Gdansk, Puola
Uphagen´s House ja Gdanskin historiallinen museo
Viimekesäisen Gdanskin vierailun jälkeen julkaisin lukuisia blogikirjoituksia niin kaupungista kuin sen ulkopuoleltakin. Yksi kirjoitus jäi vielä mieleen muhimaan, nimittäin käyntimme kahdessa Vanhankaupungin historiaa uhkuvassa museossa. Hyppäämmekin takaisin lämpimän ja viettelevän Gdanskin nupulakivikaduille ja suuntaamme kulkumme ensimmäisenä 1700-luvulla rakennetun Uphagen´s Housen vihreälle pariovelle.
Kauppiaan talo, Uphagen´s House
Osoitteesta 12 Długa Street löytyy yksi harvoista Euroopan 1700-luvun kauppiaiden taloista joka on avoinna suurelle yleisölle. Aikaisemmin vastaavia taloja sijaitsi Danzigissa, nykyisessä Gdanskissa kymmenittäin, nyt Uphagen´s House on ainoa esimerkki kaupungin hansakauppiaiden suuruuden päivistä.
Talon rakennutti vuonna 1775 kauppias Johann Uphagen. Useiden sukupolvien ajan rakennusta asuttivat Uphagenin suku monessa sukupolvessa. Museoksi rakennus muuttui vuonna 1911. Toisen maailman sodan aikoihin maaliskuussa vuonna 1945, niin Uphagen´s House kuin koko Gdanskin Vanhakaupunki, hävitettiin lähes maan tasalle neuvostojoukkojen toimesta. Onneksi Gdanskissa tehtiin sodan jälkeen mainio päätös, ja Vanhakaupunki rakennettiin vastaamaan hansakauppiaiden aikaa. Näin myös rokokoo-tyylinen Uphagen´s House rakennettiin uudestaan ja avattiin jälleen yleisölle vuonna 1998.
Uphagen`s House on avoinna klo 10:00 – 16:00. Tiistaisin klo 10:00 – 13:00, Torstaisin klo 10:00 – 18:00, Sunnuntaisin klo 11:00 – 16:00, Maanantaisin museo on suljettu.
Pääsyliput: 10/5zł, perhelippu 20zł. Maanantaisin sisäänpääsy on ilmainen sekä lokakuussa myös tiistaisin.
Kaunista sokkeloa ja kalliita materiaaleja
Kauppiaan talon edustalta löytyy infotaulu josta löytyy rakennuksesta ydintietoa. Sisään astuttuamme, alakerrasta löytyy pieni lipputiski josta opastetaan eteenpäin tai paremminkin sanottuna ylöspäin. Portaat vievät yläkerroksiin. Puolivälistä löytyy pienehkö palvelijoille tarkoitettu huone.
Saavumme rakennuksen varsinaiseen ensimmäiseen kerrokseen joka on selkeästi edustaa Uphagenin edustustiloja. Sodan myötä tuhotut alkuperäiset seinä- ja kattomateriaalit, on rakennettu vuosikymmeniä kestäneessä restauroinnissa uudestaan. Rakennus ja sen huoneet on pyritty esittämään juuri sellaisena kuin ne olivat Johann Uphagenin aikaan.
Kerros on kaunis ja ilmava, kyllä täällä on kelvannut asiakkaita sekä vieraita ottaa vastaan. Vaikka pintamateriaalit ovat uudehkoja, ovat rakennuksen huonekalut 1700-luvulta. Mukana on myös Uphagenin suvun museolle lahjoittamia huonekaluja kuten jämäkkä vaatekaappi.
Kadun vastaisessa 2. kerroksessa on nykyisin näytelytiloja, aikaisemmin täällä sijaitsivat perheen makuuhuoneet. Kesällä 2018 näyttelyssä olivat Gdanskin vanhat puutarhat ja erityisesti säilyneet puutarhapiirustukset.
Huoneisto jatkuu sivusiiven puolelle, huoneiden samalla pienentyessä ja mataloituessa vastaamaan käyttötarkoitustaan eli huoneiden piti olla käytännöllisiä ja asuttavia. Ohitamme kolme salonkia, joista yhdessä sijaitsi perheen musiikkihuone. Salongeissa kannattaa hetkeksi pysähtyä ihailemaan esimerkiksi ovien taidokkaasti maalattuja kukkia ja hyönteisiä.
Sokkeloinen talo ja sen kapeat porraskäytävät kerroksesta toiseen viehättävät omalla tavallaan. Alakerrasta löytyy keittiö sekä palveluskunnan tiloja. Sisäpihan suojassa on kauppias perheineen voinut satoja vuosia sitten kadun ylimääräisiltä katseilta hengähtää kaikessa rauhassa, niin myös tämän päivän matkailija. Sisäpiha on hyvin yksikertainen, muutamia puita ja perennoja, mutta oma rauha on parhainta.
Ennen uloskäyntiä, on mahdollista tutkiskella valtavan uudelleen rakennustyön tuloksia. Esillä on kuvia ennen ja jälkeen korjausten, sekä arvostetun rakentajan Johannim Beniemin Dreyer alkuperäisiä piirroksia aina 1700-luvulta. Syvennyksessä on myös mahdollisuus katsoa lyhyt dokumentti Gdanskin lukuisista puistoista eri vuoden aikoina kuvattuina.
Uphagen´s House on hieno kokonaisuus, jonka parissa voi viettää niin sateisen päivän kuin läkähdyttävän kuuman iltapäivän, oli sitten kiinnostunut historiasta, arkkitehtuurista tai vain haluaa tirkistellä aikalaisten elämää hetken verran.
Gdanskin historiallinen museo
Hieman katua alaspäin kävellessä löytyy osoitteesta ul. Długa 46/47 Gdanskin kaupungin historiallinen museo. Näyttävä 1300-luvulla alun perin rakennettu goottilais-renessanssityylinen rakennus on toiminut myös Gdanskin kaupungintalona. Historiallinen museo on yksi Gdanskin must-kohteista oivan sijaintinsa sekä näyttävän rakennuksensa vuoksi. Myös kaupungintalo rakennettiin uudestaan toisen maailman sodan jälkeen, jolloin se tuhottiiin maan tasalle.
Museo on avoinna: Maanantaina ja tiistaina klo 10.00 – 17.00, keskiviikkona klo 10.00 – 16.00, torstaista lauantaihin klo 10.00 – 17.00 ja sunnuntaina klo 11.00 – 17.00 kesäkuusta elokuuhun. Muina aikoina museo on suljettuna maanantaisin. Avoinna tiistaina, torstaina ja lauantaina klo 11.00 – 18.00. Keskiviikkona klo 10.00 – 16.00, perjantaina klo 10.00 – 17.00 ja sunnuntaina klo 11.00 – 17.00.
Pääsyliput: 12/6zł, perhelippu 20zł. Maanantaisin museoon on ilmainen sisäänpääsy sekä lokakuussa myös tiistaisin.
Historiallisia kerroksia ja upea sisääntuloaula
Museo on Gdanskin Vanhankaupungin keskeisellä paikalla. Vieressä Neptunus-patsas pulppuaa ja turistivirta on kesäisin lähes ehtymätön. Onkin mukava hieman paeta virrasta seikkailemaan omille teilleen ja näyttävän tiilirakennuksen uumeniin.
Gdanskin historialliseen museoon kuuluu nykyisin myös mm. äsken esitelty Uphagen`s House, meripihkamuseo, postimuseo ja Dwór Artusa, joten nähtävää on enemmän kuin yhdeksi päiväksi. Lipunmyyntitila löytyy holvikaaren alta, samalla voi ostaa useamman museon kattavia lippupaketteja mikäli virtaa ja mielenkiintoa riittää. Lippukauppa toimii samalla myös matkamuistomyymälänä, joten samalla voi ostaa mukaan jääkaappimagneetin tai opaskirjan.
Museokierros alkaa sisäpihalta jonne on kerätty kuvien muodossa museossa vierailleita suurmiehiä aina satojen vuosien takaa, aina tähän päivään asti. Oikealta pääsee portaisiin ja rakennukseen sisälle. Heti ulko-oven vasemmalla puolella on wc-tilat, jos haluaa ennen kierrosta käydä virkistäytymässä.
Erittäin kapeaa porraskäytävää pitkin nousemme näyttelytiloihin. Ensimmäinen kerros ottaa luulot pois matkailijalta, sisääntuloaula on erittäin näyttävä katto-ornamentteineen, portaineen ja puupaneeleineen. Onneksi valtaosa alkuperäisistä materiaaleista säästyi sodan pommituksilta. Nimittäin kun venäläisten joukot olivat lähestymässä kaupunkia, kaupungintalosta riisuttiin kaikki irti mikä vain lähti ja ne vietiin parinkymmenen kilometrin päähän maalle turvaan.
Suuressa hallissa on esiteltyinä kaikki Gdanskin kuninkaiden potretit. Taulut ovat valtavia. Kuvissa tärkätyt ja yrmeät ylimykset katsovat matkailijaa takaisin. Aikoinaan kyseisillä varsin sotaisilla herroilla oli usean maan vastuu harteillaan.
Kierros jatkuu ja lukuisat upeat huoneet seuraavat toisiaan. Matkan varrella tutustutaan niin Gdanskin kuin rakennuksenkin historiaan. Pääsemme näkemään Puolan kuninkaita, heidän alkuperäisiä sinettejä sekä asiakirjoja. Opasteksteistä käy myös selväksi, kuka kuninkaista oli hyväksi Gdanskille ja kuka ei niinkään.
Kierros vie aina lähimenneisyyteen asti. Ylimpään kerrokseen on sisustettu tiloja sotaa edeltäneeltä ajalta. Matkailija pääsee lasien takaa tutustumaan mm. apteekkiin, kauppaan sekä postiin, vain ihmiset puuttuvat. Museossa on myös oma osionsa sotasankareille ja eritoten kaupunkia toisen maailmansodan aikaan puolustaneille partisaaneille.
Ylimmästä kerroksesta on mahdollista kiivetä museorakennuksen torniin eri maksusta. Mikäli alakerrassa ei tullut hankittua torniin oikeuttavaa lippua, sen voi mainiosti ostaa myös täältä ylimmästä kerroksesta. Suosittelen vierailemaan tornissa, mikäli panoraamanäkymät yli Gdanskin kiinnostavat!
Gdanskin vanha keskusta tarjoaa kosolti nähtävää. Mikäli museokärpänen pääsee yllättämään, suosittelen tutustumaan myös Merenkulkumuseoon, joka esittelee mm. Gdanskin merenkäynninhistoriaa, joka mahdollisti kaupungin vaurastumisen aikana jolloin rikkaus oli vain harvojen käsissä.