Ahvenanmaa

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Ålandin kanssa

Mennyt kesä ei ollut (himo)matkailijan parasta sesonkia, mutta toi mukanaan uusia mahdollisuuksia, joihin tarttua kun koko muu maailma oli kiinni matkailijan edessä.

Ennen viime kesää, Ahvenanmaa kuului minulla niihin paikkoihin, joissa vieraillaan keskellä yötä autolautan mukana. Nyt oli siis korkea aika ottaa elämäni kartastossa tummaksi alueeksi jääneestä saariryhmästä selvää.

Seuraavassa varsin tuoreet vinkit Ahvenanmaalle matkaa suunnittelevalle.

Ensin Ahvenanmaasta lyhyesti

Ahvenanmaan muodostuu tuhansista saarista, joista noin 60 on asuttuja. 

Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Ihmisiä maakunnassa asuu noin 30 028 ja se on maapinta-alaltaan Suomen pienin maakunta. Manner-Ahvenanmaa on 50 kilometriä pitkä ja 45 kilometriä leveä. Sieltä on Ruotsin mantereelle 40 kilometriä ja Suomen mantereelle 100 kilometriä. 

Ahvenanmaa sai itsehallinnon vuonna 1920 jolloin Kansainliitto päätti alueen kuuluvan Suomelle. Ahvenanmaan ainoa kaupunki on Maarianhamina. Ahvenanmaan elintaso kuuluu Suomen korkeimpiin. Tärkein elinkeino on merenkulku.

Luonto on monin osin erilaista kuin Manner-Suomessa, maakunnalla onkin omia rauhoitusmääräyksiä. Esimerkiksi nisäkkäät kuten saukko ja itämerennorppa sekä linnut ovat rauhoitettuja.

Merkittävin poikkeus mantereen saaristoluontoon ovat saarten punaiset rantakalliot, jotka jääkausi hio mennessään siloisiksi. Ahvenanmaalla on kaiken kaikkiaan 44 luonnonsuojelualuetta ja noin 30 luontopolkua.

Vierailukohteet

Kastelholman linna

Ahvenanmaan ehdoton ykköskohde on Kastelholman linna. Ja kyllä, olen tässä asiassa erittäin puolueellinen koska linnat ja kartanot vetävät minua puoleensa kuin magneetit maasta riippumatta.

Kastelholman linna on perustettu 1380-luvulla ja on Ahvenanmaan ainoa niin keskiaikainen kuin yleensäkin linna. Kastelholmalla on värikäs historia ja siihen kuuluu niin Kustaa Vaasa kuin hänen poikansakin. Lue lisää vierailustamme linnassa täältä. 

Linnan lähistöllä on ulkoilmamuseo Jan Karlsgården sekä vanha kruununvankila Vita Björn, joka on sisustettu vankilamuseoksi. 

Kastelholman linna on avoinna kesäaikaan.

Yhteislippu Kastelholman linnaan ja Vita Björniin:

aikuiset 8 €, lapset 7–17v. ja eläkeläiset ja opiskelijat 5 €.

Osoite: Kungsgårdsallen 5, Kastelholm.

Bomarsundin linnoitus

Läheltä Kastelholman linnaa löytyy Bomarsundin linnoituksen raunioalue. Sen päälinnoitus oli 1800-luvulla Ahvenanmaan suurin rakennus. Linnoitus tuhottiin Oolannin sodan Bomarsundin taistelussa englantilais-ranskalaisen laivaston toimesta vuonna 1854. Tarina vierailustamme on luettavissa täältä

Nykyisin Bomarsundin 870 hehtaarin alue on muinaismuistoaluetta.

Bomarsundin raunioalue on avoinna ympäri vuoden ja on pääsymaksuton.

Osoite: Bomarsund, Sund.

Eckerön posti- ja tullitalo

Eckerön kunnasta aivan punagraniittisen rantakallion äärestä löytyy uskomattoman hieno ja suuri arvorakennus. Tuntuu kuin talo olisi heitetty aivan väärään paikkaan ja väärään aikaan. Kyseessä on vuonna 1828 rakennettu ja arkkitehti Carl Ludvig Engelin kynästä lähtöisin oleva Eckerön posti- ja tullitalo.

Eckerön posti- ja tullitalo rakennettiin tsaarin aikaan Venäjän läntiseksi etuvartioksi ja Venäjän vallan osoitukseksi Ruotsin suuntaan. Rakennus on tarkoituksella suuri ja mahtava, jotta se näkyi kauas merelle ja teki vaikutuksen lännestä saapuviin. Ja näin varmaan olikin! Talon päätehtävä oli kuitenkin huolehtia posti- ja tullimuodollisuuksista Pietarin ja Tukholman välisellä postireitillä. 

Posti- ja tullitalo on avoinna vierailijoille kesäaikaan ja on pääsymaksuton kohde.

Osoite: Sandmovägen 111, Eckerö.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Maarianhaminasta löytyy yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja myös useita palkintoja saaneista museoista, nimittäin Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Museossa on erityisesti otettu huomioon perheen pienimpien viihtyminen kokoelmien parissa. Tässä museossa voisi viettää vaikka koko päivän! Tämä linkin takaa pääset lukemaan lisää museosta.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on avoinna ympäri vuoden. Tosin museolaiva Pommernin kannelle ja kajuuttoihin vierailija pääsee tutustumaan vain kesäaikaan. 

Pääsyliput: Aikuiset 14 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 8 € ja lapset 7-17v. 8 €.

Osoite: Hamngatan 2, Maarianhamina.

Getan vuori

Manner-Ahvenanmaan pohjoispäästä löytyy Getan vuori. Mahtavilla maisemilla, lempeällä meri-ilmastolla ja monipuolisella frisbee radalla varustettu vuori kutsuu niin ulkoilijoita kuin haavelijoitakin. 

Getan vuoren palveluihin kuuluu näköalatorni, ravintola sekä yksinkertaisia mökkejä. Pääsymaksuton paikka. Geta hurmasi minut, ehkä taika uppoaa sinuunkin?

Osoite: Getabergen, Geta.

Saariston kirkot

Ahvenanmaalla on lukuisia hienoja kirkkoja. Valtaosa on kivestä rakennettuja, mutta sekaan mahtuu myös pikkuruisia lautakirkkoja.

Erityisen söpö eller söt on Eckerön kirkko joka on kuin miniatyyriversio mantereella olevista jättimäisistä ”sisaruksistaan”.

Eckerön Pyhän Laurentiuksen kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko, joka on uusimpien ajoitusten perusteella rakennettu vuosien 1380 – 1420 välillä. Katoliselta ajalta periytyy kirkon kutsumanimi Pyhän Laurentiuksen kirkko. 

Osoite: Kyrkgatan 43, Kyrkoby.

Muut vinkit

Mariebadin kylpylä

Maarianhaminassa sijaitsee uimahallin ja kylpylän yhdistelmä – Mariebad. 

Mariebadin kylpylässä on mm. 25-metrinen kuntouintiallas, lukuisia saunoja, ulkoallas, seikkailuallasosasto, jossa on yli 65-metrinen vesiliukumäki, luola, vesisuihkuja ja paljon muuta. 

Mariebadin vieressä sijaitsee Merikortteli punaisten venevajojen ja valkoisen merenkulkukappelin kera.

Uimahalli on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10.00-19.00, lauantaisin klo 10.00-16.00. Sunnuntaisin ja maanantaisin suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 9 €, lapset ja nuoret (4-19v.) 5 €. Alle 4v. lapset ilmaiseksi.

Osoite: Österleden, 22100 Maarianhamina.

Frisbeegolfradat

Ahvenanmaa on frisbeegolffaajan paratiisi. Keväällä 2020 päätettiin panostaa kunnolla frisbeegolfiin ja rakentaa oma frisbeegolfrata jokaiseen Ahvenanmaan 16 kuntaan. Tavoitteena on, että saarimaakunta on yksi maailman suurimmista frisbeegolfpuistoista, jonka ratatiheys on Suomen, ehkä jopa maailman, suurin.

Ratoja on suhteessa pinta-alaan todella paljon ja tarjolla on ratoja helpoista hyvinkin haastaviin. Valtaosa radoista (11 kpl) valmistui virallisiin avajaisiin 25.7. mennessä ja loput radat valmistuvat syyskuun 2020 aikana.

Pelaaminen Ahvenanmaan frisbeegolfradoilla on maksutonta, vain omat kiekot tarvitaan.

Ahvenanmaan frisbeegolfradat: Brändö: Lappo DGP, 18 väylää, Eckerö: Käringsund DGP, 9 väylää, Finström: Stallhagen DGP, 9 väylää, Föglö DGP, 9 väylää, Geta: Soltuna DGP, 18 väylää, Kumlinge: Seglinge DGP, 9 väylää, Kökar: Kökar DGP, 12 väylää, Lumparland: Svinö DGP, 9 väylää, Maarianhamina: Lions Club Mariehamn DGP, 9 väylää, Sund: Kastelholm DGP, 9 väylää ja Värdö: Sandösund DGP, 11 väylää.

Majoitus

Maarianhaminassa on useita eri tasoisia hotelleja, mutta jos etsit kodinomaisempaa majoitusta kaikilla herkuilla, kokeile vaikkapa Klinvägen Apartmentsia.

Rauhallisella alueella sijaitseva tilava huoneisto on kävelymatkan päässä keskustasta. Vuokraan kuuluu mm. autopaikka, wifi, pesukone ja kattava valikoima keittiövälineitä.

Hinnat alkaen 86€/yö. 

Osoite: Klintvägen 5A, 22100 Maarianhamina.

Ruoka ja juoma 

Omput! Sanoinko jo, että ahvenanmaalaiset omenat ovat hyviä! En tainnut sanoa.

Omenaa löytyy Ahvenanmaalta joka muodossa ja alueen kaupat onneksi tarjoavat niitä myös varsinaisen omenasesongin ulkopuolella. Tuorepuristettu omenamehu on vaan niin hyvää, puhumattakaan siidereistä sekä soseista ja hilloista joita voi laittaa vaikkapa paikallisen pannukakun päälle. Unohtamatta omppujen syömistä ihan vaan sellaisenaan.

Toinen kuuluisa ahvenanmaalainen tuote on perunat ja erityisesti kuivatussa muodossa. Eikä mitkä tahansa perunat vaan Taffelin sipsit. Taffelin tuotteista valtaosa valmistetaan Ahvenanmaalla, joka on tunnettu myös erittäin korkealaatuisesta perunasta.

Godbystä löytyy Taffel Factory Shop, joka tarjoaa perunaherkkuja tehtaanmyymälä hinnoin.

Osoite: Sundsvägen 420 , 22410 Godby.

Lähde sinäkin tutkimaan Ahvenanmaan saaristoa ja tee seikkailusta omanlaisesi!   

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *