Bomarsund, Ahvenanmaa

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Visit Ålandin kanssa

”Kiven heiton päässä” Ahvenanmaan Kastelholman linnasta sijaitsee Bomarsundin linnoituksen rauniot. Linnoituksen rauniot kertovat omalta osaltaan meidän yhteistä historiaa, johon kuuluvat niin hulppeat sotilaalliset linnoitukset, empiretyyliset puutalot kuin Englannin valtava sotalaivastokin.

Hitunen Bomarsundin linnoituksen historiaa

Ahvenanmaa oli Ruotsin omistuksessa 1100-luvulta alkaen, mutta Suomen sodan 1808–1809 jälkeen Ruotsi joutui luovuttamaan niin Suomen kuin Ahvenanmaankin Venäjälle.

Venäjän sotilasjohto päätti tehdä Ahvenanmaasta imperiuminsa vahvasti linnoitetun rajan länteen päin. Linnoituksen suunnittelu aloitettiin vuonna 1812 ja varsinaiset rakennustyöt vuonna 1830. Aikoinaan Bomarsundin linnoitus keskeneräisenäkin oli Ahvenanmaan suurin sotilaallinen rakennus.

Linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa Englannin laivaston toimesta vuonna 1854. Osa linnoituksesta jäljelle jääneistä tiilistä käytettiin rakennusmateriaaliksi eri kohteissa. Niitä vietiin mm. Helsinkiin ja Uspenskin katedraalin sekä Aleksanterin teatterin rakennustyömaille.

Näinä päivinä Bomarsundin raunioilla kävellessä voi vain ihmetellä saarelle rakennetun linnoituksen valtavia mittasuhteita. Osin kesken jääneen päälinnoituksen lisäksi Bomarsund oli pieni kaupunki, jossa asui ja toimi yli 2 000 venäläistä sotilasta, linnoituksen työntekijää ja rangaistusvankia.

Nykyisin Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat matkailukohde. Muinaismuistoalueen pinta-ala on 870 hehtaaria. Vanhassa Prästön luotsituvassa toimii Bomarsundin museo, joka on avoinna kesäisin. Luotsituvan luota lähtee opaskyltein merkitty 5,5 kilometrin pituinen kulttuuripolku. Noin kilometrin päässä luotsituvasta sijaitsee Telegrafen, joka on paikkakunnan toinen kesämuseo. Telegrafenissa on esillä mm. linnoituksen pienoismalli.

Perillä Kohteessa

Bomarsundin linnoitusalue on nurmettuneen kukkulan päällä kahden puolen saarta halkovaa tietä. Siellä täällä sijaitsee suuria graniittisia kivirykelmiä, jotka ovat joskus olleet linnoituksen muureja, seiniä ja torneja. Jännä yksityiskohta, kuusikulmaiseksi hakatut kivet tuovat vahvasti mieleen Pohjois-Irlannissa sijaitsevan kalliomuodostelman – Giant’s Causeway.

Mielikuvitus lähtee raunioilla laukkaamaan välittömästi: Vyötäisillä olevaa miekkojen kalinaa, äkseerausta, hevosten kavioiden kopsetta kivetyillä kaduilla ja linnoituksessa asuvien normaaleja elämisen ääniä – kaikkea tätä ja paljon muuta. Nyt linnoituksen rauniot myötäilevät hiljaisena huokailevan merituulen mukana.

Alueella on muutama infotaulu, joissa visuaalisesti esitetään millaiselta Bomarsund on aikoinaan näyttänyt ja erityisesti, miltä sen olisi pitänyt näyttää jos olisi joskus saatu rakennettua kokonaan valmiiksi. Myös muutama vanha tykki odottaa löytäjäänsä. Bomarsund on hieno kohde pysähtyä myöskin merimaisemiensa vuoksi.

Bomarsundin linnoitusalueelta löytyy myös vuonna 2015 paljastettu pieni muistokivi kolmen englantilaisten sotilaan kunniaksi. Myös pieni piknikalue hyyskineen on alueella vierailevan käytettävissä.

Vieraile myös viereisellä Notvikin tornilla joka oli Bomarsundin linnoituksen pohjoisin torni. Se valmistui 1840-luvulla. Tornilta on mahtavat maisemat Ahvenanmerelle.

Bomarsundin linnoitus on avoinna joka päivä ja on lisäksi pääsymaksuton nähtävyys.

Lue lisää Ahvenanmaan helmistä: Keskiaikainen Kastelholman linna.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *