Sibelius-monumentti, Helsinki

Yksi Helsingin suosituimmista ja kuvatuimmista kohteista kansainvälisten vierailijoiden keskuudessa löytyy Töölöstä. Kyseessä on tietenkin taiteilija Eila Hiltusen tekemä Sibelius-monumentti.

Sibelius-monumentti kerää luokseen bussilasteittain matkailijoita vuodenajasta riippumatta. Mikä monumentissa sitten kiehtoo matkailijaa?

Skandaali jo syntyessään

Jos merkit olisivat menneet toisin seisoisi Sibeliuspuistossa näinä päivinä Toivo Jaatisen tekemä Säveltäjämestari-monumentti. Hän nimittäin voitti alkuperäisen vuonna 1961 järjestetyn kilpailun Sibelius-monumentista. Monen vaiheen jälkeen, puistoon rakennettiin kuitenkin Eila Hiltusen tekemä, haponkestävästä teräksestä valmistettu veistos Passio Musicae.

Passio Musicae on varsin näyttävä monumentti. Veistos painaa 24 tonnia ja siinä on yli 600 putkea. Monumentti on 8,5 metriä korkea, 10,5 metriä pitkä ja 6,5 metriä syvä. Veistoksen ihailija voi kulkea teoksen sisällä ja synnyttää kaikuja sekä ääniä sen onkaloissa.

Veistokseen kuuluu ”jälkityönä” valmistunut Sibeliuksen kasvoreliefin, joka sijaitsee monumentin vieressä kallion päällä. Hiltusen alkuperäisiin suunnitelmiin ei reliefi kuulunut.

Sibelius-monumentti paljastettiin 7. syyskuuta 1967 ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Monumentin pienoismalli (1964) on Unescon päämajassa Pariisissa ja teoksen yksityiskohta on YK:n päämajan aukiolla New Yorkissa.

Monumentti on yhtä puiston puiden ja kalliomuotojen kanssa

Sibeliuspuiston viereen on pysäköity kolme turistibussia. Saksaa puhuvat matkailijat ottavat innokkaasti kuvia niin monumentista kuin itsestään. Aasialaiset matkailijat kiipeävät kalliolla ja kurkkivat monumentin putkista ylös taivaalle. Suurinta ääntä pitävät kuitenkin puistossa viihtyvät Kanadanhanhet, joilla on selkeästi kiivas parinmuodostus meneillään.

Monumentin metalliputket hohtavat kilpaa auringonvalon kanssa. Lähietäisyydeltä katsottuna, putkissa on nähtävillä hitsaustyön tulokset. Monumentin hitsaaminen vei Hiltuselta ja hänen avustajaltaan herra Kukkoselta lähes neljä vuotta.

Monumentin vastaanotto ei aikanaan ollut mitä ruusuisin, kansan mielestä teos oli monstrumi, hökötys, eikä näin ollut sopivan arvokas monumentti Suomen kansallissäveltäjälle.

Näkisivätpä arvostelijat teoksen ja sen ympäristön nyt! Yksi Suomen tunnetuimmista sekä arvostetuimmista monumenteista sijaitsee nykyisin Taka-Töölöössä, tallentuen vuosittain lähes puolen miljoonan turistin kameraan ja kännykkään. Se on aika hyvin se, aikansa hökötykseltä!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *