitti Kuninkaan tietä.

Kuja on myös liitetty mukaan listaukseen jossa esitellään Brittein saarten ja Irlannin 12 kauneinta tietä.

Dark Hedges-kujalla käynti on ilmaista ja kujanne on aina avoinna.

Osoite: Bregagh Road, Stranocum, Ballymoney.

Pohjois-Irlannin rannikko

Suosittelen ajelemaan Pohjois-Irlannin rannikon kapeita teitä joita vierustaa vihertävät nummet ja niillä laiduntavat tuhannet lampaat. Pysähdy kukkulan päälle ja tunne merituuli suonissasi. Nauti katveettomista kännykkämaastoista ja tunne olevasi vapaa kuin taivaanlintu. Ohita pieni kylä jos toinenkin ja kohta et enää edes tiedä missä Ballyssä olet ollutkaan. Rannikolla kun todella monen kylän edessä on liite Bally… (-money, -ness, -castle, -mena, bogey…)

Pysähdy pieniin kyliin, käy pubissa nauttimassa rehtiä maalaisruokaa, lämmittele puutakan edessä ja kuuntele kaihoisia irlantilaisia kansanlauluja. Säikähdä haukkuvaa lammaskoiraa, mene sekaisin auton ilmastointilaitteesta tulevista nautojen voimakkaista aromeista. Istu kivellä, katso merellä tyrskyäviä aaltoja ja unelmoi! Tätä on Pohjois-Irlanti parhaimmillaan, elämänmakuista haaveilua tukevasti jalat savessa.

Jos postaus herätti mielenkiintosi, lue myös juttu Belfastista tästä.

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

 1. Runsaat Ballyt herättivät minunkin huomioni Belfastissa. Ballymoneyn lisäksi on esimerkiksi Ballymena. Sitten myös on money, kuten Moneyneany, Moneynick ja etenkin Moneymore, paikkakunta, johon minulla olisi tarve tutustua. Game of Thrones on kovasti esillä Pohjois-Irlannissa ja siitä minä taas en tiedä mitään, kun en ole nähnyt yhtään jaksoa.

  1. Kiitos Stacy!
   En itsekään ole Game of Thronesia ihmeemmin katsellut, mutta se tuntuu olevan Pohjois-Irlannin uusin must-juttu.
   Ja kieltämättä onhan nuo kuvausmaisemat varsin vaikuttavat.

 2. Itse olen tuolla pyörinyt ja suunnitteilla on uutta reissua sinne taas. Mielenkiintoisinta on ollut se, että kun en tästä Game of Thrones sarjasta ole ollut tietoinen, niin nuo muutama mahtava paikka kuten Kuninkaantie on näkemättä. Eli kaiketi ne kannattaa sitten jo yleissivistyksen vuoksi käydä katsastamassa 😀 Tuolla alueella tietysti Bushmillsin viskitehdas ja Giant Causeway ovat olleet itselle tärkeitä paikkoja, mutta kaikista tärkein on Royal Portrushin golfkenttä. Se on yksi maailman parhaista kentistä ja siellä pelataan British Open 2019. Pitkästä aikaa Englannin ja Skotlannin ulkopuolella.

  1. Kiitos Rami kommentistasi ja lisäinfoista!
   Itse en ole golfista laisinkaan tietoinen, joten tällainen info jää helposti lukematta.
   Tämäkin kertoo, että alue tarjoaa jokaiselle jotakin katsottavaa ja koettavaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *