Luostarinmäen käsityöläismuseo, Turku

Lähellä Turun keskustaa, Luostarinmäellä sijaitsee kaupungin ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 suurpalosta. Yli 200 vuotta vanhat ja omalla tavallaan herttaiset rakennukset sekä pihapiirit sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan.

Rakennuksiin on sisustettu sekä käsityöläisten asuntoja että yli 30 eri alan työverstasta esittelemään käsityön historiaa. Kävimme tutustumassa ainoana pohjoismaisena museona matkailualan kirjailijoiden ja toimittajien kansainvälisen liiton FIJET:n Kultaisella omenalla vuonna 1984 palkittuun Luostarinmäen käsityöläismuseoon.

Historian siipien havinaa

Luostarinmäki keräsi puoleensa lähiseuduilta Turkuun paremman elämän toivossa muuttaneita ihmisiä. Alue sijaitsi kaupungin laidalla, jossa tonttimaa oli halpaa. Luostarinmäestä muodostuikin vähävaraisten asuinalue, jossa elettiin pitkään maalaismaisesti omavarais- ja vaihdannaistaloudessa.

Suurpalon jälkeen Turkuun laadittiin uusi, paloturvallisuutta korostava asemakaava. Luostarinmäen tiheään rakennetut puutalot määrättiin purettaviksi. Tieto purku-uhasta nopeutti alueen rappeutumista ja yhä useampi talonomistaja muutti pois Luostarinmäeltä.

Turun kaupunki lunasti rakennukset yksi toisensa jälkeen. Onneksi Luostarinmäkeä ei alkuperäisten suunnitelmien mukaan kuitenkaan purettu vaan valtavan entisöintiurakan jälkeen vuonna 1940 alue avattiin yleisölle, 1800-luvun asuun palautettuna Luostarinmäen käsityöläismuseona.

Nykyisin Luostarinmäen alue viereisen Vartiovuorenpuiston sekä Turun Akatemian observation kanssa kuuluu Museoviraston Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin Suomessa (RKY).

*Mikäli aihe kiinnostaa, lue erittäin kattava artikkeli Luostarinmäen käsityöläismuseosta täältä.

Museo on avoinna

Kevätkaudella 20.4.2019 – 2.6.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Kesäkaudella 3.6.2019 – 1.9.2019 maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Syyskaudella 2.9.2019 – 15.9.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00 sekä joulukautena 30.11.2019 – 6.1.2020 tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00.

Vuoden aikana museoalueella järjestetään runsaasti erilaisia työnäytöksiä ja tapahtumia.

Pääsyliput

Aikuiset 8 €, lapset (7–15-vuotiaat) 3 € ja alle 7-vuotiaat vapaa pääsy. Perhelippu (2 aikuista ja 2–4 lasta) 19 €. Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 4 €. Luostarinmäelle pääsee Museokortilla.

Luostarinmäellä on museokauppa sekä heti alueen ulkopuolella on pieni kahvila.

Leskimiehen asunto.

Luostarinmäen käsityöläismuseo löytyy osoitteesta: Vartiovuorenkatu 2, 20700 Turku.

Aikahyppy 1800-luvulle

Kirkas ja kirpakka kevätsää saattelee meitä Vartionvuorenpuistosta Luostarinmäelle. Viereisessä Turun Kesäteatterissa on treenit menossa ja rytmikäs musiikki kannustaa ottamaan nopeampia askeleita uuteen kesään heräävässä puistossa. Luostarinmäen ulkoilmamuseon edustalle on pysäköity vain yksi tilauslinja-auto, espoolaiset koululaiset ovat Turussa luokkaretkellä. Muuten museoalueella on meidän lisäksi vain muutama satunnainen kävijä.

Pääsylippujen maksamisen yhteydessä, mukaan saa esittelykartan museoalueella olevista rakennuksista. Museoalue käsittää 14 pihaa, joiden rakennuksiin on sisustettu noin 80 museointeriööriä. Muutama rakennus on nimetty niissä asuneiden asukkaiden mukaan, näiden joukossa mm. Merimiehen talo (piha 8, talo 173) sekä Kanervon veljesten talo (piha 6, talo 166).

Henkilökohtaisesti Luostarinmäki on aina kuulunut niihin kohteisiin jossa pitäisi käydä, mutta jostain syystä kaupungin muut kohteet ovat vieneet minut mennessään. Näin jälkikäteen sanottuna on suorastaan häpeä etten ole Luostarinmäellä aiemmin vieraillut. Vanhat talot ja niiden tarinat vievät mukanaan ja huomaan, että olo on kuin ulkomaan kohteita koluttaessa – löytöretkeilyä parhaimmillaan!

Aikahyppytunnelmaa pitää yllä museon henkilökunta joka on pukeutunut kustavilaisiin kansanpukuihin. Puvut röijyineen, puolihameineen ja liinalakkeineen olivat aikoinaan suurina muotia. Alueella työskentelee myös käsityöläisiä, jotka ovat pukeutuneet arkisempiin aikalaisten pukeutumista jäljitteleviin asuihin. Käydessämme postitalo oli remontissa, mutta kuuleman mukaan postineidin asun malli olisi jäljitellyt 1900-luvun alun virkanaisen pukeutumista.

Luostarinmäen tärpit

Kaiken kaikkiaan ulkomuseon alue on erittäin sykähdyttävä! Ihastuin suunnattomasti rakennusten ruohokattoihin, joita löytyy Sirkkalankadun puoleiselta alueelta. Ulkomuseosta löytyy myös taloja, joiden katot on tehty kivistä. Kivet kun olivat edullisia rakennusaineita ja niitä löytyi viereiseltä Vartiovuorenpuiston louhinta-alueelta. Museoalue suurine puineen on kuin maalaus, joka muuttaa muotoaan kohdatessaan kunkin vuodenajan.

Mukavaa oli myös jutella taloissa kylmissään olleiden käsityöläisten ja oppaiden kanssa. Heidän tarinansa syventävät taloissa asuneiden henkilöhistoriaa entisestään. Kannattaa kiinnittää huomiota myös rakennuksien yksityiskohtiin, vaikka täällä asuneet olivat köyhiä, on suojaisiin pihapiireihin omalla tavalla panostettu. Useammalla pihalla sijaitsi kasvimaa, josta asukkaat saivat paljon kaivattua lisäravintoa talven varalle.

Luostarinmäen alueella ei saa syödä eikä juoda. Myös tupakointi on kiellettyä. Rakennuksia ja interiöörejä saa kuvata ilman salamaa.

Lähde sinäkin tänä kesänä 1800-luvulle Luostarinmäen käsityöläismuseoon!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *