Viron Merenkulkumuseo, Tallinna

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Visit Tallinnan kanssa

Paks Margareeta-tornissa sijaitseva Viron Merenkulkumuseo avattiin juhlallisesti kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen 29.11.2019.

Kevään 2020 pandemian jälkeen, se oli yksi ensimmäisistä museoista, joihin yleisö pääsi Tallinnassa jälleen tutustumaan.

Museo perustettiin Tallinnaan jo vuonna 1935 entisten kapteenien ja merimiesten toimesta. Museolla on olemassa oloaikana ollut useita toimipisteitä, kunnes vuonna 1981 päänäyttely muutti 500 vuotta vanhaan Paks Margareetan torniin. Vuonna 2012 merenkulkumuseolle avattiin toinen näyttelypiste Lentosatamaan, jossa museon alukset ovat esillä.

Paks Margareeta torni kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. 25 metriä korkea torni on rakennettu 1500-luvulla. Paksuutta tornin seinillä on peräti 4,4 – 6,5 metrin verran.

Nykyisin Viron Merenkulkumuseo on yksi Viron suurimmista ja suosituimmista museoista.

Paks Margareeta tornin katolla sijaitsee MARU-kahvila josta aukeavat varsin mukavat 360-asteen näkymät Tallinnan kaupunkiin. Uudistetussa museossa on myös museokauppa.

Museo on osin esteetön. Paks Margareetan tornissa pääsee kulkemaan hissillä kerroksesta toiseen. Myös näkövammaiset on näyttelytarjonnassa huomioitu.

Pääsyliput

Aikuiset 10€, lapset ja opiskelijat 5€ sekä perhelippu 20€ (kaksi aikuista ja alle 18-vuotiaat lapset). Yhdistelmälippu Paks Margareetaan ja Lentosatamaan aikuiset 20€, lapset ja opiskelijat 10€ sekä perhelippu 40€.

Museo on avoinna

Toukokuusta syyskuuhun: maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 19.00. Lokakuusta huhtikuuhun: tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00.

Osoite: Pikk 70, Tallinna.

Museon keskiössä on keskiaikainen hansalaiva

Remontoidun merenkulkumuseon keskiössä on Tallinnan satamasta löydetty Koggi eli keskiaikainen hansalaiva joka on huolella entisöity. Laiva on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen, vastaavia näin hyvin säilyneitä Koggeja ei tälle vuosituhannelle ole montaa säilynyt.

Vierailija pääsee tutkiskelemaan puista laivaa useasta eri kulmasta; alhaalta kölin alta, keskeltä kannelta sekä yläkulmasta, jolloin koko noin 20 metriä pitkä ja 6 metriä leveä alus on nähtävillä. Näyttelyvitriineissä on lisäksi esineitä, joita löydettiin merestä laivan vierestä.

Museon käytävillä on lapsilla suunnattuja leikkipaikkoja, jotka vahvasti liittyvät mereen ja laivoihin.

Museo on myös satsannut visuaalisuuteen, laivan vieressä pääsee virtuaalisesti navigoimaan ja katonrajassa näkyvä tähtitaivas luo omaa tunnelmaansa. Kannattaa kiinnittää huomionsa myös museon seiniin ja lattiaan, remontin aikana paksujen seinien sisältä löytyi keskiaikainen kanava (putkisto) sekä pala Tallinnan alkuperäistä mukulakivikatua kahdelta eri vuosisadalta, joiden olemassaolosta ei etukäteen ollut kenelläkään mitään tietoa.

Museon näyttely jatkuu Paks Margareeta tornissa, jossa on kierrettävänä useita kerroksia. Näytteillä on niin purjelaivojen, höyryalusten kuin moottorikäyttöisten laivojen historiasta kertovia saleja. Jokaisessa kerroksessa on opastauluja sekä näyttöjä jotka antavat arvokasta lisätietoa laivoista ja miehistön elämästä kiinnostuneille vierailijoille.

Kannattaa myös miettiä oppaan pestaamista museomatkalle mukaan, oppaiden tietämys on ensiluokkaisen hienoa. Useampi tunti hujahtaa ohi heidän mielenkiintoisia juttuja kuunnellessa. 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *