Taavetin linnoitus, Luumäki

Matkalla iloiseen Itä-Suomeen tai säteilevään Savoon, on mahdollista tehdä useita pysähdyksiä kotimaan mielenkiintoisissa historiallisissa kohteissa. Yksi tällainen aina avoinna oleva sekä pääsymaksuton kohde on Taavetin linnoitus. 

Taavetin linnoituksen historia lyhyesti

Taavetin linnoitusta alettiin rakentaa venäläisten toimesta kahdessa vaiheessa 1770-luvulla (1. rakennusvaihe 1773–1781 ja 2. vaihe 1791–1796). Linnoitus on mainio esimerkki bastionilinnoituksista. Taavetti sekä Lappeenranta ja Hamina ovat Suomen ainoat kaupungit, jotka noudattavat eurooppalaisia linnoituskaupunkien malleja sekä ovat olleet ympäröityinä bastioneilla.

Neljän tien risteyksessä oleva Marttilan kylä (nykyinen Taavetin taajama) katsottiin strategisesti tärkeäksi paikaksi linnoittaa. Täällä kohtasivat Hämeenlinnasta Viipuriin johtava Ylinen Viipurintie sekä Haminasta sisämaahan johtava tie. Linnoitus nimettiin keisarinna Katariina II:n käskystä pyhimys David Tessalonikalaisen mukaan Taavetiksi.

Itse linnoituksen toiminta-aika jäi hyvin lyhyeksi ja se lakkautettiin heti Suomen sodan jälkeen vuonna 1809.

Luumäen kunta osti valtiolta linnoitusalueen rakennuksineen vuonna 1922. Tätä ennen linnoitus toimi mm. kesäisin Mikkelin tarkka-ampujapataljoonaan kuuluvan reservikomppanian ampumaratana.

Sisälinnoitusta ja pohjoislaidan bastioneja on restauroitu Museoviraston toimesta useaan otteeseen 1980-luvulta alkaen. Mikäli haluat lukea lisää, tämän linkin takaa löytyvät Museoviraston sivut kohteesta.

Nykyisin Taavetin linnoituksessa on mahdollista mm. frisbeegolfata, lenkkeillä sekä osallistua erilaisiin yleisötapahtumiin mukaan. Taavetin linnoitus on myös osa vuonna 2017 avattua ja noin 10 kilometrin pituista Itsenäisyydentietä, joka kokoaa yhteen Suomen historiaan vaikuttaneita merkittäviä tapahtumia Luumäeltä. 

Osoite: Taavetin linnoitus, Linnalantie 29, 54500 Luumäki.

Taavetin linnoituksessa

Linnoitukselle on hyvin helppo tulla, siitä pitävät huolta suuret opasteet joita löytyy niin VT6:lta kuin Hamina- Savitaipale-tieltä. Parkkipaikka on nykyisen nuorisokeskuksen pihassa, mutta hyvin tilaa löytyy ainakin näin kesäaikaan.

Linnoituksen ympäristöön on tehty opastekierros nimeltään Historiaa vallien varjossa. Kierros alkaa pienen punaisen ”mummonmökin” vierestä, joka on Mikkelin tarkka-ampujapataljoonaanan peruja.  Opasteisiin on hyvin selkeästi kiteytetty kaikki olennainen mitä matkailijan on hyvä tietää kustakin reitin pysähtymispaikasta. Opastekierroksen aikana tulee linnoituksen lisäksi tutuksi mm. linnoitus- ja kotiseutumuseo, punainen tupa ja kunnantalo sekä erilaiset muistomerkit.

Reitti kulkee mukavasti pitkin linnoituksen raunioita ja tällaisena heinäkuisena hellepäivänä on varsin mukava käyskennellä vanhojen honkien katveessa. Linnoituksen valloittaneet niittykasvit on niitetty ja linnoituksen päällä on mukava kävellä ja kurkkia. Miten mainio paikka tämä olisi linna- ja merirosvoleikkeihin! Tai vaikkapa piknik-evästelyyn?

Keskeltä linnoitusta löytyy nykyaikaisia humputuksia, nimittäin katettu lava katsomoineen. Täällä järjestetään mm. Vallijamit sekä elokuiset Marttilan kylän markkinat. Myös opastuskierroksia on kesäisin linnoituksessa tarjolla.

Tänään lava on kuitenkin tyhjä. Linnoitus on rakenteeltaan lähes ympyrän muotoinen ja harmittikin ettei ollut mukana mitään ”vekotinta” jolla olisi voinut yläilmoista ottaa linnoituksesta kuvaa.

Taavetin linnoituksen muurit on tehty lohkokivistä ja vankkojen muurien suojassa ovat olleet puiset rakennukset, joita ei valitettavasti ole enää yhtään jäljellä. Ne huutokaupattiin vuonna 1829 turhien kuluerien välttämiseksi. Muurista kuitenkin löytyy hieno tiilimuurattu holvikaari jota pitkin pääsee etenemään uloimmalle linnoituksen kehälle. Opastaulun mukaan linnoituksessa on aikoinaan ollut myös vallihauta, kuin linnoissa konsanaan. Nyt vallihaudat ovat enää muisto vain.

Koska linnoitus on kooltaan vain noin 650 x 800 metriä, on se nopeasti kierretty. Notkistuneiden jäsenten lisäksi saimme aimo annoksen yleissivistävää paikallishistoriaa sekä mainion vinkin kiertää kaikki Luumäen Itsenäisyydentien kohteet kesäloman aikana.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Nyt 9. elokuuta: pari päivää sitten pistäydyttiin linnoituksessa, usein ohi ajaneina Luumäen hautuumalla käytyämme, eukkoni ja minä. Kuvat ja kokemus, teksti kuin tuoreeltaan omiani. Kävelykepin kanssa ei ihan joka paikkaan uskaltanut 66 v. res.upseeri lähteä, joten kertomuksesi paikkasi vajavuutta.

    Tiilinen holvirakenne pysäytti: harrastan laulua, oli pakko keskellä kajauttaa! Vessat oli kiinni, mutta ei hätää.

    Kiitos artikkelista, säästit minulta matkakertomuksen vaivan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *