Ravintola Backas, Vantaa 

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Ravintola Backaksen kanssa

Sain kesän kynnyksellä mahdollisuuden osallistua mukaan Ravintola Backaksen, tapahtumakeskus Puimalan ensimmäiseen tapahtumaan. Kyseessä olisi Reino Helismaan elämästä kertova Unta & Totta-musiikkipitoinen iloittelu. Mutta mikä tämä tällainen Ravintola Backas oikein on?

Backaksen kartano lyhyesti

Tänä vuonna 200-juhlavuottaan viettävällä Backaksen kartanolla on pitkä ja vaiherikas historia takanaan. Ensimmäiset viitteet kartanosta löytyvät jo 1500- ja 1600-luvun vaihteesta. Backaksen kartano sijaitsi strategisella paikalla mäen päällä ja vierestä kulki Suuri Rantatie, ns. Kuninkaantie.

Omistajia kartanolla on ollut useita, ja usein he olivat joko ratsumestareita tai sotilasvirkamiehiä. Nykyisen kartanon päärakennus on rakennettu vuonna 1818.

2000-luvulle tullessa kartano siirtyi HOK-Elannolle ja on edelleen yrityksen omistama. Viime vuonna kartanon ruoriin astui uusi isäntä, nuori Lauri Kaivoluoto, joka näki niin kartanon potentiaalin kuin sen mahdollisuudet mm. läheisen Helsinki-Vantaan lentokentän non stop-matkustajien vierailukohteena.

Rakennuksia remontoidaan pikkuhiljaa ja ne heräävät ruususen unestaan eloon yksi toisensa jälkeen. Kesällä 2017 kartanon päärakennus läpikävi remontin jonka yhteydessä taloon saatiin viisi erikokoista, osin yhdistettävissä olevaa kokous- ja juhlatilaa.

Skandinaavisen raikas ja 1920-luvun asuun sisustetun kartanon tilat, ovat saaneet nimensä Backaksen kartanon historiasta. Kokous- ja juhlatilojen lisäksi kartanolla tarjotaan arkisin lounasta, joka onkin vallan mainio tapa päästä kurkistamaan kartanon syövereihin!

Uusimpana herkkuna avautui tapahtumakeskus Puimala, joka tarjoaa tunnelmallisen tilan niin yksityisten kuin yritysten juhlien kuin erilaisten tapahtumakokonaisuuksien pitämiseen.

Kuva: Ravintola Backas.

Tiilitehtaan sauna palvelee puiden katveessa saunaintoisia kävijöitä. Saunalle mahtuu noin 15 henkilöä.

Pihapiiristä löytyy myös vanha juurruttamo jossa nykyisin toimii Olohuone-niminen kahvila. Kaikkien yhteiseen olohuoneeseen mahtuu jopa 50 henkilöä. Olohuonetta on mahdollista vuokrata myös yksityiskäyttöön. Kesän aikana kartanon maille nousee mm. Kammi joka tarjoaa elävän tulen ympärillä elämyksiä kartanovierailijalle.

Ravintola Backaksen lounasta tarjotaan arkisin klo 11.00 – 14.00. Tarjolla on runsas alkupalapöytä sekä pää- ja jälkiruoka, jotka tarjotaan pöytiin. Kartanon lounas jää juhannuksesta kesätauolle. Kesällä lounasta nautitaan kesäkahvila  Olohuoneessa.

Kartanon osoite: Ylästöntie 28, Vantaa.

Ilta kartanolla

Ilma oli kuin nuori morsian saavuttaessa Backaksen maille Vantaalle. Kauppakeskus Jumbo sekä uudehkot kerros- ja rivitalot sijaitsevat vain kiven heiton päässä, mutta kartanon sisäpihalla ei sitä uskoisi. Ikivanhat lehtipuut suojaavat niin miljöötä kuin sen rakennuksia. Pihapiirissä on useita vanhoja rakennuksia joita remontoidaan lähitulevaisuudessa uuteen tehtäväänsä sopiviksi.

Heti yläparkkipaikan vierestä löytyy kahvila Olohuone, joka tarjoaa mm. piknik-koreja luonnosta ja kartanomiljööstä kiinnostuneille. Meillä oli kuitenkin päämääränä tutustua kartanon päärakennukseen jonne kulki olohuoneelta idylli hiekkatie.

Valkeutta hohtavan kartanon ulkopuolella, oli menossa kesäherkkujen grillaushetki ja grillistä nousevat hajukiehkurat saivat sylkyrauhaset toimimaan välittömästi.

Ennen herkuttelua kävimme tutustumassa kartanon yläkertaan jonne on tehty kokoustiloja yhteensä 5 – 20 henkilölle. Täällä Ravdoskaidin kabinetissa onnistuu myös pienet perhejuhlat. Jos pääset vierailemaan Backaksen kartanossa, kannattaa vilkaista myös wc-tilojen vieressä olevaa pientä syvennystä. Sinne on kerätty muistoja kartanon menneiltä vuosisadoilta.

Siirrymme alakertaan Ehrencronan saliin. Sali soveltuu 130 juhlijalle. Tilana sali on kaunis; korkeat huoneet, vaalea sisustus sekä pöydissä aidot pöytäliinat unohtamatta puuvillaisia lautasliinoja. Onneksi vanhat kakluunit ovat remontissa saaneet jäädä muistuttamaan menneistä ajoista. Kartano vastaa juuri sitä mielikuvaa joka jokaisella kartanoihin höpsähtäneellä henkilöllä on, erittäin kaunis kokonaisuus!

Istumme meille varattuun pöytään. Illan tarkoituksena on testata Kartanon Vip-paketti (85€/hlö), jonka hintaan kuuluu niin illallinen ruokajuomilla kuin ohjelma tapahtumakeskus Puimalassa. Ensimmäisenä pöytään tuodaan tervetulomaljaksi Gin & Tonic, joka ei yleensä kuulu minun juomasuosikkeihin. Kartanon versio on maustettu kartanon pihapuista kerätyillä kuusenkerkillä ja juomaan on myös laitettu liraus kuusenkerkkäsiirappia, joten se maistui myös tällaiselle makeammista mauista pitävälle.

Kartanon pitopöytään on katettu makuja puutarhasta. Ravintola Backaksen raaka-aineista tuleekin 30 % suoraan suomalaisesta metsästä Kuninkaan Erän kautta. Kauden riistaa kuten hirviä, peuroja ja fasaaneja saadaan Lopelta ja kalat pohjoisen kalarikkaista järvistä ja joista. Ja kyllä tuore ruoka kävijöille maistuukin. Sali on täynnä vieraita ja pöydissä ihastellaan kuinka hyvää ruoka on.

Kun alkupöydän antimia on maisteltu, pöytään tuodaan pääruokaa suoraan terassin hiiligrillistä. Huumaavan tuoksuvan ruoan joukossa on mm. karitsaa, hirvichorizoa sekä paistettuja muikkuja. Ja kyllä, maukasta on! Naapuripöydässä istuvat vanhemmat rouvat huudahtelevat kilvan haarukoidessa chorizon palasia suuhunsa. Ja mikä parasta, ruoka ei lopu kesken, vaikka useampi kuin pari käy santsaamassa pitopöydässä.

Tapahtumakeskus Puimala

Kylläisinä siirrymme kartanolta tapahtumakeskus Puimalaan. Puimala on varsin erikoinen ja ainutlaatuinen paikka. Vanhasta puimalasta on tehty valtavankokoinen areena erilaisille tapahtumille. Näen jo sieluni silmin, kuinka elokuun pehmeän hämärät ja lämpöiset illat saavat tilan suorastaan hehkumaan. Tai vaikkapa Oktober-festivaalit, vain taivas on mielikuvitukselle ja tapahtumille rajana.

Kartanon Vip-paketin omaavat henkilöt ohjataan istumaan pöytiin jotka ovat lähellä lavaa. Myös näissä pöydissä on pöytäliinat sekä aitoja kukkia. Kesän aikana Puimalassa järjestetään niin yksityisiä juhlia kuin erilaisia tapahtumia jonne kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Tämän iltainen Seppo Hovin luotsaama musiikkipainotteinen Unta & Totta-konsertti on kerännyt tapahtumatilaan hieman vanhempaa yleisöä, mutta Puimalan ohjelmistossa on vuoden mittaan tulossa ohjelmaa myös hieman nuoremmille kulttuurinnälkäisille. Esimerkiksi kekrikemuja juhlitaan 7.9. Laura Vuotilaisen tähdittämänä.

Unta & Totta-esityksen komeaääniset solistit.

En ala tässä kertomaan ja samalla pilaamaan Unta & Totta-esityksen juonenkäänteitä, vaan totean että näytös sopi vallan mainiosti Puimalan miljööseen. Hetken ajan tunsin olevani jatkoa historian siivillä, kuinka oman mummoni nuoruudessa ovat perinteiset iltamat toimineet. Unohtamatta sitä, että esityksen tähdet Hannu Lehtonen, Taina Piira ja Ahti Jokinen olivat varsin ammattitaitoisia ja uskottavia esiintyjiä.

Ja vaikka ei vanhasta iskelmämusiikista olisikaan kiinnostunut, varmasti tunnistaa kappaleet kuten Hopeinen kuu, Kulkurin iltatähti sekä Päivänsäde ja menninkäinen. Unta & Totta-musikaali kiertää ympäri Suomea, seuraavan kerran näytös on Puimalassa 23.8. Mikäli konsertit, teatteriesitykset ja tapahtumat kiinnostavat, voit katsoa tämän linkin takaa kartanon tapahtumakalenteria.

Näytöksen väliajalla siirrymme takaisin kartanolle, tosin myös Puimalasta on mahdollista saada väliaikatarjoiluja. Kartanon päärakennuksessa tarjoiltavaan Vip-pakettiin kuuluu jälkiruoaksi Ratsumiehen rikkaat ritarit sekä kahvia. Ritareiden menekki on valtaisa, ja täytyy myöntää, että myös oma pöytäseurue kävi hakemassa useamman annoksen. Sen verran makoista jälkiruoka oli.

Väliajan jälkeen siirrymme takaisin Puimalaan nauttimaan esityksen loppuun asti. Kotiin matkatessa olo on hyvin auvoinen ja hymyssä suin voi todeta, että ilta on kaikkinensa ollut hyvin onnistunut. Ja voisiko olla sen parempaa irtiottoa arjesta, kun sen tuloksena on tuo onnellinen, lämmin tunne joka sisällä läikehtii!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *