Krakova, Puola

Krakova, upea vanha kaupunki linnoineen ja vanhoine kaupunkeineen, tarjoaa matkailijalle myös katsauksia historiastaan jolloin kaikki ei ollut niin hyvin kuin on tänään. Yksi raadollisimmista esimerkeistä on vuonna 2009 yleisölle avattu Oskar Schindlerin tehdasmuseo.

Hieman varttuneemmalle lukijalle tarina on tuttu vuodelta 1993, jolloin lukuisia Oscareita saaneesta Steven Spielbergin ohjaamasta elokuvasta Schindlerin listasta tuli iso hitti. Kuten kaikki koskettavimmat tarinat, myös tämän elokuvan taustalla oleva perustarina on tosi. Tarina kertoo saksalaisesta liikemiehestä Oskar Schindleristä, joka pelasti omaan tehtaaseensa töihin 1200 juutalaista lähes varmalta kuolemalta.

Tehtaasta ja museosta lyhykäisesti

Natsien miehitettyä Puolan vuonna 1939 Oskar Schindler hankki itselleen juutalaisomistuksessa olleen tehtaan ja antoi sen nimeksi Deutsche Emaillewaren-Fabrik.

Schindlerillä oli erityisen hyvät suhteet Plaszowin keskitysleirin komentajaan Amon Göthiin, joka antoi niin Schindlerin tehtaalle kuin muillekin lähialueen tehtaalle ja kaivokselle pakkotyövoimaa käyttöön. Schindlerin ajatukset alkoivat kuitenkin muuttua sodan edetessä ja hän alkoi suojella juutalaisia työntekijöitään natsimiehittäjien raakuuksilta. Schindler mm. rakennutti työntekijöilleen asuntorakennuksen tehtaan alueelle, jottei heidän tarvitsisi mennä takaisin leirille. Hän myös yhdisti perheitä ja otti perheen pienimpiä töihin sillä verukkeella, että lapsilla on pienet kädet, joilla pystyy näppärästi tekemään pienempiä osia.

*Lue Lisää: Krakova ja KZ Plaszowin keskitysleiri

Kun natsit tyhjensivät syyskuussa 1944 Krakovan gheton ja siirsivät juutalaiset Plaszowin keskitysleirille, Schindler antoi työläisensä pelastaakseen Plaszowin komentajalle nimilistan juutalaisista, jotka hän sanoi haluavansa ottaa työvoimaksi uuteen ammustehtaaseensa Brünnlitziin Tshekkoslovakiaan. Tämä lista sai myöhemmin nimekseen Schindlerin lista.

Oskar Schindler kuoli Frankfurtissa lokakuussa 1974.

Museo on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi vierailluimmista Krakovan kohteista. Museon ulkopuolella on erityisesti loma-aikaan jono ja välttämättä isommat seurueet eivät mahdu sisälle ilman etukäteisvarausta. Vierailuaika kannattaakin varata etukäteen netissä joten jonotusajan voi viettää vaikka vanhankaupungin kahviloissa istuen. Useat retkijärjestäjät järjestävät museoon myös ryhmäretkiä, jolloin sisään pääsee jonottamatta.

Museo on avoinna

Marraskuusta maaliskuuhun tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Maanantaisin klo 10.00 – 14.00. Huhtikuusta lokakuuhun tiistaista sunnuntaihin klo 9.00 – 20.00 ja maanantaisin klo 9.00 – 16.00.

Pääsyliput

Aikuiset 25 PLN (6,20€), alennusliput 20 PLN (4,90€) ja perheliput 60 PLN (17,30€ kaksi aikuista ja kaksi alle 16-vuotiasta lasta).

Oskar Schindlerin tehtaan osoite: Lipowa 4, Krakova.

Tehtaan jonossa

Schindlerin tehdaskiinteistö, nykyinen museo ei sijaitse aivan kaupungin keskustassa, mutta kun alueelle pääsee, on museo helppo löytää erilaisia opasviittoja ja karttoja seuraamalla. Myös muiden turistien kannoilla pysyttelemällä kiinteistö löytyy varsin mukavasti.

Olimme liikenteessä heinäkuun lopussa ja emmekä olleet ostaneet pääsylippuja tai varanneet vierailuaikaamme etukäteen, joten jouduimme jonottamaan. Peräämme liimautui nopeasti myös muita yhtä toheloita kuin me, kuten ruotsalainen miesseurue joka lähes tunnin jonottamisen jälkeen huomasi, että seuraavaan vierailuaikaan oli jäljellä enää kolme paikkaa. He kääntyivät ulko-ovelta pois.

Emme antaneet periksi vaikka sisäpuolen näytöllä oli nähtävissä karua lukemaan, päivän vierailuajat oli jo täytetty ja viimeisillä ajoilla klo 17.00 ja 17.30 olisi vielä tilaa meille kolmelle. Kassalle päästyämme rouva rahasti meidät ja ohjasi eteenpäin eikä puhettakaan, että pitäisi tulla vasta illalla uudestaan joka ihmetytti hetken. Kassan vieressä on säilytyslokerikkoja isommille repuille ja päällysvaatteille jos sellaisia olisi. Myös pieni minikauppa on jonottajien ilona.

Lipuntarkastaja repäisi tarkastusosan lipuista pois ja nousimme rapun yläkertaan.

Museon annista

Museo on laaja; se kertoo ajasta ennen natsimiehittäjiä edeten kronologisesti miehittäjien aikaan ja myös lopuksi aikaan jolloin seuraavat miehittäjät eli neuvostojoukot ottivat Krakovan kaupungin haltuunsa.

Näyttelyt perustuvat esineisiin, kuviin ja tarinoihin. Mukana myös elokuvateatteri, raitiovaunu, panssarivaunu sekä parturi tuolineen kaikkineen.

Museo on pysäyttävä ja antaa hyvän kuvan juutalaisten elämästä ja myös kuolemasta. Kuitenkin itseä jäi yksi kohta hieman vaivaamaan, vaikka olimme Schindlerin vanhassa tehtaassa, niin tehtaasta kuin Schindleristä ei paljon juttua museosta löydy.

Ja kyllä, yhdessä huoneessa on toimitusjohtajan pöytä ja erilaisia emalista tehtyjä esineitä kuten vateja ja astioita, mutta esimerkiksi työntekijöiden tehdasoloista tai heidän arjestaan ei juttua löydy. Museokierroksen loppuosassa on tosin alkuperäisiä tai sen oloisia tehdaskoneita sekä muutama kuljetusräkki mutta ilman isompia esittelyitä.

Museon näyttely on tehty interaktiivisesti ja siinä luotetaan niukkaan valaistukseen sekä erilaisiin huoneiden muotoihin. Museokierroksen loppuosa on ehkä kaikkein koskettavin, venäläisten miehittäjien jälkeen tulee musta pehmeäpohjainen käytävä, joka päättyy valoisaan valkeaa sylinterin muotoiseen muistotilaan, jossa on luettavissa juutalaisten tekstejä.

Schindlerin tehdas on käymisen arvoinen paikka. Varaathan vierailulle aikaa, jotta ehdit kiirehtimättä lukemaan seinien opastekstit sekä aistimaan museon oudolla tavalla lohdullisen ilmapiirin!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *