Wiurilan kartano, Salo 

*Blogijuttu tehty yhteistyössä Wiurilan kartanon kanssa

Kun kartanonromantikko saa mahdollisuuden tutustua itselle entuudestaan tuntemattomaan kartanoon, on todellakin lähdettävä. Näin kävi Wiurilan kartanon kohdalla. Vierailustani viehättävään kartanoalueeseen, kertoo tämän kertainen juttuni.

Wiurilan kartano lyhyesti

Wiurilan kartano on yksi Suomen vanhimmista asutuista kartanoista. Vanhimmat maininnat kartanosta löytyvät jo 1400-luvulta. Armfeltien suku on omistanut kartanon vuodesta 1787 lähtien.

Nykyisen Wiurilan kartanon tilalla sijaitsi aiemmin puinen rakennus. Vuonna 1810 rakennus uusittiin uusklassista tyyliä vastaavaksi kivirakennukseksi arkkitehti Carlos Bassin johdolla. Kartanon talousrakennukset piirsi mm. Helsingin Senaatintorin empiremiljöönkin suunnitellut C. L. Engel ja talousrakennus valmistui vuonna 1845.

Wiurilan kartanon yksi valtakunnallisesti merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Armfeltien sukuun on kuulunut paroneja, kreivejä ja sotilaita. Myös teollisuusyrittäjiä on suvussa toiminut. Jo aikoinaan Armfeltien suku oli hyvin idearikasta ja kartanolla on ollut paljon erilaista liiketoimintaa. Ehkä kuuluisin suvun ideanikkareista on kuitenkin ollut kreivi August Armfelt jonka aikana kartanolla oli mm. oma tislaamo, lasi- ja tiilitehdas, meijeri- ja meijerikoulu, saha sekä Suomen vanhin panimo.

Kuva: @Wiurila

Nykyisin kartanoa emännöi Anne Marie Aminoff. Kartanon mailla on tarjolla vierailijoille mm. erilaisia liikunta-aktiviteetteja kuten golfia, luontoelämyksiä, juhla-, kokous- ja ravintolatoimintaa sekä majoitusta. Unohtamatta kesäaikaisin avoinna olevaa, varsin kiehtovaa hevosvaunu- ja kotimuseota.

Varsinainen Wiurilan kartano kurkkii oksien takaa…

Wiurila on vierailijoille avoinna: toukokuussa, tiistaista perjantaihin klo 11.00 – 17.00. Lauantaina klo 11.00 – 20.30 ja sunnuntaisin klo 11.00 – 15.00. Maanantait ovat ovet suljettuina.

Kesä-, heinä- ja elokuussa Wiurila on avoinna joka päivä. Maanantaista perjantaihin klo 11.00 – 18.00. Lauantaisin klo 11.00 – 20.30 ja sunnuntaisin klo 11.00 – 17.00.

Wiurilan kartanon osoite: Wiurilantie 126, 24910 Halikko.

Kohteessa

Wiurilan kartano sijaitsee Halikossa, nykyisessä Salon kaupungissa. Ajelemme aurinkoisena iltapäivänä kohti kartanoa. Kartanon mailla näkee hyvin hoidettuja viheriöitä joissa muutama innokas golfaaja testaa napakkaa ranneliikettään.

Tie muuttuu pienemmäksi ja ajamme intiimisti kartanon rakennuksien läpi pysäköintialueelle. Kartanon pihalta avautuvat maisemat kohti Viurilanlahtea joka kimaltelee jo kutsuvasti keväisessä valossa.

Aurinko on keikahtanut lännen puolelle ja Engelin suunnittelemat talousrakennukset mahtavine, valkoisine pylväineen suorastaan hehkuvat auringon valossa pilvettömän taivaan alla. Näky läikyttää sydänalaa välittömästi, vielä kun parkkialueen koristekirsikka kukkii vaaleanpunaisena täydellisenä kukkineen, on näky täydellinen.

Wiurilan kartanorakennus toimii edelleen yksityisenä kotina, joten sen ovet ovat avoinna lähinnä ryhmille tilauksesta. Auringossa hohtava talousrakennus sen sijaan tarjoaa jokaiselle matkailijalle jotakin tutkittavaa. Sisäpihalle astuttuamme, tuntuu kuin olisimme matkanneet Ruotsiin. Arkkitehtuuri on omalla tavalla hienostunutta verrattuna samanaikaiseen maatilarakentamiseen muualla Suomessa.

Bistro

Kulkumme vie Bistroon joka tarjoaa kurkunkostuketta niin golfaajille kuin lounasta vierailijoille. Erikoisuutena on mainittava kartanon oma olut joka on omistettu etiketein suvun intohimoiselle yrittäjälle kreivi August Armfeltille. 30-paikkainen Bistro on mukavasti sisutettu, tilassa kohtaa niin tämä päivä kuin eletty elämä mukavasti. Bistron istuinryhminä toimii kartanon kätköistä löytyneitä aarteita. Ei muuten uskoisi, että tila on aiemmin palvellut kartanoa sikalana.

Ruokalistalta löytyy niin gourmet-hampurilaisia, pitsoja kuin Wiurilan suklaakakkua. Kakuista puheen ollen, heinä-elokuussa kannattaa makean ystävien kokoontua kartanolle torstaisin klo 14.00 – 17.00, nimittäin tarjolla on Bistron oman kokin huolella valmistamia kakkuja kakkubuffan muodossa. Ja varmaa on, että sieltä löydyn jonain torstaina myös minäkin. 😉

Everstin kabinetti, Ideariihi ja Juhlasali

Bistron takaa löytyy ryhmätilaa jossa esimerkiksi voidaan käydä sienikoulua työporukan kanssa, terassi vihreine maisemineen sekä Everstin kabinetti. Everstin kabinetti on omistettu Mannerheimin ristinritari eversti Hans-Olof von Essenille. Tila on sotilaallisen arvokas, 1900-luvun muodollisen tyylin omaavan huoneen yksityiskohdista voi mainita huoneen diplomaattipöydän joka kuului juurikin everstille itselleen.  Tilaan mahtuu mukavasti noin 12 henkilöä.

Kuva: @Wiurila

Everstin kabinetin takaa löytyy Ideariihi jossa onnistuvat niin pienemmät perhejuhlat kuin työpaikan kokous- ja strategiapäivät. Tässä tilassa muuten saa piirrellä seinille!

Kuva: @Wiurila

Varsinainen ihanuus löytyy kuitenkin rakennuksen päästä, entisestä navetasta. Tilaan on rakennettu varsin näyttävä juhlasali joka laittaa huokailemaan pelkästään olemassa olollaan. Miltä tila näyttäisikään kun pöydillä olisi kukkia, kynttilöitä ja täysi serviisi?

Katossa kolme valtavan isoa kattokruunua kimaltelee ikkunoista tihkuvissa valonsäteissä. Nurkassa oleva flyygeli suorastaan kutsuu hivelemään sen koskettimia, tosin jätän sen tällä kertaa tekemättä. Juhlasaliin mahtuu noin 120 vierasta, jotka pääsevät tutkimaan suurista tauluista katsovia Armfeltien suvun jäseniä lähietäisyydeltä.

Kartanon Salut365 gourmet shop

Siirrymme paksujen seinien sisältä ulos aurinkoon, holvikaaren alta löytyy Kartanon Salut365 gourmet shop jossa myydään todellisia laatutuotteita. Myymälää hoitava JG Nybacka kertoo ylpeänä kaupan valikoimista löytyvistä ekologisista kultamitaleinkin palkituista espanjalaisista Finca la Torren oliiviöljyistä ja viinietikoista.

JG Nybacka kera maailman parhaiden tuotteiden.

Kaupasta saa ostettua myös maailman parhaimpiin pastalaatuihin kuuluvaa käsintehtyä Faella-pastaa sekä paikallisia tuotteita.

Oma erikoisuutensa on kaupan hyllyiltä löytyvät Annie Sloan sisustusmaalit, joita pääsee kokeilemaan mm. kartanolla järjestettävissä työpajoissa.

Kartanon näyttelytilat

Kaupan yläpuolelta, entisestä viljasiilosta, nykyisestä Galleria Pääskystä löytyy mielenkiintoinen lintuaiheinen valokuvanäyttely. Kyseessä on Bistron tarjoilijana toimivan Tomi Juurikiven ”Halikonlahti on mun elämäni”-valokuvanäyttely. Näyttelyn teoksissa on esillä erittäin kauniita valokuvia alueen linnuista. Näyttelyn kuvat ovat myynnissä, kuvien tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Näyttely on esillä 20.6.2018 asti.

Lisää näyttelytilaa löytyykin juuri suurien pylväiden kannattelemasta upeasta rakennuksesta joka osoittautuu kartanon vanhaksi viljamakasiiniksi.

Viljamakasiinin avainkin on melkoinen!

Aikoinaan kartanoiden ja myös muiden tilojen suurinta kultaa oli juurikin vilja. Sitä säilytettiin korkealla ja paksujen seinien sisällä, jotta seuraavasta talvesta selvittäisiin. Kartanon mailla on myös toinen suuri viljavarasto nimittäin Hirvilinna, joka linnamaisella ulkomuodollaan kiinnittää vierailijan katseen. Nykyisin Hirvilinna toimii yksityisasuntona.

Kartanon kummitus

Vanhasta viljamakasiinista löytyy myös kartanon kummitus. Perinnetiedon mukaan kartanolla oli hieman viinaan menevä työmies. Erään rähinäksi johtaneen kerran jälkeen, työmies laitettiin ”jäähylle” viljamakasiinista löytyvään putkaan. Valitettavasti kävi niin, että työmies unohtui putkaan hieman pidemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus, ja hän oli jo löydettäessä menehtynyt. Nykyisin levottoman työmiehen sielu säikyttelee taiteilijoita jotka yötä myöten ripustavat töitään makasiinin kesätaidenäyttelyyn Wiurilan kesää varten.

Valon ja varjon leikkiä Wiurilan viljamakasiinissa.

Kesäaika on Wiurilassa aktiivista aikaa, ja taidenäyttelyt valtaavat niin kartanon piha-alueen kuin sisätilat Wiurilan kesässä. 29.6. – 26.8.2018 esillä on 21 suomalaisen nykytaiteilija teoksia Päättymättömiä kuvioita-näyttelyssä.

Kesän taidenäyttelyihin on vapaa pääsy.

Koti- ja hevosvaunumuseo       

Navetan ylisiltä, entisestä tallista löytyy nykyisin hevosvaunumuseo. Suuri tila on viimeistellyn näköinen ja museoon on tuotu Armfeltien historiaa Wiurilan, Halikon ja Joensuun kartanoista. Läsnä on mm. vanhat puiset tohtorinkärryt 1700-luvulta sekä useita upeita katettuja hevoskärryjä useilta eri vuosisadoilta. Tilassa on myös suvun lapsille kuuluneita puuhevosia sekä runsas määrä satuloita ja suitsia. Silmiin pistävää on, että esineistö on varsin hyvässä kunnossa. Tämä jos mikä on hevostelijan paratiisimuseo!

Kartanon hevosilla oli omat nimikyltit jotka nyt koristavat hevosvaunumuseon seinää.

Museon perältä löytyy vielä esimerkki sepän pajasta sekä alkuperäistä vastaava puuverstas jollaisia kartanon mailla olleet työpajat olivat. Sepän pajasta tai paremminkin sepästä itsestään on vielä kerrottava mehevä juttu. Kun sepälle tuli ns. vuodet täyteen ja hänen työaikansa tuli täyteen, hän sanan mukaisesti lähti eläkkeelle jättäen sepän tamineet ja kengät pajaan ja lähti. Eikä sen koommin palanut takaisin. Sepän kerrotaan olleen varsin vähäsanainen mies.

Sepän välineitä.

Kotimuseon puolella on tarjolla ihanuuksia monelta eri vuosisadalta. Täällä pääsee tutustumaan kartanon ihmisten vaiheisiin, heidän arkiseen elämäänsä sekä kartanon valmistamiin hyödykkeisiin. Esillä on mm. lastenvaunuja eri vuosikymmeniltä, kartanon juhlaserviisi, toiletti kureliiveineen sekä vanhoja pulloja tislaamoajalta.

Esineet ovat siististä aseteltuina vitriineihin aihealueiden mukaan. Ja voisinpa sanoa, että kartanomiljöön lisäksi tämä osa museota on parasta mitä kartano minulle kyseisenä iltana tarjosi. Täydet pisteet nykyiselle kartanon valtiattarelle Anne Aminoffille museon perustamisesta sekä aarteiden kaivamisesta kaikkien kartanofanien iloksi!

Pääsyliput Koti- ja hevosvaunumuseoon maksavat 6€ aikuisilta ja 4€ lapsilta.

Wiurilan vierastalo

Kuten tekstistä on pääteltävissä, kartano tarjoaa vierailijalleen niin paljon nähtävää sekä koettavaa, ettei yksi ilta meinaa vierailuun riittää. Tähänkin on kartanolla ratkaisu, nimittäin tarjolla on neljä hotellitasoista huonetta kartanomiljöössä.

Parhaiten tila yhteisine oleskelutiloineen sopii perheille tai tuttavapariskunnille, mutta myös niille jotka haluavat tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Kahden hengen huoneissa on omat wc- ja suihkutilat puhumattakaan hiljaisuudesta jonka vahvat rakennuksen seinät tarjoavat. Täydellistä luksusta!

Retkemme Wiurilassa alkaa olla lopuillaan ja haikein mielin teemme viimeiset silmäykset kartanon pihapiiriin ennen lähtöä. Tuntuu kuin olisi ollut aivan toisessa maailmassa, irti omasta arjesta ja puurtamisesta. Myös aika menetti kartanolla merkityksensä, juuri nyt ja tässä on hyvä olla!         

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

 1. Aivan uskomattoman upea ja mielenkiintoinen paikka!
  Olisimme halukkaita pysähtymään yöksi matkallamme .

  Työskentelemme Antti ja Mikko Aminoff,n omistamassa yrityksessä jossa
  olemme kylmälogistiikassa ´maailman parhaita´.

  Ja yritimme Filipiiniläisen vaimoni kanssa päästä Antti Aminoffin Wuolteen kartanoon mutta Antilla on vieraita tällä viikolla ja se ei sopinut.

  Terveisin,
  Kari ja Clarita Männikkö

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *