Forsman Tean tehtaanmyymälä ja avoimet teekoulutukset

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Forsman Tean kanssa

Lokakuun alussa, syysillan pimetessä Forsman Tean tehtaanmyymälään Vantaalle kulkeutuu kuusi toisilleen täysin tuntematonta ihmistä ainoana tavoitteenaan uppoutua syvemmälle teemaailman saloihin. Tarkoituksena on osallistua Forsman Tean noin kerran kuussa tapahtuvaan avoimeen teekoulutukseen. 2,5 – 3h kestoisessa teekoulutuksessa sivutaan mm. useiden maiden teekulttuureita, tutustutaan teelaatuihin sekä teen terveysvaikutuksiin. Teekoulutuksen aikana maistellaan viittä eri teelaatua.

Teekoulutuksen syövereissä

Teeilta alkaa juhlavasti kuohuviinilasillisella teetä. Valkoinen Helmi-niminen tee aukeaa hitaasti noin 80 asteisen veden hivellessä helmien pintaa. Teen annetaan hautua kunnolla ennen maistamista.

Myymälävastaava Jaleh Ashtiani

Odotellessamme tee valmistumista, illan emäntämme myymälävastaava Jaleh Ashtiani esittelee ensi vuonna 40 vuotta täyttävän Forsman Tean yrityksen mielenkiintoista historiaa. Myös osallistujat käyvät läpi lyhyen esittelykierroksen sekä omat odotuksensa illan suhteen. Jaleh kehottaa rohkeasti keskeyttämään ja kysymään aina kun illan aikana jokin asia tulee mieleen.

Alkaa mielenkiintoinen matka teemaailmassa. Jaleh vie meitä rauhallisella tyylillään läpi teen historian. Käymme valokuvien ja tarinoiden kera Sri Lankan rinteillä sekä Kiinassa. Tutustumme Camellia Sinensis- teekasviin, teeplantaaseihin, teen keräämiseen käsin sekä yleensäkin teen tuotantoprosessiin.

Valkoinen tee pääsee oikeuksiinsa vasta pidemmän hautumisajan jälkeen. Tee ja erityisesti tarjoilutapa sopii mainiosti vaikkapa juhlien alkujuomaksi! Sokeria tai muita makeutusaineita ei illan aikana käytetä, tarkoituksena on maistaa teen ominaismaut puhtaimmillaan.

Seuraavana teekuppeihimme kaadetaan Darjeeling First Flush luomuviljeltyä Ensisadon mustaa teetä Intiasta. Darjeeling on minulle tuttu maku, mustan teen ystävä kun olen.

Jaleh antaa maistelun ohessa hyviä vinkkejä täydellisen irtoteen hauduttamiseen, ne kuuluvat yksinkertaisuudessaan näin:

  • Keitä vesi teelaadun mukaan, näin teestä ei tule kitkerää. Hyvät ohjeet löytyvät kunkin teepurkin/-pussukan kannesta.
  • Asettele irtotee laakeaan sihtiin, näin teen maut pääsevät parhaiten vapautumaan juomaan mukaan.
  • Hauduta juomaa tarpeeksi kauan, näin juoma pyöristyy

.

Teelehdet voi käyttää useampaan kertaan, ja lopuksi laittaa vaikkapa leipätaikinan tai kasvisten joukkoon. Vinkki! Teelehdet myös kuohkeuttavat ja ravitsevat mukavasti sisäkasvien multaa.

Takaisin teekoulutukseen sekä kolmantena maisteltavaan teelaatuun. Huuhdomme kuppimme ja suumme raikkaalla vedellä, jonka jälkeen teekuppiin kaadetaan japanilaista luomu vihreää lehtiteetä, Gyokuro First Flush. Pääsemme myös maistelemaan ja tuoksuttelemaan hieman ruoholta tuoksuvia teelehtiä. Vihreä tee kitkeröityy helposti, mutta oikeanlainen valmistustapa takaa makunautinnon. Vihreä tee onkin noussut Suomen suosituimmaksi teelaaduksi!

Neljäs teelaatu on Pu Erh,  jota voidaan kutsua teemaailman viiniksi sillä teen lehdet kypsytetään ja maku muuttuu vuosien kuluessa.

Päätämme teemaistelun kiinalaiseen savustettuun teehen, Lapsang Souchongiin. Tee on huumaavan savuisen tuoksuista. Teen maku selkeästi jakaa osallistujien mielipiteet. Juoma maistuu tervaiselta ja omassa suussani todella
herkulliselta. Lapsang Souchong sopisi mainiosti myös ruoanlaittoon kuten lohen graavaamiseen.

Maisteltuamme kaikki viisi teelaatua, Jaleh kertoo vielä erilaisista haudukkeista kuten Rooiboksesta ja Mateesta. Etelä-Amerikassa erittäin suositun Mate-haudukkeen kerrotaan piristävän pitkäaikaisesti juojaansa. Mate on mainio juoma myös kylmänä. Jaleh antaakin hyvän sekä yksinkertaisen vinkin jääteen valmistukseen; laita irtoteesuosikkisi hautumaan kylmään hanaveteen puolen tunnin ajaksi kodin lämpöön tai jääkaappiin, ja virkistävä jäätee on valmis.

Teekoulutus alkaa olla lopuillaan. Lähes kolme tuntia hujahti ohitse yllättävän nopeasti teesalojen maailmassa. Osallistujille on tilaisuuden loppuun varattu aikaa mahdollisten ostosten tekoon. Onhan teekaupassa esillä noin 250 erilaista teelaatua sekä monenlaisia teen valmistamiseen liittyviä tarvikkeita sihdeistä teekannuihin. Puhumattakaan kuivatuista herkuista joita teemyymälässä on myynnissä.  Koulutukseen osallistuvat saavat koulutuksen jälkeen 10 % alennuksen teekaupan tuotteista.

Teekoulutuksen hinta on 15 euroa henkilöltä, minimilaskutus ryhmiltä 10 henkilöltä. Teekoulutuksia voidaan muokata myös ryhmille sopivaksi. Teemaohjelmana voi olla vaikkapa lähestyvät pikkujoulut, yrityksen virkistäytymispäivä, polttarit tai syntymäpäivät. Koulutuksiin on mahdollista hankkia myös pientä syötävää, tällöin hinta vaihtelee 20 – 30€ välillä.

Pohjoismaiden suurin teemyymälä löytyy osoitteesta: Forsman Tea, Suokalliontie 7, 01740 Vantaa.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *