Milano, Italia

Milanon Santa Maria delle Grazie -kirkossa sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista maalauksista, nimittäin Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen. Maalauksessa Jeesus istuu pääsiäisaterialla yhdessä opetuslastensa kanssa sinä iltana, jolloin Jeesus kertoi yhden opetuslapsista pettävän hänet.

Maalauksen historiaa

Leonardo aloitti teoksen maalaamisen vuonna 1495 ja sai sen valmiiksi 1498. Seinämaalaus on kooltaan 460 × 880 cm ja maalattu temperalla ja öljyllä. Viimeinen ehtoollinen tunnetaan myös nimellä Pyhä ehtoollinen ja se on da Vincin maalaus suojelijalleen herttua Ludovico Sforzalle.

Seinämaalausta on useaan otteeseen paremmin ja huonommin restauroitu. Kirkon lisäsiivessä on näytteillä kuvia eri vuosikymmenien restauroinneista sekä historiallisista tapahtumista, kuten toisen maailmansodan pommituksista.

Onko kuvassa oikella vaaleanpunaisessa kaavussaan apostoli Johannes vaiko Maria Magdaleena?

Myös maalauksen tulkintaa tehdään vielä tänäkin päivänä. Viimeisimmän analyysin mukaan Jeesuksen vieressä vasemmalla puolella ei istuisikaan apostoli Johannes vaan Maria Madgaleena. Ja kyllä, myös tällaisen amatöörin silmin katsottuna, vasemman puoleinen henkilö näyttää kovasti naiselta.

Santa Maria delle Grazie -kirkko maalauksineen kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Vierailu korona-ajan vaatimukset huomioiden

Kuten tiedossa on, korona-aika on tuonut uusia vaatimuksia myös museokäynteihin.

Marraskuussa 2021 vaadittiin Santa Maria delle Grazie -kirkon museoon koronapassi täydellä rokotesuojalla, passi henkilöllisyyden toteamiseen sekä kasvomaski. Lippuvaraus oli tehtävä hyvissä ajoin. Oman varauksen teimme kaksi viikkoa ennen matkaa ja jo silloin myytiin monen päivän ja kellonajan kohdalla ”ei oota”. Maalausta nimittäin pääsee katsomaan maksimissaan 18 henkilöä 15 minuutin välein. Kellonajoissa ei myöskään jousteta, jos olet liian aikaisin museolla tai liian myöhään, et sisään pääse.

Normaalioloissa rajoitus on 25 henkilöä 15 minuutin aikana ja sääntö ei niinkään koske pandemiaa, vaan ihmisten tuottamaa ilmankosteutta sekä lämpöä. Rajoituksilla pyritään suojelemaan seinämaalausta.

On kuitenkin hyvä olla paikan päällä noin puoli tuntia ennen omaa aikaa, nimittäin varsinaiset pääsyliput annetaan kirkon viereisessä rakennuksessa, jonne on jono. Ennen tiskille pääsyä sinulta ja seurueeltasi tarkistetaan koronapassi sekä henkilöllisyys. Vasta sen jälkeen pääset hakemaan lippusi. Tässä erillisessä rakennuksessa sijaitsevat myös säilytyslokerot, koska museosaliin jossa Viimeinen ehtoollinen sijaitsee, ei saa viedä reppuja tai muita isompia laukkuja.

Jonottaessa voi katsoa kuvia toisen maailman sodan kirkolle aiheuttamista tuhoista.

Jonotus varsinaiselle kierrokselle tapahtuu ulkona. Minuutilleen henkilökunta avaa ovet, jolloin ensin skannataan liput. Tämän jälkeen on vuorossa turvatarkastus lentokenttien tyyliin. Vasta kun koko porukka on kasassa ja edellinen ryhmä on poistunut museosalista, automaattiovet avautuvat hämärään saliin ja ryhmä pääsee vajaaksi vartiksi ihastelemaan ja kuvaamaan seinämaalausta.

Yllätyksenä kaksi maalausta

Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen on hieno maalaus, sitä ei käy kieltäminen. Katsoit sitä sitten läheltä tai kaukaa. Tosin kovin lähelle et sitä pääse, järeä kaide ja lopulta italialainen museo-opas pitävät huolen ”lähestymisyrityksistä”. Myös salamalla tai videolle kuvaaminen ovat kiellettyjä. Opas huomautti myös ryhmäläisiä liian kovaäänisestä keskustelusta, nauramisesta, juoksemisesta (lapset) ja tietenkin vierailuajan ylittämisestä.

Vierailun suurin yllätys ei kuitenkaan ollut Leonardon maalaus vaan aivan toinen maalaus, joka mielestäni on täysin jäänyt Leonardo da Vincin maalauksen varjoon. Nimittäin Viimeisen ehtoollisen vastapuoleisella seinällä on yhtä kookas maalaus.

Seinämaalauksen (Crucifixion) on maalannut vuonna 1495 Giovanni Donato da Montorfano ja se esittää Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Kyseinen maalaus on värimaailmaltaan huomattavasti täyteläisempi kuin Leonardo da Vincin. Giovannin maalauksessa on myös paljon pieniä yksityiskohtia sekä kasvoja, joiden kerrotaan legendan mukaan olevan itse maestron eli Leonardon käsialaa. Tiedä siitä sitten. Seinämaalaus on kuitenkin todella hieno ja nämä kaksi maalausta täydentävät myös kerronnallisesti hyvin toisiaan.

Pääsyliput

Aikuiset 26€, 18-25v. (EU-kansalaiset) 13€ ja1-17v. 0€.

Avoinna

Museo on avoinna tiistaista lauantaihin klo 9.00 – 19.00 ja sunnuntaisin klo 9.00 – 13.34. Maanantaisin museo on suljettu. Museon yhteydessä on museokauppa.

Osoite

Piazza Santa Maria delle Grazie, 2 Milano.

Ehkäpä sinua kiinnostaisi myös jokin muu Italia-aiheinen blogitekstini:

Kaikki tiet vievät Roomaan – Vatikaani

Kaikki tiet vievät Roomaan – Pantheon

Torre di Pisa – Italialainen ihme

Kaikki tiet vievät Roomaan – Fontana di Trevi

Kaikki tiet vievät Roomaan – Colosseum

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *