Suomen käsityön museo ja Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Jyväskylän kanssa

Jyväskylän keskustasta Kauppakadulta, hyvin läheltä toisiaan, löytyy peräti kaksi mielenkiintoista museorakennusta. Kauppakatu 25:ssä sijaitsee Suomen käsityön museo ja Kauppakatu 23:ssa Jyväskylän taidemuseo. Vierailimme Visit Jyväskylän järjestämillä bloggaajapäivillä molemmissa museoissa.

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen erikoismuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus.

Suomen käsityön museoon sisään astuttaessa vastaan pulmahtaa mielenkiintoisen museokaupan ensimmäiset hyllyt. Jätämme shoppailutuokion vierailun loppuun ja viemme sateessa kastuneet takkimme ja kassimme ilmaisiin säilytyslokerikkoihin jotka sijaitsevat samassa kerroksessa kuin lipunmyyntipiste. Säilytyslokeroiden vieressä on kätevästi wc:t joissa on varsin tyyliin sopivasti joko räsymatot tai lattiaan maalatut matot koristamassa tiloja.

Perusnäyttelyn parhaita paloja

Siirrymme oppaan kera museon alakertaan josta löytyy museon varsinaisten pysyväisaarteiden näyttelytilat. Käsityön museossa kun olemme, pääpaino on käsillä tehdyillä esineillä, unohtamatta menneiden käsien tekemiä tuotoksia sekä nykyisten käsien osaamista. Mukana on myös tuulahduksia maailmalta.

Perusnäyttelyssä saa koskettaa kaikkia vitriinien ulkopuolella olevia esineitä. Ja jos käsityökärpänen iskee jo museossa, on mahdollista kutoa vanhoilla kangaspuilla tai neuloa kaulaliinaa pahimman vimman ajan.

Koulun käsityöt

Alas hieman pimeään näyttelytilaan saapuessa, heti oikealla puolella on meidän kaikkien suomalaisten rakkaus tai inhokki, nimittäin koulun käsityöt. Langoille on laitettu roikkumaan kouluaikaisia patalappuja ja löytyypä vitriinistä myös puukäsitunnilla tehty Myrsy-laiva.

Lähes kaikilla museossa olevilla esineillä on tarina, joihin voi tutustua joko oppaan tai äänipolun kautta. Aikuisille on tarjolla äänipolut Taitavia naisia asialla ja Kyllä äijätkin osaa. Nuorille suunnattu äänipolku on nimeltään Kiertokulku ja lapset voivat ihmetellä Missä villalanka kasvaa yhdessä Päkä-lampaan ja muiden eläinten kanssa.

Nimettömät, linnunkiikut, konstikkaat haarat

Seuraavaksi tutustumme kokonaisuuteen joka koskee erityisesti naisia, nimittäin alusvaatteiden historiaa. 1700-luvun Suomessa naiset eivät käyttäneet alusvaatteita. Tai ehkä olisivat käyttäneet, mutta niitä ei silloin vielä tunnettu.  1800-luvulla erilaisista materiaaleista kuten säkkikankaista tehdyt housut yleistyivät, mutta naisten ”sellainen pukeutuminen” oli tabu asia, eikä siitä julkisesti puhuttu.

Esimerkiksi pestyt alusvaatteet oli kuivattava jossain salassa, katseiden ulottumattomissa. Alushousut tunnettiin nimettöminä, joita kylläkin koristeltiin pitsein, mutta lähinnä itseä varten. Tosin säätyläiset saattoivat hieman tanssiessa säärtään sekä nimettömiään vilauttaa, joka sai miehet pauloihinsa. Nykyisin naisten alusvaatteissa on lähinnä se pitsi jäljellä, sen verran pieniksi ”nimettömät” ovat muuttuneet.

Elämän kehä

Salin keskeltä löytyy näyttelykokonaisuus joka on kuin elämänkiertokulku konsanaan. Elämän kehä-kokonaisuus alkaa syntymästä ja siihen liittyvistä käsitöistä kuten kehdosta jatkuen nukkekoteihin, kodin tekstiileihin ja lopulta kuolinkaapuihin.

Aikoinaan jokaisessa talossa oli valmiina kuolinkaapu tai paremminkin -mekko, koskaan kun ei tiennyt kuka on vuorossa seuraavana. Kuolemaan ei myöskään suhtauduttu samalla tavalla kuin nykyisin, vaan se oli osa maallista kanssakäymistä.

Komeasti Juhlaan-näyttely

Siirrymme Suomen kansallispukukeskuksen tiloihin ja Komeasti Juhlaan-osioon. Näyttelyssä on esillä  parisenkymmentä kansallispukukokonaisuutta eri puolilta Suomea.

Osiossa on esillä myös muutama esimerkki siitä kuinka kansallispuvutkin ovat muuttuneet eri aikakausina. Syitä voi olla monia, kuten kankaiden saatavuus tai uudet trendit. Kansallispukukeskuksen kansallispukuraadilta voikin pyytää mm. pukujen tarkistuksia, hyväksyntää pukuprojektien mallipuvuille sekä ottamaan kantaa kansallispukuihin liittyvissä kysymyksissä.

Omaa silmää miellyttävät erityisesti rannikon kaupungeissa käytössä olleet empire-tyyliset kansallispuvut. Kannattaa kiinnittää huomiota myös pukujen lukuisiin yksityiskohtiin kuten solkiin, päähineisiin ja taskuihin sekä tietenkin upeisiin kankaisiin!

Pehmeetä touhua

Keskikerrokseen siirtyessä, vastaan tulee kiertonäyttely Pehmeetä touhua. Näyttely on museossa 2.12.2018 asti ja lähtee sen jälkeen kiertämään Skandinaviaa.

Näyttelyssä olevista lähes 40 taiteilijan teoksesta lähes puolet on pohjoismaisten ITE-taiteilijoiden teoksia. Mikäli näyttely kiinnostaa, katso lisätietoa tämän linkin takaa.

Työpajatoimintaa ryhmille ja suuri museokauppa

Museon tiloista löytyy lisäksi myös työpaja jota on mahdollista vuokrata ryhmille. Ohjattuja työpajoja voi räätälöidä kullekin ryhmälle sopivaksi tai valita jo valmis ohjelmakokonaisuus. Tämän linkin takaa löydät lisäinformaatiota työpajatoiminnasta. Museossa on mahdollista myös osallistua Avoimen pajan toimintaan. Tällöin pajassa ei ole ohjaajaa paikalla.

Työpajassa voi valmistua vaikkapa nahkaisia koruja.

Jo alussa mainittu museokauppa on valikoimaltaan kattava. Myynnissä on noin sadan käsityöläisen tai muotoilijan tekemiä esineitä koruista peltilyhtyihin ja teestä villasukkiin. Varsin mukava kohde, erityisesti tulevia joululahjaostoksia silmällä pitäen.

Suomen käsityön museo on avoinna: tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00, maanantaisin museo on suljettu. Poikkeuksia aukioloissa juhlapyhinä ja aattoina

Pääsyliput museoon: aikuiset 6 €, ryhmälippu 4 € /hlö (yli 10 henkilön ryhmät). Alle 18-vuotiaat ja alan opiskelijat ilmaiseksi.  Huom. Perjantaisin on vapaa pääsy museoon.

Joulumarkkinoiden ystävät! Suomen käsityön museo järjestää joulukuun toisena viikonloppuna 8.–9.12.2018 Käsityöläisten joulutorin 19. kertaa. Käsityöläiset ja muotoilijat saapuvat torille kera tuotteinensa ympäri Suomea. Erilaisten korujen lisäksi Käsityöläisten joulutorilta löytää tänä vuonna myös erilaisia käyttötekstiilejä, vaatteita, asusteita, käyttö- ja sisustusesineitä sekä keramiikkaa, taidetta ja lasia unohtamatta.

Jyväskylän taidemuseo

Vain noin 40 metrin päässä Suomen käsityön museosta löytyy toinen Jyväskylän suuremmista museokokonaisuuksista, nimittäin Jyväskylän taidemuseo.

Jyväskylän taidemuseon painopisteitä ovat nykytaide, keskisuomalainen kuvataide, suomalainen ja kansainvälinen taidegrafiikka sekä taidevalokuva. Taidemuseon juuret ovat Alvar Aalto-museon kuvataideosastossa, joka irrotettiin vuonna 1998 itsenäiseksi taidemuseoksi.

Toisia todellisuuksia-näyttelyn antia.

Myös tämän museon sisäaulassa vastaan tulee ensimmäisenä museokauppa. Taidemuseon museokauppa ei ole suuren suuri, mutta sieltä löytyy paljon mielenkiintoisia myyntiartikkeleita kuten kantaa ottavia pinssejä, kalentereita sekä muita graafisia tuotteita.

Myös taidemuseossa on mahdollisuus säilöä tavaransa ilmaisiin säilytyslokerikkoihin museovierailun ajaksi, ja jos ei satu olemaan kolikoita mukana, pääsylippukassalta saa lainaan pyörylän. Naisten puolen prinsessawc:hen kannattaa ehdottomasti kurkistaa, vaikka ei hätä olisikaan. Yksityiskohdat kristallikruunuineen ovat varsin viehättäviä.

Alvar Aallon perintöä ja museon alkuperää kunnioittaen, museon ensimmäiseen kerrokseen on tehty Aalto-lounge, jossa esitellään niin Alvar kuin Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja ja tekstiilejä. Tässä loungessa on mahdollisuus myös viivähtää tovi, istumalla suomalaisen huippudesignin keskellä sekä lukemalla museoalan lehtiä.

Toisia todellisuuksia-näyttelyn antia.

Käydessämme museossa, oli museon tilapäisnäyttely Toisia todellisuuksia viimeisiä päiviä esillä. Näyttelyssä katsottiin maailmaamme taiteilijoiden näkökulmasta eli hieman toiselta kantilta kuin mihin olemme normaalisti tottuneet. Toisia todellisuuksia oli varsin mieltä avartava näyttely.

Seuraavia museon tilapäisnäyttelyitä ovat:

19.10.–25.11. alagalleria

Tarja Malinen

Jotakin koskettavaa

19.10.–20.1.2019

Kapa (Martti Kapanen)

Syrjäpoluilla

30.11.–20.1.2019 alagalleria

Tuomas Hallivuo

Aina on kevät IV.

Kokoelmanäyttely Oravien aarteita – Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Yläkerrasta löytyy tämän vuoden loppuun asti lapsia ja lapsenmielisiä varmasti kiinnostava kokonaisuus Oravien aarteita. Kokoelmanäyttely Oravien aarteita – Grafiikkaa 60-luvun kodissa on rakennettu Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman ympärille. Oravien kodissa on esillä 92 teosta 53 eri taiteilijalta. Näytteillä olevat grafiikan vedokset on koottu Jyväskylän taidemuseon hoitoon vuonna 1998 siirtyneestä Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmasta, joka kattaa yli 5000 teosta 270 taiteilijalta.

Parasta Oravien kodissa on, että esineitä saa koskettaa, eteisen vaatenaulakosta löytyviä vaatteita voi kokeilla, lankapuhelimella soittaa ja toisaalta myös vastata puheluihin, kuunnella radiota ja vaikka loikoilla Oravien perheen makuuhuoneen sängyssä.

Mahdollisuus on osallistua myös tehtäväkierrokselle, joka on hauska tapa tutustua näyttelyyn. Tehtäväkierroksen voi suorittaa yksin, kaverin, äidin, isän tai isovanhemman kanssa. Tehtäväkierros palkitaan Oravaattori-diplomilla.

Maistiainen ensi vuonna Oravien kodin tilalle tulevasta näyttelystä: Uudessa näyttelyssä on mahdollisuus mm. ottaa virtuaalilaseilla yhteys muihin maailman museoihin sekä katsoa heidän kokoelmiaan virtuaalisesti.

Taidemuseon toimintaa ja työpajoja

Myös taidemuseon tiloista löytyy työpaja. Tilaustyöpajoja järjestetään eri aiheista käyttäen erilaisia menetelmiä toiveiden mukaan ryhmille sovellettuina. Työpaja sopii mainiosti esimerkiksi yritysten Tyky-päivien ohjelmanumeroiksi tai polttariporukoille.

Museossa järjestetään myös lapsille suunnattuja Harlekiinin kekkereitä. Lastenkutsuilla tutustutaan näyttelyyn ja osallistutaan työpajaan. Museossa on lisäksi mahdollisuus osallistua suosittuihin Soiva vauvojen värikylpyyn. Perjantaisin on luvassa hyvin suosituksi tullutta Avoimen työpajan toimintaan klo 14.00 – 17.00.

Jyväskylän taidemuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00.

Pääsyliput: 6 €/aikuiset, 3 €/opiskelijat. Alle 18-vuotiailla museoon on vapaa pääsy. Lisäksi vuonna 2018 taidemuseon 20-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, kaikki alle 24-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Huom. Lisäksi perjantaisin kaikilla on museoon vapaa pääsy.

Jouluisia juttuja on luvassa myös Jyväskylän taidemuseoon! Joulukuun toisena viikonloppuna 8. – 9.12.2018 taidemuseossa järjestetään jouluinen taidebasaari, jossa on 37 taiteilijan ja toimijan töitä ostettavissa vaikkapa pukinkonttiin. Suosittuun taidebasaariin on vapaa pääsy.

Tule sinäkin viettämään mukava päivä Jyväskylän mielenkiintoisissa museoissa!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *