Viro

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Visit Tallinnan sekä Visit Estonian kanssa.

Vain 60 kilometrin päässä Suomen etelärannikosta sijaitsee Pranglin saari. Saari on yksi Viron pysyvästi asutetuista kahdeksasta pienestä saaresta. Kokoa saarella on 6,44 km² ja vakituisia asukkaita on alle 100, tosin kesäaikaan asukasmäärä tuplaantuu mökkiläisten myötä.

Suuresta saaresta ei ole kyse, nimittäin pisimmästä kohdastaan Prangli on 5,75 kilometriä pitkä. Saaren korkein paikka Kullamägi on korkeudeltaan 10 metriä merenpinnasta. Saarelta löytyy Pranglin suojelualue, joka käsittää saaren kaakkoisosan ja läheisen Aksin saaren. Osa saaresta on myös Natura 2000 aluetta.

Kerrotaan, että pranglilaisten vironkieli muistuttaa ääntämykseltään eniten suomea. Voisiko syynä olla noin 1500-luvulla saaren löytäneet suomalaiset hylkeenpyytäjät vai Suomen läheisyys? Tiedä häntä. Pranglin huvivenesataman ovat kuitenkin suomalaiset purjehtijat löytäneet, jotka vuosi toisena jälkeen saapuvat saarelle.

Ensimmäinen suomalainen turisti tosin tuli Pranglille jo jääkauden jälkeen kun Punane kivi eli valtava siirtolohkare kulkeutui saarelle.

Yhteysaluksella saarelle

Jos et omista venettä, yhteysalus Wranglo kulkee päivittäin Leppneemen satamasta Pranglin saarelle. Meno-paluulippu maksaa aikuisilta 12€.

Prangli on luontomatkailijan unelma;kylpylöitä tai yökerhoja et saarelta löydä. Pranglissa on oma koulu, Laurentsiuksen kirkko, museo, puoti, seuraintalo, postitoimisto, muistoesinekauppa sekä kirjasto.

Matkustajaa palvelee pieni kahvila Kelnasen satamassa, pyörävuokraamo ja kulttuurivaja ”Noor Kaadriväg” kesäisin sekä Ylesaaren leirintäalueen ravintola.

Leirintäalueen mökkien, telttailualueen ja saunojen lisäksi saarella on muutama maatilamajoituskohde yöpymistä silmällä pitäen. Myös telttailu on mahdollista pientä korvausta vastaan yksityisten mailla.

Sotahistoriallisia kohteita

Pranglista löytyy myös muutama toisesta maailmansodasta muistuttava kohde. Keskellä metsikköä sijaitsee saksalaisen hävittäjän moottori. Kerrotaan, että Luftwaffen hävittäjään osui ja se teki pakkolaskun saarelle. Lentäjä itse pelastautui heittoistuimella ja laskuvarjolla. Saarelaiset ottivat saksalaisen kohteliaasti vastaan ja lentäjän kerrotaan antaneen saarelaisille laskuvarjonsa. Saaren naiset tekivät laskuvarjokankaasta useita hääpukuja sodan aikana ja sen jälkeen.

Toinen sotaan liittyvä tarina ei ole niin lempeä, nimittäin saarelta löytyy Eestirannan hautausmaa, johon on haudattu vuonna 1941 pommituksessa uponneen Eestirand laivan matkustajia.

Aivan tavallisista matkustajista ei kuitenkaan ollut kyse, vaan Eestirand:n kyydissä oli 3300 virolaista puna-armeijaan (väkisin) mobilisoitua miestä kun se lähti kohti Kronstadtia 23. elokuuta 1941.

Eestirand pääsi Pranglin kohdalle, kun saksalaiset pommittajat iskivät. Yksi pommi läpäisi laivan ja räjähti sen alla, toinen pommi osui tappaen useita laivassa olleita miehiä. Pommi-iskussa kuolleita ja hukkuneita oli kaikkiaan noin 550 henkeä. Eestirand juuttui pohjaan lähelle Pranglin rantaa.

24.8.1941 haavoittuneet ja jäljelle jääneet miehet kuljetettiin maihin saarelaisten avulla. Kuolleet haudattiin hautausmaalle, joka nimettiin Eestirand:ksi. Laivasta muistuttaa myös aluksen pelastusrengas, joka on kiinni puisessa ristissä.

Mitä sitten tapahtui jäljelle jääneille sotilaille? Puna-armeijaan rekrytoiduilla virolaisilla ei ollut mitään halua lähteä sotimaan ja niinpä mukana olleet venäläiset riisuttiin aseista. Kun muista ohi kulkevista puna-armeijan laivoista yrittivät sotilaat tulla Pranglille, heitä vastaan avattiin konekiväärituli. Haaksirikon ansioista 2762 mobilisoitua virolaista pääsi Erna-pataljoonan miehien avustuksella palaamaan takaisin mantereelle.

Saarikierros kuorma-auton lavalla

Jos haluaa hieman eksotiikkaa arkeen, on mahdollista ostaa kiertoajelu saareen vanhalla venäläisellä UAZ-kuorma-autolla. Kierros kestää noin kolme tuntia ja sen aikana tutustutaan Pranglin saaren tärkeimpiin nähtävyyksiin: Laurentsiuksen kirkkoon, Eestirannan hautausmaahan, maakaasulähteeseen sekä saaren eteläpuoliseen majakkaan.

Kierroksen hinta on noin 8 € / henkilö, vähimmäishinta 40 €. Myös erilliset kuljetukset saaressa onnistuu.

Pranglissa on luonto lähellä

Mikä sitten saa lähtemään Pranglille on sen luonto. Suurin osa saaresta on varsin matalan mäntymetsän peittämää. Pranglissa on upeita hienohiekkaisia rantoja, kivisiä ranta-alueita, katajistoja ja kauniita rantadyynejä. Pienen saaren luonto ja maisemat ovat vaihtelevia. Löytyypä saarelta myös neuvostoaikainen maakaasuventtiili, tosin sitä ei ole saaressa otettu suuremmin hyötykäyttöön.

Mikäli kaipaat täydellistä hiljaisuutta, nautit lintujen bongaamisesta tai haluat vetäytyä merituulen syleilyyn ja tuntea hiekan varpaittesi välissä, Prangli on juuri oikea paikka sinulle!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Ihana reissu teillä ollut! Tuo Pranglin saari vaikuttaa todella kauniilta, kiva että sinne pääsee myös yhteysaluksella, jotta oman veneen puuttuminen ei ole este. Jännä, miten noilla sotahautausmailla hautakivet on usein korvattu puisilla, valkoisilla risteillä. Täytyy laittaa tämä paikka muistiin, sitten kun joskus taas pääsee reissuun täältä Porista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *