Punkaharju

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kruunupuisto Oy:n kanssa

”Punkaharjulle ei kai maailmassa ole vertaistansa – sen ihanuutta ja kauneutta ei mikään kynä pysty kuvailemaan. Tämä on kaunein näköala, minkä olen eläissäni nähnyt”.

Näin kirjoitti kirjeessään jo vuonna 1838 Fredrika Runeberg. Saimaan syleilyssä sijaitseva Punkaharju onkin ollut Suomen mittakaavassa monella tasolla merkittävä tekijä. Onhan yksi Suomen moderneimmista majoituspaikoista, Finlandia-hotelli rakennettu tänne jo vuonna 1914. Puhumattakaan Takaharjun parantolasta joka rakennettiin Punkaharjulle vuonna 1903. Parantola ja sen hoitotulokset olivat niin merkittäviä, että potilaita saapui harjumaisemiin aina Venäjää ja Eurooppaa myöten.

Monta kiveä on 1900-luvun alun jälkeen koskessa vierinyt ennen kuin pääsemme tälle vuosituhannelle. Nykyisin Takaharjun parantola tunnetaan Kruunupuistona. Kruunupuisto tarjoaa edelleen monipuolisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita, kuten kuntoutusta ja terveyslomia. Tuberkuloosipotilaat ja sota-aikainen kenttäsairaalan kirurginen toiminta on vaihtunut vastaamaan tämän päivän asiakkaiden haasteisiin.

Kruunupuisto tarjoaa myös tyylikkäitä majoituspalveluita sekä herkullisia juhla- ja ravintolapalveluita matkailijoille ja satunnaisille kävijöille. Vierailimme historiallisessa Kruunupuiston hotellissa tänä syksynä.

“Epätietoista on, milloin Punkaharju on ihanimmillaan… Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, kesäyö tai auringonpaiste, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa. Ja tämä sanoo Punkaharjusta paljon. Se tietää rikkaana olemista kaikkein rikkaitten joukossa; se täyttää mielemme kiitollisuudella ja ihailulla.”

Zachris Topelius

Kruunupuiston hoivissa 

Ajamme ruskan kyllästämää harjua pitkin, Pihlajaveden kimmeltäessä mäntypuiden väleistä. Tuuli tuo lupauksia lähestyvästä talvesta, mutta aurinko lupaa, ettei vielä ole talven aika, ei aivan vielä.  Kyltit ohjaavat meidät Kruunupuiston pihaan. Jugend-talosta kun on kyse, rakennuksen näyttävä julkisivu löytyy järven puolelta. Kannattaa käydä ihastelemassa rakennuksen punaisia (aurinko)terasseja sekä katonrajassa olevia alkuperäisiä ornamentteja. Ei kannata säikähtää; takapiha, jonne vierailija ensimmäisenä saapuu, ei ole aivan yhtä näyttävä.

Astumme uudenaikaiseen aulaan jossa on vastaanottotiskin lisäksi pieni kahvio, baari sekä matkamuistomyymälä. Suoraan baarin takana välkkyy sininen vesi, kyse on Kruunupuiston Spa- ja kylpylä-osastosta.

Kylpylästä löytyy mm. täysimittainen, 25 metrinen uima-allas neljine ratoineen, 9 asteinen kylmävesiallas ja lasten allas. Spa-osastolla on tarjolla 30 asteisia lämminvesialtaita poreineen ja putouksineen. Kylpylässä on mahdollista myös lainata vesijuoksuvöitä. Kyllä täällä kelpaa kellua kun ulkona tupruttaa lunta ja on pakkasta!

Vastaanottoaulan viereisestä tilasta löytyy TechnoGym-laittein varusteltu kuntosali. Sali on täynnä uuden karheita laitteita, jotka odottavat tehokasta käyttäjää. Kuntosalin lisäksi Kruunupuistossa on myös uusi katettu ulkokuntosali. Ulkokuntosalin käyttö sisältyy kuntosalilipun hintaan.

Luonto kutsuu

Puhutaan seuraavana ympäristöstä, missä Kruunupuisto sijaitsee. Luonto ja harjumaasto tarjoavat mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin kuten kävelyyn monimuotoisia Punkaharjun luontoreittejä pitkin, uintiin puhtaassa Pihlajavedessä, frisbeegolfausta sekä pihapelejä.

Kruunupuistosta on mahdollista myös vuokrata ulkoiluvälineitä. Tarjolla on mm. fatbike-pyöriä joko sähköllä tai ilman, kajakkeja, kävelysauvoja ja kickbikeja. Myös ryhmille suunnitellut tunnit onnistuvat Punkaharju Outdoor-tapahtumakeskuksen kautta. Ajatus sähköisestä fatbike-pyöräilystä jäi kaihertamaan, seuraavalla kerralla on kyllä pakko kokeilla sellaisella pyörällä ajoa.

Koska kukaan kuntoilija ei jaksa kovin kauan ilman kunnon polttoainetta, 2. kerroksesta löytyy 120-paikkainen Ravintola Kruunupuisto jossa tarjoillaan aamiaista, lounasta ja päivällistä noutopöydästä kaikkina viikonpäivinä ympäri vuoden. Myös erilaiset perhe- ja yritysjuhlat onnistuvat mainiosti. Ravintolaan on mahdollista tulla syömään, vaikka ei hotelliasukas olisikaan. Ravintolassa järjestetään lisäksi ohjelmallisia iltoja joiden aikana osallistujat pääsevät tanssimaan, laulamaan karaokea tai kuuntelemaan kotimaisia artisteja.

Hotellihuoneita jokaiseen makuun

Kruunupuiston majoitusvalikoimasta löytyy montaa erilaista huonetyyppiä. Mikäli haluaa viettää oikein luksuslomaa, on valinta rakennuksen alkuperäisestä siivestä löytyvät harmonisen kauniit ja tilavat sviitit. Samasta kerroksesta löytyy myös erittäin korkeilla huonekorkeuksilla varusteltuja superior-tason huoneita.

Kruunupuiston sviitit ovat tilavia.

Huoneiden ilme on tyylikäs ja remontit on tehty pieteetillä. Erityisesti ilahduttavaa on vanhojen ja uusien elementtien yhdistäminen, kuten tapetit sekä paikallisten puuseppien valmistamat vanhantyyliset huonekalut. Osasta huoneista pääsee omalle parvekkeelle josta voi nuuhkia puhdasta ilmaa kuten viime vuosituhannen alussa tehtiin oikein tervehtymistarkoituksissa.

Mikäli majoitus ei ole vierailussa pääosassa, on hotellilla tarjolla standardtason huoneita. Huoneista osa on vielä remontoimatta. Hotellilta löytyy lisäksi muutamia lemmikkihuoneistoja, joista osassa on keittiö.

Ryhmälle tai isommalle perheelle Kruunupuistosta olisi tarjolla parantolan entisen ylilääkärin asunto, Villa Urhola. Rakennuksessa on yöpynyt myös mm. Hollannin kuningatar Beatrix seurueineen. Villa on jugendia parhaimmillaan; puuleikkausten, korkeiden kakluunien, tapettien sekä huonekalujen muodossa, toki kaikilla nykyaikaisilla lisukkeilla höystettynä. Ihana, ylväs rakennus sijaitsee aivan omassa rauhassa järven rannassa.

Villa Urholan kokoustila.

Kaikkien Kruunupuiston huoneiden hintaan kuuluu aamiainen, kuntosalin ja sauna- & allasosaston käyttö päätalolla sekä langaton wlan-verkko. Sviiteissä ylellisyyttä tuovat myös pehmeät kylpytakit sekä sviittikori.

Inkeritalo kumartaa menneille sukupolville

Aivan omassa rauhassa sijaitsee myös kokous- ja juhlatilana toimiva Inkeritalo sekä hirsinen rantasauna. Inkeritalo remontoitiin 2014 ja on toiminut sen jälkeen usean juhlan näyttämönä sekä kesäisin vohvelikahvilana. Tilaa kaksikerroksisessa rakennuksessa on noin 80 hengelle.

Talossa on havaittavissa todellista historian havinaa, talo on toiminut alunperin hoitajien asuinrakennuksena. Kun inkeriläiset heimoveteraanit saivat vuonna 1995 mahdollisuuden tulla Suomeen, talosta tuli heidän kotinsa. Nykyiset juhla- ja kokoustilat on nimetty heidän mukaansa. Huoneiden hirsissä on edelleen nähtävillä rakentajien alkuperäisten kirveiden jäljet.

Vas. alkaen: Inkeritalon makasiini, sauna sekä Inkeritalo.

Pihassa oleva sauna on ihana! Saunatilat tuoksuvat omaan nenään tervalta, vaikka en ole aivan varma, että kuvittelinko vain.

Saunatupa kutsuu puoleensa.

Sauna on myös remontoitu ja suorastaan kutsuu kulkijaa lauteilleen rentoutumaan! 1920-luvulla rakennettu sauna sopii parhaiten noin 10 hengen ryhmille.

Kruunupuiston makasiini. Kuva: Kruunupuisto.

Tänä vuonna remontoitiin Inkeritalon pihalla sijaitseva parantolan vanha tallirakennus. Nykyinen Inkeritalon makasiini palvelee juhlakansaa kesäisin. Makasiiniin sekä järvinäkymillä varustetulle terassille mahtuu 80 – 100 juhlijaa, joten isommankin juhlan järjestäminen onnistuu hienosti.

Kruunupuisto yllätti meidät monipuolisuudellaan. Pitkä ja vaihderikas historia tarinoineen, kattavat palvelut sekä uskomaton kansallismaisema vetävät puoleensa niin tämän päivän kuin 1900-luvun alun ihmistä. 

Tule sinäkin nauttimaan luonnonrauhasta, erilaisista aktiviteeteista sekä puhtaasta ilmasta Punkaharjulle!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tämän kaiken voi allekirjoittaa! Historiaa ja kauneutta kävijälle. Huippu paikka järjestää konferessejä ja kokouksia. Ravintola hyödyntää lähiruokaa ja on monipuolinen. Inkeritalo, Urhola, jugendhotelli ja viereinen Saimaa antaa voimia.
    Järjestimme HH Spa tilaisuuden Punkaharjulla ja kaikki meni nappiin. Koska olemme naudan- ja lampaankasvattajia oli omia tuotteita illallispöydässä. Tilaussauna loi maagisen saunomisen kokemuksen asiakkaillemme. Suosittelemme ja kiitämme!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *