Colosseum, Rooma

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että Rooman kuuluisin nähtävyys on ikiaikainen amfiteatteri – Colosseum. Ennen joulua vierailimme niin Ikuisessa kaupungissa kuin sen useissa eri nähtävyyksissäkin. Tämän kertaisessa turinassa vierailemme Colosseumilla.

Historiaa niin, että heikompaa hirvittää

Areena vihittiin käyttöön vuonna 80 ja katsomoon mahtui seuraamaan aikansa sirkusta lähes 50 000 katsojaa. Aikalaisten kirjoittamien muistiinpanojen mukaan, mahtavat avajaistilaisuudet kestivät sata päivää jonka aikana surmattiin mm. 11 000 eläintä.

Colosseumista tuli Rooman valtakunnassa nopeasti kuuluisa, eikä varmaan vähiten varsin tarkan päiväjärjestyksensä vuoksi. Esimerkiksi aamuisin areenalla oli tarjolla eläintaisteluita, päättyen eläinten metsästykseen. Keskipäivällä teloitettiin karanneita orjia, rikollisia sekä kristittyjä (kristittyjen teloituksesta ei ole varmaa faktaa olemassa), ja iltapäivällä esitettiin päivän päänumero, vauhdikas gladiaattoritaistelu.

Colosseum toimi näyttämönä myös ikiaikaisten taisteluiden toisinnoille sekä mytologisille näytelmille. Areena pystyttiin tarvittaessa täyttämään vedellä jolloin siellä järjestettiin meritaisteluita.

Colosseum edusti aikalaisille ja erityisesti kullekin hallitsijalle Rooman valtakunnan pysyvyyttä maailmankaikkeudessa. Amfiteatterille on kirjoitettu runokin, joka kuuluu näin:

Niin kauan kuin Colosseum pysyy, pysyy Rooma;

Kun Colosseum kaatuu, kaatuu Rooma;

Kun Rooma kaatuu, kaatuu maailma.

 Beda Venerabilis

Vuodet vierivät

Satojen vuosien ajan käytössä ollut areena jäi pois pikkuhiljaa. Tähän vaikuttivat niin luonnonolot maanjäristyksineen kuin Rooman valtakunnan jakaantuminen pienempiin osiin. Viimeiset maininnat gladiaattoriotteluista ovat vuodelta 435. Silti eläinten metsästysnäytökset jatkuivat ainakin vuoteen 525 asti.

Colosseum palveli tämän jälkeen mm. hautausmaana, työpajoina ja asuntoina. Rakennettiinpa areenalle pieni kirkkokin. Marmorikiveä poltettiin kalkiksi ja kivistä rakennettiin uusia rakennuksia Rooman keskustaan. 1700- ja 1800-luvulla silloiset paavit etsivät jo surullisen näköiseksi raiskatulle amfiteatterille uusia käyttötarkoituksia. Hetkeksi areena jopa muunnettiin takaisin härkätaisteluareenaksi. Vuonna 1749 paavi Benedictus XIV antoi Colosseumille virallisen aseman Rooman pääsiäisjuhlallisuuksissa. 1800-luvulla Colosseumia alettiin toden teolla restauroida.

Unescon maailmanperintöluetteloon Colosseum lisättiin vuonna 1980.

Olemme siis päässeet pitkän matkan läpi historian tähän pisteeseen, jolloin miljoonat turistit vuosittain käyvät Roomassa ihastelemassa yhtä maailman uudesta seitsemästä ihmeestä!

Käytännön Vinkit kohteeseen!

Ehkä huomattavin asia mikä tulee matkailijaa kohteessa vastaan, on mittava vartiointi. Täällä vierailijoiden turvallisuus otetaan tosissaan! Läsnä on niin kaupungin poliiseja, puolisotilaallisia karabinieerejä sekä sotilaita aseiden ja miehistönkuljetusajoneuvojensa kera. Lisäksi Colosseumin ohittava tie on blogattu muilta kuin kaupungin linja-autoilta. Silti alueella toimii lukuisia taskuvarkaita, joten kannattaa pitää omaisuudestaan huolta.

Colosseumissa vierailee päivittäin vajaa 20 000 vierailijaa joten varaudu jonoihin! Sisälle päästetään turvallisuussyiden vuoksi 3000 vierailijaa kerrallaan.

Mainio tapa välttää turhaa jonotusta on ostaa pääsylippu etukäteen tai osallistua mukaan opastetulle retkelle. Lippu maksaa 12€ (lapset alle 17-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät kohteeseen ilmaiseksi), lippu oikeuttaa Colosseumin lisäksi pääsyn viereiselle Furum Romanumin raunioalueelle. Huom. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, jokainen Colosseumilla vieraileva pääsee kohteeseen ilman pääsymaksua!

Sisäänpääsyyn vaaditaan passi tai kopio siitä (jos haluat alennuksia), varaudu myös turvatarkastukseen. Rinkat ja suuret laukut kannattaa jättää hotellille, koska niitä ei voi ottaa areenalle mukaan.

Colosseumin ulkopuolella on lisäksi kymmenittäin yksityisiä oppaita jotka sopivaa rahasummaa vasten esittelevät matkakohteita halukkaille.

Jonottamisen jälkeen, edessä on amfiteatteri tai se mitä siitä on jäljellä, koko komeudessaan. Aivan ylimpiin osiin teatteria pääsee opastetuilla retkillä. Areenan varsinaisiin keskiosiin ei ole pääsyä.

Täytyy sanoa, että mielikuvitus saa areenalla välittömästi siivet. Onhan Colosseum toiminut usean Roomaan sijoittuvan elokuvan näyttämönä, tunnetuimpina ehkä Russell Crowen tähdittämä Gladiator sekä Rooman keisarilliseen aikaan sijoittuvat saagat. Usea kanssamatkailija ottaa kuvia peukku ylös tai alaspäin käännettynä kuin muinaiset Rooman hallitsijat ikään.

Vaikka keisarit tarjosivat leipää ja sirkushuveja kansalleen, en voi olla ajattelematta sitä kärsimyksen määrää jota tässä paikassa on koettu. Oli kyse sitten ihmisistä tai sadoista tuhansista eläimistä joiden elämän/kuoleman ainoa tarkoitus oli tarjota veristä viihdettä kansalle.

Colosseum on avoinna joka päivä klo 8.30 alkaen. Colosseumin ovet sulkeutuvat talvi-aikaan ennen auringonlaskua joten kannattaa olla ajoissa paikalla erityisesti jos päätät jonottaa pääsylippuja. Tosin Colosseum ja sen valot on pimeässä parhaimmillaan! Kohde on suljettuna ainoastaan 25.12 sekä 1.1.

Välttäisin vierailua Colosseumilla pahimpina kesälomakuukausina eli heinä- ja elokuussa ihmispaljouden sekä painostavan helteen vuoksi.

Osoite: Piazza del Colosseo, 00184 Rooma.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *