Petäjäveden vanha kirkko, Petäjävesi

Puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä sijaitsee yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista – Petäjäveden vanha kirkko. Kirkon valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 255 vuotta.

Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin vuonna 1994 maailmanperintökohteeksi ainutlaatuisena esimerkkinä pohjoiseurooppalaisesta puukirkkojen arkkitehtuuriperinteestä. Kirkko on rakennettu keskisuomalaisten talonpoikien toimesta vuosina 1763–1765 ja se edustaa luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä muotonsa, rakenteensa ja rakennusmateriaalien perusteella.

Hienon hirsirakentamistaidon lisäksi kirkon ympäristö on valloittava, järvimaisema peltoineen sekä puuaidalla aidattu hautausmaa henkii vahvasti mennyttä aikaa.

Kirkko on hyvin säilynyt, koska se poistettiin käytöstä uuden kirkon takia 1800-luvun lopulla eikä siihen ole tehty sen jälkeen suuria muutoksia. Onneksi kirkkoa ei purettu vaikka sellaisiakin suunnitelmia aikalaisilla oli. Vanhaa kirkkoa on hoidettu rakennusmuistomerkkinä 1920-luvulta asti.

Päivänkakkaroita ja suomenlampaita

Petäjäveden vanha kirkko on yksi kohteista joka on kuulunut omaan kotimaan kohteiden vierailulistaan jo kauan. Täytyy myöntää, että yritystä on ollut. Olemme olleet kolkuttelemassa kirkon ovia pariin kertaan kunnes tärppäsi. Kolmas kerta toden sanoo!

Jätämme auton ilmaiselle parkkipaikalle sillan toiselle puolelle ja kävelemme kirkkoon kauniin maalaismaiseman ympäröidessä kulkuamme. Petäjäveden vanha kirkko on tyrmäävä näky jo sillalta, kirkon vuonna 1821 rakennettu kellotorni ja viereiset lehtipuut heijastuvat veden pinnasta kuten jo ovat vuosisatoja tehneet. Vaikutelmaa kasvattaa kymmenen suomenlammasta, jotka laiduntavat vanhaa kirkkoa ympäröivillä laitumilla kesäisin hoitaen ympäristön perinnebiotooppia.

Harmaaksi kuluneiden aitojen takana on hautausmaa, joka on edelleen käytössä. Hautausmaahan on haudattu vuosien 1729 – 2009 välisenä aikana noin 9400 vainajaa. Erimuotoisten ristien ja paasien joukossa kukkii satoja päivänkakkaroita ja metsämansikoita. Rantaan kulkee polku. Rannassa on penkki jossa voi lepuuttaa niin jalkojaan kuin ihailla suomalaista järvimaisemaa parhaimmillaan. Kirkolle on mahdollista myös päästä meloen, esimerkkinä tästä saksalainen seurue rantautuu rantakaislikkoon.

Sisälle kirkkoon astellaan puuportaita pitkin ja kellotapulin läpi. Petäjäveden vanhan kirkon synty kertoo suomalaisesta omapäisyydestä – isäntämaa Ruotsista ei odoteltu lupaa tai pohjapiirustuksia, vaan rakennustyö tehtiin kirkonrakentajamestari Jaakko Klemetinpoika Leppäsen johdolla omin suunnitelmin. Kirkon pohja on tasasivuisen ristin muotoinen.

Vuoden 1763 kesällä valmistuivat lattiat, seinät ja jyrkkä paanukatto. Katossa on peräti 20 000 tervattua haapapaanua. Vuoden 1764 aikana rakennettiin välikatto, penkit, alttari ja saarnastuoli. Vuotta myöhemmin asennettiin 32 ikkunaa. 12 kirvesmiehen punamullalla tehdyt puumerkit ja vuosiluvut ovat katossa ja seinillä edelleen selvästi luettavissa.

Puumerkkien lisäksi kirkon silmin nähtävin piirre on yli 300 vuotta vanhojen lattialankkujen ja penkkien hieman epäsäännöllinen asettelu. Lattialankkujen tarina yltää kauas, suurin osa veistettiin paikalta puretun pienen kappelin hirsistä. Kerrotaan, että lattialankkujen puut ovat alkaneet kasvaa suurin piirtein silloin, kun Kolumbus löysi Amerikan. Istumapaikkoja kirkossa on 200 ilman lehtereitä.

Matkustajien pyhimyksen, Kristoforoksen kasvot ovat suorastaan hypnoottiset.

Saarnastuolin enkelit ja kerubit sekä matkustajien suojelupyhimyksen, pyhän Kristoforoksen kasvot ovat mielenkiintoisia. Kasvot on maalattu vuonna 1779. Katon kynttiläkruunun sakarat ovat katajaiset. Yksi inhimillisimmistä piirteistä löytyy sakastin puoleisesta vitriinistä, kirkon lattioiden välistä löytyneet esineet kolikoista sormuksiin pistävät mielikuvituksen liikkeelle.

Kaiken kaikkiaan Petäjäveden vanha kirkko on viehättävä kohde ja ainutlaatuinen maailmassa. Ja mikä parasta, se löytyy koti-Suomesta!

Petäjäveden vanha kirkko on avoinna:

30.5.-1.9. klo 10.00 – 18.00, 5.-8.9. klo 11.00 – 16.00 sekä 12.-15.9. klo 11.00 – 16.00. Petäjäveden vanhassa kirkossa järjestetään etenkin kesäaikaan konsertteja, häitä, kastetilaisuuksia ja jumalanpalveluksia.

Pääsyliput:

aikuiset 7 €, opiskelijat, varusmiehet/naiset ja eläkeläiset 5 €. Alle 16-vuotiaat pääsevät museoon maksutta. Yli 10 hengen ryhmät 5 €/hlö.

Pääsylippu sisältää sisäänpääsyn Petäjäveden vanhaan kirkkoon sekä noin 30 minuutin opastuksen oppaan johdolla. Opastetut kierrokset Petäjäveden vanhassa kirkossa alkavat klo 11.00, 13.00, 15.00 ja 17.00 kirkon aukioloaikojen mukaisesti.

Osoite: Petäjäveden vanha kirkko, Vanhankirkontie 9, 41900 Petäjävesi.

Lue myös muista Suomen Unescon maailmanperintökohteista:

Merenkurkun saaristo

Vanha Rauma

Sammallahdenmäki

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *