Aalto-keskus, Seinäjoki

Tiesitkö, että Suomesta löytyy yksi kaupunki ylitse muiden, jonka asemakaavassa näkyy vahvasti arkkitehti Alvar Aallon kädenjälki? Ja ei, tämä kaupunki ei ole Helsinki, Turku tai Jyväskylä, vaikka hyvinä kakkosina tulevatkin. Kyseessä on Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta löytyvä Seinäjoki.

Vierailimme viime kesänä kansainvälisiä arkkitehtuuriystäviä kiinnostavassa Seinäjoen Aalto-keskuksessa. Kuuden rakennuksen kokonaisuus koostuu seuraavista rakennuksista: Lakeuden Risti, Seinäjoen kaupungintalo, Seinäjoen kaupunginkirjasto, Seurakuntakeskus, Virastotalo ja Seinajoen teatteritalo.

Korttelillinen täynnä Alvar Aallon kohteita

Alvar Aalto saapui Seinäjoelle jo uransa alkuvaiheessa.1920-luvun klassismia henkivä Seinäjoen suojeluskuntatalo oli Aallon ensimmäinen julkinen työ. Rakennus valmistui 1924-1926.

Lakeuden Risti

Varsinaisen Aalto-keskuksen lähtölaukaus koettiin kuitenkin vasta vuonna 1951 kun Aalto osallistui arkkitehtikilpailuun, jossa Seinäjoki haki suunnittelijaa silloisen kauppalan kirkolle. Kilpailuun osallistui 45 arkkitehtiä. Lakeuden Risti (silloinen Lakeuksien Risti) voitti kilpailun ylivoimaisesti. Kirkko rakennettiin 1957-1960. Kirkkosalissa on 1200 istumapaikkaa sekä urkulehterillä 124 paikkaa.

Rakennuksen lisäksi Aalto suunnitteli kirkon ja kastekappelin yksityiskohdat kuten valaisimet, urkujen julkisivun, hopeiset ehtoollisvälineet ja kirkkotekstiilit sekä kirkkorakennuksen itäpuoleisen Kirkkopuiston.

Kirkon 65 metriä korkea kellotorni on Seinäjoen maamerkki. Torniin pääsee hissillä pientä korvausta vastaan. Vinkki: Kellotornista on hulppeat näkymät yli Seinäjoen kaupungin.

Osoite: Koulukatu 24.

Lakeuden Risti on kesällä (kesä – elokuussa) avoinna joka päivä klo 11.00 – 18.00. Torni on talviaikaan suljettu, mutta sinne pääsy on mahdollista etukäteen varaamalla.

Seinäjoen kaupungintalo

Seuraavaksi Aalto osallistui vuonna 1958 kauppalantalon suunnittelukilpailuun. Tällä kertaa hänen alkuperäiset suunnitelmansa eivät pärjänneet. Vasta jatkokilpailu tuotti tulosta ja vuonna 1962 tummansinisistä sauvatiilistä julkisivunsa saanut Kaupungintalo valmistui.

Seinäjoki sai kaupunkioikeudet vuonna 1960. Vinkki: Käy vilkaisemassa istuntosalia. 

Osoite: Kirkkokatu 6.
Avoinna: Arkisin klo 9.00 – 15.00.

Seinäjoen kirjasto

Vuonna 1965 oli vuorossa Kaupunkikirjasto-maakuntakirjasto. Aalto suunnitteli yhteensä 11 kirjastorakennusta ympäri maata, mutta Seinäjoen kirjasto on kuitenkin näistä ”Aaltomaisin”.

Lainaussalin viuhkamainen muoto, eteläsuunnan ikkunoiden säleiköt sekä yksityiskohdat kuten valaisimet ja ovenkahvat ovat erittäin tunnistettavia. Vinkki: Lainaussalin viuhkamaisuus ihastuttaa katsojaa.

Kirjastosta löytyy pieni huone, jonka vitriineissä on lähes joka kodista löytyviä lasiesineitä kuten Aalto-maljakoita ja laseja. Aino ja Alvar Aallon kokoelmassa on yli 200 pariskunnan suunnittelemaa lasiesinettä. Kokoelman helmi on Alvar Aallon suunnittelema ja Aino Aallolle 50-vuotislahjaksi lahjoittama suurikokoinen lasimalja.

Osoite: Koulukatu 21.
Avoinna: maanantaisin klo 10.00 – 20.00, tiistaista perjantaihin klo 10.00 – 19.00 ja lauantaisin klo 10.00 – 15.00. Kesällä (1.6.–31.8.) maanantaisin klo 10.00 – 20.00, tiistaista torstaihin klo 10.00 – 19.00 ja perjantaisin klo 10.00 – 17.00.

Seurakuntakeskus

Vuonna 1966 Lakeuden ristin kirkkopihaan valmistui U-muotoinen Seurakuntakeskus. Aalto suunnitteli kirkkopihan niin, että siellä voidaan järjestää uskonnollisia ulkoilmatilaisuuksia.

Seurakuntasalin akustiset verhoukset ovat punapyökkiä ja penkit punahonkaa. Samoja puulajeja on käytetty myös Lakeuden Ristin kirkon sisustuksessa.

Osoite: Koulukatu 24.
Avoinna tilaisuuksien yhteydessä.

Virastotalo

Hallintokeskuksen viimeinen rakennus Valtion virastotalo valmistui vuonna 1968. Seinäjoki koki tärkeäksi saada Alvar Aalto myös tämän rakennuksen arkkitehdiksi. Väännön jälkeen valtio suostui pyyntöön. Aallon nimeämässä rauhallisessa taustarakennuksessatoimi mm. Verovirasto, poliisi ja käräjäoikeus. Nykyisin talossa on Seinäjoen virkailijoiden työhuoneita.

Osoite: Alvar Aallon katu 9.
Avoinna: Arkisin klo 9.00 – 15.00.

Seinäjoen teatteri

Viimeinen Aalto -keskuksen rakennuksista, Teatteritalo valmistui postuumisti Elissa Aallon johdolla vuonna 1987. Alvar Aalto laati Seinäjoen teatterin piirustukset vuonna 1968 ja rakennukseen piti tulla teatterin lisäksi myös konsertti- ja kongressikeskus.

Rakennuksen julkisivu on himmeän valkoista keraamista sauvoitusta. Sisätiloissa on runsaasti Artekin kalusteita. Aallon uniikki, kuuden puuntaivutusreliefin kokoelma on esillä aulatiloissa. Vinkki: Voiko Artekin kalusteita olla koskaan liikaa?

Osoite: Alvar Aallon katu 12.
Avoinna: Lipunmyynti normaalisti tiistaista perjantaihin klo 10.00 – 16.00, lauantaina klo 12.00 – 17.00 sekä tunnin ennen esitystä. Kesäisin lipunmyynti on suljettu.

Lähde sinäkin inspiroitumaan Alvar Aallon jäljille Seinäjoelle!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *