Viro

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Visit Tallinnan sekä Visit Estonian kanssa.

Noin kahden kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta Itämeren rannalla sijaitsee synkkä Patarein vankila. Nykyisin vankila toimii museona kuten Tallinnan vanhassakaupungissa Pagari-kadulla toiminut KGB:n tutkintavankilakin. Neuvostoaikana Patarei ja Pagari tunnettiin Virossa kauhun keskittymänä.

Natseja ja puna-armeijan julmuuksia

Merilinnoitukseksi tarkoitettu rakennus valmistui Venäjän keisari Nikolai I:n toimesta vuonna 1840. Patarei muuttui armeijan kasarmiksi vuonna 1867 ja vuonna 1920 Viron itsenäistyttyä, se muutettiin vankilaksi.

Vuosien 1920 – 1940 aikana Patarei toimi virolaisen hallinnon alla, kunnes Neuvostoliitto miehitti Viron toisen maailmansodan alussa. Vuosina 1941 – 1944 isäntä vaihtui kun natsi-Saksa miehitti Viron, samalla Patarei muuttui holokaustin näyttämöksi. Nimittäin vuonna 1941 yli kaksisataa virolaista juutalaista murhattiin Patarein kellarissa. Lisäksi samana vuonna noin kolmesataa ranskanjuutalaista tuotiin Patareihin ennen kuin heidät lähetettiin Kloogan keskitysleirille läntiseen Viroon. 40 jäljelle jäänyttä keskitysleirivankia vietiin Saksaan vuonna 1944.

Saksalaisten jättäessä Viron, puna-armeija miehitti myös Tallinnan ja samalla Patarei täyttyi Neuvostoliiton poliittisista vangeista. Patarein paksut seinät pääsivät jälleen todistamaan järjestelmällistä kidutusta, tuskaa ja kuolemaa. Viimeiset vankien teloitukset toteutettiin Patareissa vuonna 1991. 

Viron itsenäistyttyä Patarei toimi vankilana vuoteen 2002 saakka, jonka jälkeen rakennus toimi vankisairaalana vuoteen 2005 asti.

Patarei on avoinna 22.5. – 30.9.2020 keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00.

Pääsyliput

Aikuiset 8€, opiskelijat ja eläkeläiset 5€.

Osoite: Kalaranna 28, 10415 Tallinna.

Kommunismi on vankila

Vuonna 2019 Patareissa avautui Kommunismi on vankila -näyttely. Näyttely muistuttaa kävijää siitä, että kommunismin ideologisiin hampaisiin tarttui maailmanlaajuisesti yli 90 miljoonaa syytöntä uhria. Virossa kommunismi vaikutti vuosina 1940 – 1941 ja 1944 – 1991. Näyttely levittäytyy Patareissa noin 1200 neliömetrin suuruiselle alueelle.

Infotaulut, punatähdet ja -liput täyttävät sellin toisensa jälkeen. Vahva homeen haju löyhkää kivirakennuksen nurkissa, laastien tippuessa seiniltä. Käytävillä ja sellien nurkissa on likaisia myttyjä, joiden sisältöä ei tahdo lähteä tutkimaan. Museossa on valot, mutta ne valaisevat himmeästi rakennuksen käytäviä.

On todella vaikea kuvitella, että täällä olisi yksikään ihminen pystynyt elämään ja vieläpä vain parikymmentä vuotta sitten. Mutta näin on. Patareissa oli noin 1000 vankipaikkaa, mutta pahimmillaan vankilassa kärsi tuomioitaan yli 4000 ihmistä. Tällöin alle kymmenen hengen selleissä pidettiin vankeina jopa yli 30 ihmistä. Vankien joukossa oli niin naisia, miehiä, lapsia ja vanhuksia.

Patarein vankilaan kuuluvat synkät kertomukset, kummitustarinat ja epätoivo. Selli toisensa perään muistuttaa meitä pahuudesta ja välinpitämättömyydestä, joita ideologisiin periaatteisiin verhotaan.

Varoituksen sana, museo saattaa vaikuttaa kävijäänsä hyvin voimakkaasti. Osa vierailijoista on voinut pahoin kesken vierailun, osa purskahtanut lohduttomaan itkuun. Joka tapauksessa Patareissa kannattaa käydä, koska se herättää ajattelemaan.

Lue tästä lisää Pagarin tutkintavankilasta.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

3 kommentti

 1. Kävimme vierailulla tuossa vankilassa useampi vuosi sitten. Meillä oli oppaana mies, joka kertoi työskennelleensä aikoinaan vankilassa (muistaakseni vankilan johtajana?) joten hän tunsi vankilan erinomaisesti. Itsekin koin paikan tosi ahdistavana, mies taas on erittäin kiinnostunut vankiloista joten hänelle visiitti sopi hyvin.

  1. Huh huh! Saitte oikein ensikäden tietoa vankilasta.
   Ja se mikään miellyttävä paikka ole, mutta käynti siellä laittaa ajatukset uuteen järjestykseen.
   Niin lähellä ja onneksi niin kaukana.

 2. Kommunismin kanssa erityisen ongelmallista on se, että kommunistihallinto oli yhdessä länsiliittouman kanssa taistelemassa ”Akselivaltoja”(Saksa, Japani, Italia) vastaan Toisessa Maailmansodassa, ja jäi näin ollen sodan jälkeen voittajien joukkoon. Vaikka Kommunismin kauhut ovat yks yhteen natsien rikosten kuten holokaustin kanssa, on ilmiselvästi merkitystä sillä, kenen järjestelmä jää koko maailman yhteisön suurella hyväksynnällä pystyyn ja kenen ei.
  Toinen vinoutuma on Leninin henkilö. Jostain käsittämättömästä syystä ja kaiken nykytiedon valossa, Leniniä pidetään yhä jotenkin oikeamielisenä vallankumousjohtajana verrattuna pahaan Staliniin joka pilasi koko ideologian raakuudellaan. Totuus kuitenkin on kiistatta se että Lenin oli itse piru ja läpikotaisin pahan ruumiillistuma joka valtuutti miljoonien miesten, naisten, lasten ja vanhusten massateloitukset, keskitysleireihin sulkemiset ja aiheutti maanviljelyksen pakkokollektiivissa laajan nälänhädän. Lenin oli Stalinin oppi-isä ja aloitti kaiken mitä ”Isä Aurinkoinen” jatkoi.
  Kommunismilla on demokraattisissa länsimaissa lainsuoja, natsismilla ei. Sen tähden kommunismi ei saa aikaan samoja vilunväreitä suuressa osassa ihmsiä, koska se on sallittua. Siinä missä holokaustin koko karmeus avattiin ihmisille heti sodan jälkeen. Kommunismia ei ole perattu yhtä laajasti. Tampereen Lenin-museo tuskin käy yksityiskohtaisesti läpi sitä mitä Leninin Tseka ja Stalinin NKVD tekivät ”yhteiskunnan vihollisille”. Venäläinen, 1992 valmistunut elokuva ”Tsekisti” käsittelee Venäjän vallankumouksen ja sisällissodan infernossa toteutettua luokkapuhdistusta tavalla joka koettelee katsojan mieltä.
  Suomi ja muut pohjoismaat ovat säilyneet suoralta totalitarismilta, fasismilta ja kommunismilta lähes läpi koko 1900-luvun tähän päivään asti. Meillä on turvallinen yhteiskunta jossa vallanpitäjiä ja poliisia ei ole syytä pelätä. Emme siis tarvitse tänne mitään ääri-ismejä, emme fasismia, emme kommunismia emmekä kansallissosialismia. Skandinaavinen systeemi on ainutlaatuinen sen suhteen että siinä on hyvin tilaa sekä sosiaaliturvalle että markkinataloudelle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *