Sibelius-museo, Turku

Turun keskustasta, aivan Turun tuomiokirkon takaa löytyy Suomen monipuolisin musiikkimuseo – Sibelius-museo. Museo sijaitsee Woldemar Baeckmanin piirtämässä rakennuksessa, joka on eräs 1960-luvun modernismin omaperäisimmistä luomuksista. Kävimme kesällä vierailemassa yhdessä kotimaan ainutlaatuisimmista museoista.

Musiikkimuseon historiaa lyhyesti

Musiikkimuseon idean isänä voidaan katsoa toimineen Otto Anderssonin, josta tuli vuonna 1926 musiikkitieteen ja kansanrunoudentutkimuksen professuurin ensimmäinen viranhaltija Åbo Akademissa. Andersson keräsi seminaarikirjaston yhteyteen musiikkitieteellistä ja -historiallista materiaalia, joka koostui muun muassa nuoteista, soittimista ja kuvista. Tästä katsotaan saaneen alkunsa nk. ”Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat”, millä nimellä niitä kutsuttiin vuoteen 1949 saakka, jolloin nimi Jean Sibeliuksen suostumuksella muutettiin Sibelius-museoksi.

Kokoelma sai arvoisensa tilat kun museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968. Sibelius-museon huikeassa konserttisalissa on järjestetty konserttisarjaa heti museon alkumetreiltä alkaen. Musiikin ystäville on ollut tarjolla mm. kamarimusiikin helmiä sekä kotimaisten että ulkomaisten eturivin taiteilijoiden esittämänä.

Museon laajassa arkistossa on paitsi Jean Sibelius -kokoelma myös runsaasti muuta musiikkiin liittyvää materiaalia, kuten esimerkiksi nuotteja, valokuvia ja äänitteitä. Sibelius-museon arkisto on avoinna tiistaista torstaihin, klo 11.00 – 15.00.

Sibelius-museo on avoinna vuonna 2019:

2.5. – 31.8. tiistaisin sekä torstaista sunnuntaihin klo 11.00 – 16.00, keskiviikkona ovet ovat avoinna klo 10.00 – 18.00.

1.9. – 30.11. tiistaista sunnuntaihin klo 11–16, keskiviikkoiltaisin museon oma konserttisarja alkaen 4.9. Konsertit alkavat klo 19.00, lipunmyynti avataan tuntia ennen.

1.12.2019 – 5.1.2020 tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 16.00.

Museo on suljettu maanantaisin sekä 6.12 ja 24. – 26.12.

Pääsyliput:

Aikuiset 5 €, eläkeläiset ja työttömät 4€. Opiskelijat 3 € ja alle 18 v. pääsy museoon ilmaiseksi.

Ryhmät 3 € /hlö, vähintään 10 maksavaa asiakasta. Koululuokille opettajan seurassa ilmainen sisäänpääsy, suosittelemme varausta etukäteen.

Sibelius-museo kuuluu Museokortin museoihin sekä Turun Museum Walk museoihin. Museum Walk tarjoaa pääsyn yhteensä kahteentoista turkulaiseen museoon. Museum Walk – kortti on myynnissä Visit Turun matkailuneuvonnassa.

Osoite: Piispankatu 17, 20500 Turku.

Sulosointuja ja musiikkihistoriaa parhaimmillaan

Sibelius-museo jää mukavasti vanhojen rakennusten väliin. Jo rakennus sinällään on mielenkiintoinen, matala modernia rakennustaidetta edustava talo.

Sisään astuessa klassinen musiikki kietoo sananmukaisesti pauloihinsa. Keskellä rakennusta on huima betoninen konserttisali, jonka oviaukoista tulvii vahvaa tulkintaa jo heti ulko-ovelle. Lipputiskin jälkeen matkaamme musiikin saloihin opaslehtisen kanssa. Opaslehtisessä käydään läpi osa museon noin 2000 soittimen kokoelmasta. Lasivitriineissä on esillä perinne- ja taidemusiikkisoittimia eri puolilta maailmaa.

Vuonna 2016 avattu soitinnäyttely esittelee soittimia aina keskiajasta tähän päivään asti. Eri soitinryhmien pääpiirteet ja historiallinen kehitys tulevat esitellyiksi museon useissa vitriineissä. Myös hieman tuntemattomampaa soitinta, Cembaloa, pääsee näyttelyn varrella varovasti kokeilemaan.

Itseoikeutetusti jylhä Jean Sibeliuksen patsas on heti ensimmäisessä vitriinissä. Sibeliuksen elämäntyölle on omistettu taaempaa myös aivan oma tila. Oma näyttelytila on myös museon perustajalla professori Otto Anderssonilla sekä hänen elämäntyöllään.

Sibeliuksen elämä pähkinänkuoressa

Sibeliuksen ystäville museo tarjoaa paljon nähtävää. Vitriineissä on mm. nuotteja, yksityisiä kirjeitä sekä yksi Sibeliuksen kuuluisista kävelykepeistä. Valokuvien joukosta löytyy myös harvinaisuus, kuvissa nähdään Sibelius jekkuilemassa. Sibelius tunnettiin ystävien kesken hyvin humoristisena miehenä, valitettavasti jälkeen jääneet valokuvat ovat yleensä hyvin totisia kuten tuohon aikaan oli tapana olla.

Museossa on kuunneltavissa Sibeliuksen merkittävimpiä sävellyksiä joko kuulokkeista tai museo-oppaalta pyydettäessä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa pyytämäsi musiikkikappale toistetaan konserttisalissa. Kannattaa kokeilla, Finlandia jyrisee salissa varsin upeasti!

Kosketinsoitinten keskittymä

Museon alakertaan on koottu vitriineihin kansainvälisiä soittimia. Suurin osa alakerrasta on kuitenkin omistettu erilaisille kosketinsoittimille. Upeat soittimet, pianoista urkuihin ja cembaloista flyygeleihin ovat esillä pienen tarinan kera.

Tiedoista löytyy niin valmistajien tietoja, vuosilukuja sekä tarinaa edellisistä omistajista mikäli sellaiset ovat tiedossa. On jotenkin haikeaa miettiä kaikkia niitä sormia, jotka ovat vuosisatoja sitten näitä soittimia soittaneet.

Kesäaikaan kannattaa vierailla myös rakennuksen keskellä sijaitsevassa ulkoatriumissa, joka tarjoaa oivan taukopaikan museossa väsyneille jaloille.

Sibelius-museoon kannattaa tulla tutustumaan myös hieman kauempaa. Museo on mielenkiintoinen kohde paitsi asiantuntijoille myös kaikille muille musiikin ystäville. Klassisen musiikin lisäksi museon kokoelmissa on esillä myös mm. The Rasmuksen In the Shadows biisi. Miten ja miksi se on museoon päätynyt, onkin sitten jo aivan oma tarinansa!

* Lue myös: Helsingin kuvatuin nähtävyys – Sibelius-monumentti tai Ainola – Aino ja Jean Sibeliuksen museokoti

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *