Tallinna, Viro

Vierailimme hieman ennen joulua Tallinnassa, vierailukohteina olivat mm. Kiek in de Kök linnoitusmuseo torneineen sekä museon alta löytyvät maanalaiset käytävät. Jos juttu Kiek in de Kökistä on jäänyt lukematta, löydät sen helposti täältä.

Tässä jutussa vieraillaan Tallinnan maanalaisissa käytävissä eli Bastionien tunneleissa.

Tunneleiden monta käyttötarkoitusta

Bastionit ja niihin liittyvät tunnelit rakennettiin 1600–1700-luvuilla. Rakennustyöt arvioidaan alkaneen 1630-luvulla. Tunneleilla on vuosisatojen aikana ollut useita erilaisia tehtäviä; aluksi ne muodostivat kaupungin muurien kera mainion puolustusjärjestelmän, tunneleita käytettiin niin sotilaiden kuin varustuksen siirtelyyn kuin vakoilureitteinä.

1700-luvulla käytäviä alettiin käyttää varastointitarkoituksiin. Sotilaallisten kohteiden luettelosta linnoitukset poistettiin vuonna 1857, minkä jälkeen bastionien päälle perustettiin puistoja. Myöhemmin käytävät ovat toimineet pommisuojina, asunnottomien asuntoina kuin taidesäätiön veistosvarastona.

Nykyisin tunneleihin on mahdollista tutustua hieman yli tunnin kestävillä opastetuilla kierroksilla päivittäin. Kierroksia tehdään englanniksi, viroksi, venäjäksi sekä etukäteistilauksesta myös suomeksi. Ryhmän koko voi olla maksimissaan 20 henkeä.

Huom.! Tunneleiden lämpötila pysyy ympäri vuoden 7 – 10 asteessa. Museosta on kesäaikaan lainattavissa vilttejä. Kierros ei sovellu alle 7-vuotialle, eikä henkilöille joilla on liikkumisen kanssa ongelmia.

Bastionin tunnelit ovat avoinna:

1.1 – 30.4 tiistaisin, keskiviikkoisin sekä perjantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 17.00, torstaisin klo 10.00 – 20.00.

1.5 – 30.9 maanantaista sunnuntaihin klo 9.00 – 18.00. Tarkista aukioloajat täältä!

Pääsylippujen hinnat:

Aikuiset 9.00€, lapset 6.00€ ja perhelippu 18.00€. Yhteislippu Kiek in de Kökin kanssa 13€/hlö.

Osoite: Komandandi tee 2, Tallinna.

Kohteessa

Opastettu kierros alkaa pienestä odotustilasta jossa ensin katsomme lyhyen elokuvan Virosta. Yksinkertaisessa animaatiossa kerrataan Viron menneisyys aina sen alusta tähän päivään. Viro on yksi niistä maista joka on joutunut alati miehittäjien armoille; milloin asialla ovat olleet saksalaiset, ruotsalaiset sekä venäläiset. Tilassa on lisäksi opastauluja joissa valotetaan Viron menneisyyttä.

Puemme takit takaisin päälle, ja lähdemme tunneleihin. Kierros alkaa syvennyksen luota jossa tutustumme vajaan 1,5 metriä alempana olevaan keskiaikaisen Tallinnan katutasoon sekä linnanmuuriin.

Hämähäkkejä!!!

Tunneli laskeutuu lopulta noin 10 metriä alemmaksi, kunnes pääsemme risteykseen josta pääsisi etenemään kahteen eri tunneliin. Opas kertoo keskiaikaisesta Tallinnasta, niin sotilaallisesta valmistautumisesta tunneleiden, muurin ja tornien muodossa sekä harvinaisista luolahämähäkeistä jotka ovat majoittuneet oikean puoleiseen tunneliosuuteen. Koska valolle arkoja hämähäkkejä ei muualta Virosta ole löydetty, niille on rauhoitettu kokonainen tunnelisto ja jatkamme matkaamme vasemman puoleiseen tunneliosuuteen.

Pysähdymme tunnelin syvennyksissä joissa opas kuljettaa meitä tarinoiden muodossa aina keskiajalta tähän päivään asti. Käytävät ovat nähneet paljon; 1930-luvulla tunneleista tehtiin pommisuojia, neuvostovuosina niihin rakennettiin myös sähkö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmät sekä puhelinlinjat. Toimipa käytävissä neuvostoaikoina myös viestintäkeskus.

1980-luvulla käytävillä soi punk kun kaupungin punkkarit kokoontuivat tunneleissa Neuvostovallan katseilta piilossa ja 1990-luvulta aina 2004 asti käytävä tarjosi suojaa asunnottomille kaupunkilaisille.

Ja pääkalloja 

Maanalainen kierros päättyy Kiviveistosmuseoon (Raidkivimuuseum). Tämä osa tunnelistoa oli veden alla vuosikausia. Nykyisin kivisten käytävien varrella esitellään yli 200 koristeellista kiviveistosta sekä niiden osia, kuten pylväitä, patsaita, kaiverruksia ja reliefejä. Nimetyissä museon osioissa (“Garden of Eden”, “Pillar Hall”, “Death Hall” ja “Sun Hall”) on esillä mm. hautakiviä museoiden varastoista aina keskiajalta 1900-luvulle.

Seinästä löytyy tunnelin kunnostajien puumerkki, he muovailivat kiveen varsin näyttävän pääkallon. Katse kattoon; sopiva kosteusprosentti on luonut tunneleihin luonnon omia taideteoksia tippukivimuodostelmien muodossa.

Kiviveistosmuseoon on mahdollista tutustua myös ilman opasta. Museo on avoinna kesäkuukausina keskiviikosta maanantaihin klo 10.00 – 17.30.

Tunnelikierros hujahtaa ohitse nopeasti mukavien sekä myös koskettavien tarinoiden myötä. Kierros on varsinainen aikamatka Tallinnan historiassa jota tehostetaan niin mustavalkoelokuvin, valoin kuin sireenin äänin. Ja on suorastaan surku, kun mukaansa tempaava kierros lopulta päättyy. Iso suositus kierrokselle meidän perheeltä!

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

 1. Meillä on vieläkin vaan nuo tunnelit näkemättä ja kokematta, vaikka käyn Tallinnassa vähän silloin sun tällöin. Näyttää kyllä kiehtovalta kohteelta. Kiek in de kökissä sentään vihdoin kävimme viime reissulla. Erityisesti siellä ihastutti historialliset kuvat Neitsitornin puolella olleessa tilapäisnäyttelystä. Uskomatonta, että vain muutama vuosikymmen sitten koko alue on ollut yhden perhekunnan kotina!

  Pitää kyllä alkaa koluta noita Tallinnan museoita enemmänkin, kun oma matkailuni on keskittynyt viime aikoina lähinnä ulkona syömisen ympärille sooloiluja.com/tallinnan-parhaat-ravintolat/

  1. Kiitos Henna kommentistasi!
   Meillä oli monta vuotta tilanne sama kuin sinulla; Tallinnassa käytiin usein, mutta jostain syystä reitti ja puuhat olivat aina samat.
   Päätimme erään kerran jälkeen alkaa tarkastella kaupunkia kuin olisimme siellä ensimmäistä kertaa, ja sen jälkeen on löytynyt todella mielenkiintoisia kohteita. Kuuleman mukaan, Tallinnassa on enemmän museoita kuin missään muussa kaupungissa maailmassa. Ja tämä kyllä pitää paikkansa!

  1. Kiitos Sisko kommentistasi!
   Omalla kohdalla mieleenpainuvinta oli kertomus isoäidin ja lapsenlapsen sodan aikaisesta pommisuojakokemuksesta.
   Joka tapauksessa käytävillä on paljon ”kerrottavaa” meille siellä vieraileville.

 2. Moi Heidi!
  Ihmettelen, että en ole kuullut näistä Tallinnan tunneleista koskaan aikaisemmin, vaikka olenkin käynyt monen monta kertaa kaupungissa ja viettänyt siellä välillä pidempiäkin aikoja.
  Pitääpä viedä historiasta kiinnostunut ystäväni tuonne ensi kesän reissun yhteydessä, vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta kohteelta. Kiitos vinkistä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *