Natsien keskitysleirit

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset perustivat Eurooppaan lähes 60 keskitysleiriä, joiden raunioita löytyy edelleen Euroopan eri osista. Joidenkin keskitysleirien paikalla kasvaa nykyisin metsää tai peltoja. Usea entinen leirialue on kuitenkin muutettu keskitysleirimuseoksi muistuttamaan ihmisiä niistä julmuuksista joihin natsit kykenivät kun aika oli otollinen.

Tämä blogikirjoitus on kooste vierailuista kolmessa keskitysleirimuseossa; Pohjois-Puolan Stutthofissa, Saksan Dachaussa sekä ehkä kaikkein kuuluisimmassa, Puolan Auschwitz-Birkenaussa.

Kunkin koosteen lopussa on linkki varsinaiseen kohteesta kertovaan blogijuttuun.

Stutthof 

Pohjois-Puolaan rakennettiin vuonna 1939 Stutthofin leiri. Leiri toimi aluksi viereisen Danzigin, nykyisen Gdanskin vankien työleirinä aina vuoteen 1942 jolloin Gestapon päällikön Heinrich Himmlerin päätöksellä leiri muutettiin Pohjois-Puolan natsien tärkeimmäksi keskitysleiriksi.

Keskitysleirin olosuhteet olivat karmeat; pakkotyön lisäksi vankeja teloitettiin pienimmästäkin rikkeestä, eivätkä lääketieteelliset kokeetkaan jääneet leirillä vieraiksi. Teloitettujen uhrien nahasta tehtiin kokeiluluontoisesti myös saippuaa.

Leirin 25 maan kansalaisen joukossa oli myös suomalaisia vankeja. Neuvostosotilaat vapauttivat jäljelle jääneet ja pakkosiirroilta piiloutuneet 100 vankia toukokuussa vuonna 1945. Keskitysleirillä oli kaiken kaikkiaan 110 000 vankia joista 65 000 selviytyi.

Nykyisin Stutthof toimii keskitysleirimuseona.

Stutthofin museoon on vapaa pääsy. Opastettu kierros maksaa 180 zlotya/45,20€.

Museo on avoinna päivittäin: toukokuusta syyskuuhun klo 8.00 – 18.00. Lokakuusta huhtikuuhun klo 8.00 – 15.00.

Kohteen koordinaatit: 54°19′44″N, 19°09′14″.

Varsinaisen jutun löydät täältä.

Dachau

Dachau oli ensimmäinen vuonna 1933 natsien perustama keskitysleiri lähellä Müncheniä. Leiri toimi aluksi työleirinä poliittisille miesvangeille. Vuodesta 1941 leiri muuttui tuhoamisleiriksi. Kristalliyön jälkeen keskitysleirille tuotiin 10 000 juutalaista vankia. Leiri toimi myös SS-miehien ”school of violence”-koulutuspaikkana.

Keskitysleirillä oli kaiken kaikkiaan yli 200 000 miesvankia joista ainakin 41 500 henkilöä murhattiin.

Yhdysvaltalaiset sotilaat vapauttivat leirin huhtikuussa vuonna 1945. Ja toimeenpanivat joukkoteloituksen jossa tapettiin yli 100 leirin vartijana toiminutta SS-miestä lähinnä ampumalla konekiväärillä muuria vasten. Kyseiset vartijat eivät kuitenkaan olleet varsinaisia vanginvartijoita vaan muutama päivää aikaisemmin Itärintamalta siirrettyjä SS-sotilaita.

Nykyisin Dachau toimii keskitysleirimuseona. Dachaun keskitysleiri on avoinna päivittäin klo 9.00 – 17.00. Jouluaattona Dachau on kiinni. Sisäänpääsy on ilmainen.

Kohteen osoite: Visitors’ Center Dachau Memorial Site, Pater-Roth-Str. 2a, D – 85221 Dachau.

Varsinaisen jutun löydät täältä.

Auschwitz-Birkenau

Entisten puolalaisten sesonkityöläisten siirtoleirin paikalle Oswiecimiin rakennettiin vuonna 1940 SS:n johtajan Heinrich Himmlerin käskystä Saksan järjestyksessään seitsemäs keskitysleiri ja kuuluisin natsien keskitysleireistä, KL Auschwitz I-leiri.

Koska ensimmäinen leiri osoittautui heti liian pieneksi, jo vuonna 1941 alettiin rakentaa KL Auschwitz II-leiriä, toiselta nimeltään KL Auschwitz-Birkenauta. Tämä leiri toimi varsinaisena tuhoamisleirinä ja tänne satojen tuhansien juutalaisten elämän pituinen matka päättyi.

Vuonna 1943 natsit keskittivät järjestelmällisen tuhoamisen pelkästään Auschwitziin ja leirille tuotiin satoja tuhansia vankeja muista työ- ja keskitysleireistä. Natsien suorittama murhaaminen oli huipussaan 1944 jolloin leirille tuotiin vajaan 2,5 kuukauden aikana 438 000 henkilöä, joista 85 % tapettiin välittömästi.

Puna-armeijan joukot vapauttivat leirin vangit vuonna 1945. Vankeja oli tässä vaiheessa hengissä 7 650 henkilöä. Nykyisten laskelmien mukaan leirillä surmattiin vähintään 1,1 miljoonaa ihmistä.

Auschwitz on toiminut vuodesta 1947 alkaen keskitysleirimuseona, jossa käy vuosittain lähes 2 miljoonaa vierailijaa. Unescon maailmanperintökohde Auschwitzista tuli vuonna 1979.

Museo on avoinna ympäri vuoden seitsemänä päivänä viikossa. Poikkeuksena seuraavat päivät 1.1, 25.12. sekä pääsiäissunnuntai jolloin museo on kiinni.

Kohteen osoite: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Puola.

Varsinaisen jutun löydät täältä.

Käynti keskitysleirimuseossa

Kaiken kaikkiaan käynti keskitysleirimuseossa on silmiä avaavaa ja myös erittäin suositeltavaa. Vaikka suurin osa kauheuksista onkin historian kirjoista, oppaista ja museon seinätauluista luettua tekstiä ja kauheudet osin oman mielikuvituksen varassa, aavemaiset keskitysleirialueet ja siellä väkivaltaisesti kuolleiden henget ”huutavat” edelleen kokemaansa vääryyttä jälkipolville.

Vaikka käynti tämän kaltaisissa museoissa ei ole millään lailla mukavaa, ne muistuttavat meitä siitä kuinka mielettömäksi voi maailma muuttua vääränlaisten henkilöiden ja aatteiden käsissä lyhyessäkin ajassa!

*Lue myös: Krakova ja KZ Plaszowin keskitysleiri

*Lue myös: Topographie des terrors museosta

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Olimme vaimon kanssa 2018 Puolan kierroksella ja kävimme Auschwitzin keskitysleireillä sekä Lublinin kaupungin lähellä olevassa kexkitysleirillä. Oli todellakin silmiä avaava kokemus. Miten ihmisen pahuus voikin olla tällainen. Valtava määrä oli turisteja eri puolelta maailmaa.

  2. Venäjän keskitysleirit pitäisi myös tuoda maailman tietoisuuteen! Siellä ttuhottiin 25 miljoonaa oman maansa kansalaisia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *