Bremen, Saksa

Pohjois-Saksasta löytyy runsaan puolen miljoonan asukkaan vanha hansakaupunki, jonka olemassaolosta on mainita jo keskiaikaisissa saduissakin.

Nykyisin yliopisto- ja teollisuuskaupunkina tunnettu Bremen kutsuu matkailijoita tutustumaan Unescon maailmanperintökohteeksi listattuun Bremenin raatihuoneeseen ja Bremer Rolandin patsaaseen, viehättävään Schnoorin kaupunginosaan sekä Weser-jokeen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksin alkaen jokiristeilyistä hotellilaivoihin.

Bremer Rolandin patsas

Weser-joki illalla.

Bremenin kuuluisin nähtävyys ei kuitenkaan ole varsinaisesti mitään konkreettista, vaan se on kansansatu. Eikä mikä tahansa satu vaan Grimmin veljesten kirjaama opettavainen tarina neljästä eläimestä; aasista, kissasta, koirasta ja kukosta jotka päättävät ottaa oman elämänsä haltuun ja lähteä Bremeniin vapaiksi muusikoiksi.

Bremenin soittoniekat.

Vanhan raatihuoneen vierestä löytyy vuonna 1951 pystytetty pronssinen patsas, jossa Bremenin soittoniekat ovat kaiken kansan ihailtavissa. Kyseinen nelikko on myös usean Bremenin turisteille suunnatun tuotteen etiketissä.

Katsottava ja koettavaa koko perheelle

Vaikka toisen maailmansodan pommituksissa Bremen kärsikin mittavat vahingot, vanha osa kaupunkia on edelleen nähtävissä.

Schnoorin kaupunginosassa kapeat kujat ja matalat talot kertovat menneestä ajasta, tosin katutasossa on mitä ihanampia putiikkeja ja pieniä kahviloita jotka kutsuvat kuluttamaan euron jos toisenkin.

Kävelymatkan aikana kannattaa suunnata vain sata metriä pitkälle Böttcherstraßelle, josta löytyy Kellopelitalo (Haus des Glockenspiels). Jos olet onnekas tai kello on 12.00, 15.00 tai 16.00, voit kuulla kahden vanhan varastorakennuksen katolta 30 meissneriläistä posliinia olevien kellojen säveliä.

Kellopeli rakennettiin vuonna 1934 myötäilemään keskiaikaista perinnettä. Sävelten soidessa keskikohdassa taloa vaihtuu kymmenen puista paneelia, jotka esittävät eurooppalaisia tieteen menestystarinoita kuten Kristoffer Kolumbusta, Hermann Köhliä, Charles Lindberghiä, kreivi Zeppeliiniä sekä Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeldiä.

Böttcherstraßella on mahdollisuus tutustua käsityöläisten valikoimiin, käydä hakemassa vinkkejä kaupungin turistipisteestä sekä ostaa käsintehtyjä karkkeja.

Unescon maailmanperintökohde

Vanhan raatihuoneen ympäristö on myös edustava, siitä pitävät huolen vuonna 2004 Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä Bremer Roland -patsaan kanssa lisätty raatihuone.

Vanha raatihuone

Raatihuone rakennettiin myöhäisellä keskiajalla, vuosien 1405 – 1408 aikana, goottilaista tyylisuuntaa noudatellen. Ajan myötä raatihuone on kokenut uudistuksia ja kunnostuksia. Nykyään sen julkisivu edustaa niin sanottua weseriläistä renessanssia (Pohjois-Saksassa 1600-luvulla ja 1700-luvun alussa esiintynyttä koristeellista rakennustyyliä). Raatihuoneeseen pääsee tutustumaan opastettujen kierrosten aikana.

Raatihuone sijaitsee Bremenin vanhankaupungin itäosassa, tuomiokirkon ja Neitsyt Marialle pyhitetyn Liebfrauenkirkon välissä. Se erottaa toisistaan Kauppatorin ja tuomiokirkon edessä aukeavan Kirkkotorin. Sitä vastapäätä Kauppatorin toisella puolella on kiltojen talo Schütting. Torin toisella laidalla on 1960-luvulla pystytetty kunnallishallinnon rakennus, jonka laatikkomainen arkkitehtuuri suorastaan ”sattuu silmiin”.

Possuja, possuja

Sögestraßelta löytyy toinen kaupungin kuvatuimmista patsaista nimittäin vuonna 1974 pystytetty Hirt Mit Schweinen possuveistos. Keskiajalla Sögestraßella kulkivat possut, jotka nautiskelivat rakennuksista ja panimoista heitetyistä jätteistä sekä mäskeistä kadulla matkalla kaupungin porttien läpi yhteisille laitumille.

Hirt Mit Schweinen -veistos

Vanhaa kunnioittaen kuparipossut ja paimen ovat ikuistettuna kadun alkupäähän bremeniläisen kuvanveistäjä Lehmannin toimesta. Nykyään niin lapset kuin aikuisetkin istuvat possuveistoksilla, ja possuveistos onkin suosittu paikallisten kohtaamispaikka. Sögestraßen varrelta löydät myös lisää kauppoja ja kahviloita.

Weser-joki tarjoaa elämyksiä

Mikäli olet liikenteessä kesäaikaan, kannattaa piipahtaa Weser-joen rannassa Schlachte Embankmentilla. Joki suorastaan kuhisee erilaisia aluksia, jotka tarjoavat niin majoitusta, jokiristeilyjä tai ruokaa monessa eri muodossa. Laiturissa on parikymmentä alusta, joiden menuilta löytyy merenelävistä intialaiseen ruokaan. Jokiristeilyjen hinta alkaen 13€.

Universum Bremen tiedekeskus.

Mikäli viihdyt Bremenissä useamman päivän, kaupunki tarjoaa erilaisia museoita, opastettuja kiertokävelyitä, puutarhoja sekä erikoisesta arkkitehtuurista tunnetun tiedekeskus Universum Bremenin tutustuttavaksi.

Parasta Bremenissä kuitenkin on, että sen keskusta on kompaktin kokoinen. Kaikki nähtävyydet ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Ja mikä mukavinta, suurin osa ydinkeskustasta on kävelykatua. Kaupunki tarjoaa myös lukuisia kahviloita ja ravintoloita joissa on mahdollista istahtaa, nauttia makkaraa eri muodoissa ja ihmetellä ohikulkevia kanssakulkijoita oikein luvan kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *