Pantheon, Rooma 

Joulukuussa vierailimme Roomassa jo kolmannen kerran. Mikä meitä sitten kiehtoo Roomassa sekä yleensäkin Italiassa, ovat ihanat kulinaariset nautinnot sekä maailman luokan matkailunähtävyydet.

Viimeisen matkan jälkeen olen tehnyt muutamista Rooman kuuluisimmista nähtävyyksistä omat juttunsa. Tällä kertaa on vuorossa Pantheon. Edelliset osat on luettavissa näiden linkkien takaa: Colosseum, Fontana di Trevi ja Rooma elokuvien silmin.

Pantheonista lyhyesti

Pantheon on ainoa säilynyt antiikinaikainen rakennus Roomassa. Pantheonin pyöreä cella kupoleineen on maailmankuulu, mutta aivan varmaa ei ole miksi rakennus yleensäkin rakennettiin. Pantheonin on epäilty olleen alun perin pyhäkkö seitsemälle planeetalle sekä niiden jumalille. Tähän viittaa myös rakennuksen muinaiskreikkalainen nimi: kaikkien jumalien temppeli. Vuonna 608 Itä-Rooman keisari Fokas luovutti rakennuksen paaville katoliseksi kirkoksi. Pantheonin muutettiin samalla Sancta Maria ad Martyres-kirkoksi.

Pantheonin kupoli on halkaisijaltaan 43,44 metriä, ja on näin ollen maailman suurin raudoittamattomasta betonista rakennettu kupoli.

Rakennukseen on haudattu kuuluisia henkilöitä, kuten taidemaalari Raffaello, kaksi Italian kuningasta Vittorio Emanuele II ja kuningas Umberto I sekä hänen vaimonsa, kuningatar Margherita.

Pantheon kuuluu Rooman maksuttomiin nähtävyyksiin. Tosin Italian valtiolla on suunnitelmissa alkaa periä muutaman euron hintaista sisäänpääsymaksua Pantheoniin. Aikataulusta ei ole tietoa. Saatuja varoja on tarkoitus käyttää Pantheonin ylläpitoon ja restauroimiseen. Opaspalvelut maksavat erikseen.

Pantheon on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.00 – 19.15. Sunnuntaisin monumentti on avoinna klo 9.00 – 17.45.

Osoite: Osoite: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italia.

Piazza della Rotondalla

Saavuttaessa Piazza della Rotondalle Pantheonista ei voi erehtyä. Vaikka ilta pimenee ja vettä sataa poikittain, aukion keskellä olevan ison kirkon edustalla on paljon väkeä. Vastapäätä Pantheonia sijaitsee yksi Rooman 18 suihkulähteestä, vuonna 1575 rakennettu Fontana del Pantheon. Suihkulähteessä on myös yksi Rooman egyptiläisistä obeliskeista. Obeliski lisättiin suihkulähteeseen vuonna 1711 paavi Clement XI käskystä.

Liukkaat kivet johdattavat meidät Pantheonin eteishalliin. Pylväikön yläpuolella lukee latinaksi: Marcus Agrippa Luci filius consul tertium fecit joka tarkoittaa vapaasti käännettynä jotakuinkin näin: Marco Agrippa, Lucion poikaa konsultoitu kolmannen kerran, rakennettu. Pantheon on nimittäin rakennettu useampaan kertaan uudestaan. Ensimmäisenä juuri tämän Agrippan toimesta.

Matelemme sisään muun väen perässä.  Heti eteishallin jälkeen astumme suureen pyöreään saliin rotundaan. Väkisinkin katse suuntautuu ensin kasettien verhoamaan kattoon, jossa halkaisijaltaan 9-metrinen avoin kupolin Oculus-aukko (latinaksi silmä) tuuttaa sisään vettä ryöppyämällä.

Salin lattia on kupera ja tehty kivestä, ne pisarat jotka eivät kulkeudu lattiakaivon myötä alla oleviin Rooman valtakunnan aikaisiin putkistoihin, henkilökunta luuttuaa pois, jottei kaatumisia tulisi liukkaalla lattialla.

Rotundan seinissä on kahdeksan syvennystä kompassin suuntien mukaisesti.  Syvennyksissä on korinttilaisia pylväitä, patsaita sekä maalauksia. Rotundan seinien paksuus on peräti 6,2 metriä.

Pantheonissa on hyvin harras tunnelma. Erityisesti nyt kun on pimeää ja kirkossa on valoja sekä kynttilöitä vain siellä täällä. Tunnelmaan vaikuttaa vahvasti myös messu jota munkinkaapuiset miehet toteuttavat alttarin ääressä.  Harrasta tunnelmaa tosin haittaavat aasialaiset turistit jotka ottavat kuvia eri asennoissa kirkon sisällä. Kirkossa on useita oppaita ja vartijoita mutta he eivät ehdi jokaista tulijaa neuvomaan valtavan väkimäärän vuoksi.

Suuri väkimäärä ja Pantheonin kuuluisuus ovat perusteltuja, jos ajattelee millaisia työkaluja antiikinajalla oli, on suorastaan pieni ihme että pääsemme vielä 2010-luvulla vierailemaan monumentissa. Näin oli myös ennen, esimerkiksi Michelangelo oli suuri Pantheonin ihailija. Myös Leonardo da Vinci opiskeli aikanaan Pantheonin arkkitehtuuria ja otti siitä mallia suunnitellessaan Vatikaanin Pyhän Pietarin basilikan kupolia.

Mikäli vierailija ei halua hiljentyä tutkimaan maalauksia ja ikoneita, pylväitä ja patsaita, on Pantheon nopeasti nähty. Jos olet Roomassa kesähelteellä, Pantheon on yksi parhaimmista paikoista paeta kuumuutta karkuun, samalla tulee nähtyä myös yksi Rooman ihmeistä! Muistathan kuitenkin, että kyseessä on kirkko, joten kannattaa pukeutua maltillisesti.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *