Teatterimuseo, Helsinki

Kaapelitehtaalla sijaitsee muutamakin varsin mielenkiintoinen koko perheen erityismuseo, joissa niin lapset kuin lapsenmieliset pääsevät leikkimään luvan kanssa. Yksi näistä on Teatterimuseo.

Teatterimuseo on kuin astuisi keskelle satua. Museossa on useampi näyttämö, jossa pääsee halutessaan lausumaan legendaarisia repliikkejä katsoen samalla kohtalokkaasti sinne jonnekin kaukaisuuteen kuten Hamletissa aikoinaan: ”Ollako vai eikö, siinä pulma”.

Täällä Sinua odottaa VIP Backstagelle

Vuonna 2010 valmistuneessa Backstagella voi vierailija ihastella mielikuvituksellisia pukuja, rekvisiittaa ja upeita lavasteiden pienoismalleja lähietäisyydeltä.

Mukana on otantaa Kansallisteatterista, Oopperasta, Yleltä ja erilaisista pienimmistä teattereista. Vanhimmat näytteillä olevat aarteet ovat Ida Aalbergin ja Axel Ahlbergin Suomalaisen Teatterin aikaisia rooliasuja 1800-luvun lopulta.

Lukuisissa kokeilupisteissä näyttelyvieras pääsee itse tekemään, oivaltamaan ja kokemaan esittämisen jännityksen ja ilon. Dubbauskaraokessa voi antaa oman äänensä elokuvanäyttelijöille. Tanssipisteessä pääsee mukaan nykytanssiesitykseen. Roolia voi vaihtaa etsimällä pukuhuoneista sopivan asun tai vaikka liittämällä omat kasvonsa esitysvalokuvaan Muodonmuutos-pelissä. Valolaboratoriossa voi testailla erilaisia valotilanteita ja vihertaustaa vasten kuvata omat uutiset.

Arkadia-teatteri innoittaa lavalle

Arkadia-teatteri valmistui jo Teatterimuseon ensimmäiseen pysyvään näyttelyyn vuonna 1999. C. L. Engelin Helsinkiin 1820-luvulla suunnitteleman teatterirakennuksen pienikokoinen kaksoisolento on edelleen kävijöiden suosikki ja lavalle on suorastaan tunkua!

Arkadia-teatterissa vierailija pääsee käytännössä näyttelijän, ohjaajan, puku-, valo- tai äänisuunnittelijan kenkiin. Teatterin takana olevassa pukuhuoneessa voi vaihtaa rooliasua ja pukeutua vaikka unelmien sankariksi, primadonnaksi tai vaikka tiikeriksi. Esiripun avautuessa paikka valokiilassa on vapaa! Mikäli valokeilassa olo hämmentää voi kokeilla kuinka valoteknikon puuhat onnistuisivat käytännössä tai soisiko hyppysissä piano kuten mykkäelokuvanäytöksissä aikoinaan.

Tiesitkö, että ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteri oli myös Arkadia-niminen? Arkadia toimi Suomalaisena Teatterina 1800-luvun loppuvuosikymmeninä Helsingissä.

Tarpeisto pääroolissa – kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Teatterimuseon vaihtuva näyttely on nimeltään Tarpeisto pääroolissa -näyttely. Tarpeisto pääroolissa on avoinna toukokuun 30.5.2021 saakka. Teatterimuseon jälkeen näyttely kiertää eri puolilla Suomea.

Näyttelyssä vierailija pääsee tutustumaan tarpeistoon esimerkkien voimin sekä kurkistamaan tarpeistonvalmistajan työhuoneeseen. Teatterimuseo kuvaa näyttelyään näin: ”Tarpeistoammattilaisen työ on ajattelua, tutkimista ja löytämistä. Se on menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen katsomista, luovuutta, rohkeutta kokeilla ja taitoa nähdä toisin.

Tarpeisto osoittaa paikkaa tai aikaa, kuljettaa juonta, toimii vastanäyttelijänä, etäännyttää, asettaa rajoja, luo mielleyhtymiä, pakottaa ajattelemaan, ottaa kantaa, politikoi, vihastuttaa, koristaa, ihastuttaa, ällöttää ja naurattaa.”

Herkulliset ja kauheat tarpeiston esimerkit saavat vierailijan huokailemaan ihastuksesta tai äklötyksestä. Ihana näyttely!

Teatterin ullakolla

Teatterimuseon takaosassa Teatterin ullakolla voi ihailla menneiden vuosien teatteri- ja käsinukkeja. Museon pysyvissä näyttelyissä on otanta museon tuhannesta teatterinukesta; mukana kymmenien nukkien kavalkadi uranuurtaja Mona Leon nukeista, Matti ja Irja Raninin Kasper-teatterin kautta uudempiin nukkeihin. Useita Mirjami Skarpin nukkeja on myös esillä näyttelyssä.

Teatterimuseo on avoinna

Tiistaisin, torstaista – sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00. Keskiviikkoisin klo 11.00 – 20.00. Maanantaisin museo on suljettu.

Lipunmyynti loppuu puoli tuntia ennen sulkemisaikaa.

Teatterimuseolla on erilaisia verkkomateriaaleja, joihin voi tutustua koko perheen kera kodista käsin.

Tervetuloa Teatterimuseoon, virtuaalisesti!

Pääsyliput

Aikuisten lippu 10€, alennuslippu (eläkeläiset, opiskelijat, 3–17-vuotiaat lapset, työttömät ja teatterialan ammattilaiset) 5€ ja alle 3-vuotiaat 0€. Museoon käyvät Museokortti, Helsinki Card ja ICOM-kortti.

Aikuisen yhteislippu Teatterimuseoon, Hotelli- ja ravintolamuseoon ja Suomen valokuvataiteen museoon 15€.

Teatterimuseon osoite

Teatterimuseo, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *