Halosenniemi, Tuusula 

Tämän kesän mielenkiintoisin Tuusulanjärven rannalta löytyvä näyttely on Talonpojista taiteilijoiksi – taidenäyttely. Näyttelyyn on koottu ensimmäistä kertaa viiden kuuluisan Halosen sukuun kuuluvan taiteilijan töitä. Kävimme katsomassa niin mahtavaa Pekka ja Maija Halosen ateljeekotia kuin vaikuttavaa näyttelyä autenttisessa miljöössä.

Talonpojista taiteilijoiksi-näyttely

Halosenniemen Talonpojista taiteilijoiksi – näyttelyyn on koottu Halosen taiteilijasuvun taiteilijoiden maalauksia, veistoksia ja taidevalantaan. Töitä on esillä Pekalta, Heikiltä ja Antilta jotka olivat veljeksiä sekä heidän serkuiltaan Eemililtä ja Artulta.

Jo elinaikanaan taiteilijayhteisön jäsenten yhteistyö ja avunanto suvun kesken oli suuressa roolissa. Uranuurtajana toimi Pekka Halonen joka menestyessään auttoi kaikin tavoin vasta uransa alussa olevia veljiään kuin serkkujaankin. Liekö syynä ollut varsin vaatimattomat olot joista Halosen suku Lapinlahden Linnasalmen tilalta ponkaisi suuren maailman tietoisuuteen?

Talonpojista taiteilijoiksi – näyttelyssä pääpaino on suomalaisuuden kuvailulla, luonto- ja maisemamaalauksilla sekä hienoilla veistoksilla joita on aseteltu Halosenniemen huoneisiin. Työt on kerätty näyttelyyn yksityiskokoelmista sekä usean taidemuseon ja Halosenniemen museon omista kokoelmista.

Halosenniemi on avoinna 1.5. – 2.9.2018 tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00.

Halosenniemen alueelle on vapaa pääsy. Pääsylippu tarvitaan vieraillessa rakennuksen sisällä. Pääsylippu oikeuttaa myös näyttelyyn osallistumisen. Pääsyliput: Aikuiset 8€, eläkeläiset ja opiskelijat 6€, lapset 7 – 17v. 2€ ja alle 6v pääsevät museoon ilmaiseksi. Opaspalveluita on tarjolla etukäteisvarauksesta.

Ateljeekodin osoite: Halosenniementie 4 – 6, Tuusula.

Näyttelyssä

Näyttelystä ei voi puhua mainitsematta Halosenniemen erämaahenkistä päärakennusta. Mikäli vuonna 1902 ateljeekodiksi rakennettu rakennus ei ole tuttu, kannattaa Tuusulaan tulla myös pelkästään itse rakennuksen ja sen sijaintipaikkansa vuoksi.

Astelemme kesäsateen raikastamaa polkua pitkin kohti mahtavista todennäköisesti Konginkankaan hirsistä rakennettua Halosenniemeä. Polulla huomaa heti, että on kesä- ja lomasesonki, jo parkkipaikka oli ollut täynnä autoja ja vastaan kävelee taide-elämyksiä nauttineita lomalaisia.

Ennen sisäänpääsyä laitamme kangastossut jalkaan. Eteisessä meidät toivotetaan tervetulleeksi oppaiden puolesta ja näyttelyesitteen poimimisen jälkeen, matka Halosen suvun taidemaailmassa saattaa alkaa.

Ateljee sykähdyttää

Heti eteisestä vasemmalla on Halosenniemen näyttävin huone nimittäin ateljeesali. Niin rakennuksessa kuin ateljeessakin 85 % esineistöstä on alkuperäistä. Esineistö ja näyttelyn teokset muodostavat yhdessä mielenkiintoisen sekoituksen, tuntuu myös siltä että teokset ovat aina olleet rakennuksessa. Niin saumattomasti ne sopivat miljööseen mukaan.

Ateljeesalissa kehotan tutustumaan Ateneumin taidemuseosta lainassa olevaan Pekka Halosen Kanteleensoittaja öljymaalaukseen. Maalaus on samaan aikaan karski mutta herkkä kuvaus vanhemmasta miehestä. Ihmetyttää miten joku voi maalata noin hienon ja samalla yksityiskohtia vilisevän ihmiskuvauksen. Salin syvennyksessä on myös Halosen tussipiirros samasta kanteleensoittajasta. Halonen ei suinkaan aina tehnyt ns. sketsejä vaan hahmotteli maalaukset suoraan tauluille. Tussityö onkin varsin harvinainen teos.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös hienoihin ja melkoisen suuriin Eemil Halosen tekemiin patsaisiin, joissa hienovaraisella tavalla on saatu pronssi muovattua näyttäviksi ihmispatsaiksi. Patsaiden viereisillä seinillä on esillä upeita Pekka ja Antti Halosen varsin suuria töitä.

Pekka Halonen: Viulunsoittaja. Sekä tuoli jonka Pekka sai 50-v. lahjaksi vaimonsa Maijan suvulta.

Pirtissä, joka on heti ateljeen jälkeen, esitellään taiteilijat erilaisissa muotokuvissa. Mainittava on Pekka Halosen Viulunsoittaja maalaus, jossa Pekan veli Heikki on toiminut mallina. Heikin väline taiteen tekemiseen oli viulu. Heikki soitti mm. Helsingin Filmharmonisen Seuran orkesterin solistivieraana, joka esiintyi Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

Ns. kunniapaikalla on tietysti talon entisen isännän Pekka Halosen muotokuva jonka hän on itse peilin kautta maalannut. Pekka ei normaalisti ”lasin takaa” maalauksiaan maalannut, vaan hänen mm. luontokuvansa ovat syntyneet autenttisilla maalauspaikoilla. Omakuva on siis varsin varteenotettava teos myös tämän syyn vuoksi.

Kierrämme keittiön jossa kannattaa tutustua mm. hellan päältä löytyviin Eemil Halosen pronssiveistoksiin.

Arttu Halosen tekemä Pöytäkunta-uuninluukku.

Ruokasalista löytyy maalausten lisäksi ehkä merkittävin rakennuksen kuudesta uunin luukusta. Taidekodissa voi niinkin arkiset asiat kuin luukut muuttua taideteoksiksi. Uuninluukussa on Arttu Halosen kuparista tekemä Pöytäkunta-luukku. Luukussa on esitettynä emakko seitsemän pikkupossun kanssa.

Yläkerran kertomaa

Siirrymme yläkertaan. Ateljeen siivessä on parvi josta löytyy perheen vanhimman tyttären Annin huone. Huoneen ulkopuolella, parven seinässä on Pekka Halosen Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1900 saama diplomi. Suomen paviljongissa esillä olleet Halosen maalaukset Avannolla sekä Ilveksen hiihtäjä palkittiin näyttelyssä hopeamitallilla. Parvella kannattaa hetki viivähtää myös hienon näkymän vuoksi, korkea ateljee pääsee täällä täyteen loistoonsa.

Lastenhuoneen nurkkaus.

Yläkerran huoneissa kannattaa bongata mm. vanhempien makuuhuoneesta löytyvä Pekka Halosen öljymaalaus Kaksoismuotokuva jossa Pekka ja Maija Halonen poseeraavat sekä viereisestä lastenhuoneesta yläsängyn päältä löytyvät mustavalkoiset valokuvat Pekka ja Antti Halosesta. Vaikka herrat ovat maalaamassa sekä kaloja narraamassa on tapahtumiin pukeuduttu varsin säädyllisesti. Ihanaa ajankuvausta!

Lastenhuoneen takaa löytyy vielä pienehkö palvelijoiden huone jossa kannattaa käyttää aikaa mm. Pekka Halosen Tytöt veneessä öljyteoksen tarkasteluun. Tämä vuonna 1932 tehty pelkistetty mutta harmoninen maalaus kuuluu Halosen myöhäiskauden teoksiin.

Halosten sauna sijaitsi aivan Tuusulanjärven rannalla.

Halosenniemi on täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia joten suosittelen varaamaan reilusti aikaa näyttelyn ja ateljeekodin kiertämiseen. Kannattaa myös suuremmalla ryhmällä miettiä opaspalveluiden varaamista etukäteen, näin teoksista saa enemmän irti kuin itsekseen kiertelemällä.

Talonpojista näyttely on esillä Halosenniemessä 2.5. – 2.9.2018.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *