Ruiskumestarin talo, Helsinki

Osoitteessa Kristianinkatu 12 sijaitsee selkeästi muusta Helsingin Kruununhaan kaupunginosan rakennuskannasta poikkeava talo. Kyseessä on kantakaupungin vanhin puinen asuinrakennus – Ruiskumestarin talo. Kävimme tuoksuttelemassa Ruiskumestarin talon joulua loppiaisena.

Pieni pala Helsingin historiaa

Ruiskumestarin talon rakennutti merimiehen leski Christina Wörtin 1810-luvulla. Wörtin jälkeen kiinteistöllä oli useita lyhytaikaisia omistajia, kunnes kiinteistön osti Alexander Wickholm perheineen. Wickholm toimi ruiskumestarina ja vastasi muun muassa kaupungin palokalustosta ja nuohouksen valvonnasta.

Wickholmin jälkeen talo periytyi hänen tyttärelleen Augusta Nevalaiselle ja edelleen Augustan tyttärelle Martalle. Martta myi talon vuonna 1974 Helsingin kaupungille. Restauroinnin jälkeen Helsingin kaupunginmuseo avasi puurakennukset Ruiskumestarin taloksi nimettynä museona vuonna 1980.

Viime vuonna vietettiin talon 200-vuotisjuhlia 1800-luvun hengessä.

Ruiskumestarin talo on avoinna kesäkaudella 4.5. – 1.9.2019 keskiviikosta sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00. Sekä joulun ajan 2. – 21.12.2018 keskiviikosta perjantaihin klo 13.00 – 18.00, lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 17.00 sekä 27.12.2019 – 6.1.2019 keskiviikosta sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00.

Kohteeseen on aina vapaa pääsy.

Keltainen portti sulkee sisäänsä palan mennyttä maailmaa

Astumme sisälle keltaisesta portista. Jalkojen alla tuntuvat mukulakivet ja vuosisatojen aikana askeleitten aiheuttamat painaumat. Ruiskumestarin talon pihapiiri on viehättävä vaikkakin ympärillä olevat kerrostalot koittavat ottaa tilaa varsin matalalta puutalovanhukselta.

Ruiskumestarin talon pihapiirissä sijaitsee rakennuksen lisäksi puuliiteri sekä pieni sivurakennus jolla on myös oma mielenkiintoinen historia takanaan. Sivurakennuksessa on sijainnut mm. leipomo, sitä on vuokrattu asuinnoiksi ja onpa siinä sijainnut saunakin.

Tunnelmointikammari

Nykyisin kaksi huoneisessa rakennuksessa sijaitsee museopuoti sekä tunnemointikammari, jossa pääsee selailemaan niin Wickholmin perheen aikaisia valokuva-albumeita kuin vanhoja sanomalehtiä.

Museopuodin puolta.

Museopuodissa on myynnissä kaikkea ihanaa, niin vanhan tyylisistä viinamitoista leluihin kuin Helsinki-aiheisiin muistoesineisiin.

Ruiskumestarin talossa voi eläytyä arkeen pikkuvirkamiehen kodissa 1860–70-luvuilla

Leveiden pariovien kautta pääsee Ruiskumestarin talon kylmälle verannalle. Puemme tossut kenkiemme päälle ja astumme sisään taloon.

Ruiskumestarin talon lattiat ovat jyhkeän leveää lankkua, katot ja ovenpielet ovat herttaisesti vinossa. Joka huoneessa on tulisija. Seinille on palautettu 1800-luvun tyyliset pintakäsittelyt, joiden mallit on löydetty talon kerrostumista. Eteinen ja keittiö on roiskemaalattu, salissa ja keittiökamarissa on maalatut tapetit ja pihakamarissa painetut, ”ranskalaiset” tapetit.

Eteisen ja keittiön lisäksi rakennuksessa on suuri sali sekä kaksi kamaria.

Aina vuoteen 1896 talossa asuneiden Wickholmien alkuperäinen irtaimisto myytiin aikoinaan kuolinpesästä huutokaupalla. Ruiskumestarin kodin sisustus onkin tehty perukirjojen tietoihin perustuen. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista on valikoitu esineitä, jotka ovat ajalle ja yhteiskuntaryhmälle tyypillisiä.

Talo henkii menneitä vuosisatoja ja -kymmeniä. Tuntuu siltä kuin isäntäväki olisi juuri äskettäin poistunut rakennuksesta omille asioilleen ja palaisi takaisin hetkenä minä hyvänsä.

Helsingin kaupunginmuseon oppaat kertovat kävijöille talon historiasta sekä restauroinnista. Talo on kunnostettu viimeksi vuosina 2016 – 2017.

Joulun aikaan talossa porisee glögipata keittiön hellassa, tuoden niin tuoksuvaa tunnelmaa kuin lämpöä tupaan. Museon pienemmille kävijöille tarjotaan pipareita museo-oppaiden toimesta. Esillä on vanhaa porvarillista joulua esittäviä asioita kuten tuvan pöydälle aseteltuja jouluruokia, salissa olevia joulukukkia sekä tietenkin ajanhenkeen sopiva, kattoon kiinnitetty joulupuu käärepaperilahjoineen. Harmoninen joulutunnelma on suorastaan käsinkosketeltavaa. Oli kesä taikka talvi, Ruiskumestarin talo sisäpihoineen saa levottoman mielen rauhoittumaan ja vie vierailijat hetkeksi historian opastamana arjen yläpuolelle.

Lähde sinäkin tutustumaan Helsingin vanhimman talon tarinaan – Helsingin Kruunuvuoreen!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *