Kuusamo

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Kujalan Porotilan kanssa

Kuusamon ja Rukan välissä Nissinvaarassa sijaitsee yksi Kuusamon isoimmista porotiloista – Kujalan Porotila. Samalla paikalla vuodesta 1860 sijainneen porotilan portit avattiin vuonna 2017 matkailijoiden iloksi.

Tilan nykyinen isäntä Juha Kujala on porotilan viides poromies suoraan alenevassa polvessa. Tässä suvussa poronhoito on jo dna:ssa. Voidaankin sanoa, että moottorikelkkoja ja porojen gps-pantoja lukuun ottamatta, poronhoito on pysynyt varsin samanlaisena jo vuosisatojen ajan, niin myös Kujalan Porotilalla.

Kujalan Porotila tarjoaa erilaisia poroihin liittyviä matkailu- ja taide-elämyksiä tilauksesta. Kävimme tutustumassa porotilaan ja pääsimme osallistumaan porojen aamuruokintahetkeen.

Elämyksiä porojen ehdoilla

Kujalan Porotilan elinkeino on ensisijaisesti porot. Eläinten hyvinvointiin ja ympäristön pitkäjänteiseen suojelemiseen panostetaan ja porotilalle onkin myönnetty Green Activities sertifikaatti. Matkailuelämykset toteutetaan kestävien periaatteiden mukaisesti, joten minkäänlaisia huvipuistovempeleitä et täältä löydä, luonnollisempia elämyksiä kylläkin.

Yksi tilan suosituimmista elämyksistä on osallistua mukaan porojen ruokintaan. Tällaiselle ”junan tuomalle” on elämys päästä samaan aitaukseen satapäisen poroporukan kanssa ja syöttää jäkälää kädestä. Tosin sitä ennen poroille on jaettu pellettejä joita ne innokkaasti lumesta rivimuodostelmassa noukkivat.

Ruokinnan lomassa meille kerrotaan porotilan arjesta, vuodenaikojen vaikutuksesta tilan elämään sekä tietenkin itse poroista, jotka samalla tavalla kuin ihmisetkin, ovat suuria persoonia. Tämä tulee esille myös ruokinnan aikana, kun useampi poro tulee lähietäisyydelle nuuhkimaan mahdollisten herkkupalojen toivossa, arempien porojen väistäessä ihmistä jo metrien päästä.

Kujalan Porotilan erikoisuus on porojooga. Joogaajat kokoontuvat porohakaan paljaan taivaan alle rekitaljojen päälle porojen ympäröidessä heidät omilla äänillään, hajuillaan ja teoillaan. Onpa joogaliikkeetkin saaneet aivan uusia nimiä porotilan arjen innoittamana. Kuuleman mukaan, muutama porokin on lähtenyt joogaajien mukaan venyttelemään, välillä hieman riesaksikin asti. 😉

Katso täältä Kujalan Porotilan Elämystuotteet sekä niiden hinnat.

Pororengiksi porotilalle?

Kujalan Porotilan arkeen on mahdollista tutustua myös pororenkinä. Noin kuuden tunnin aikana renki pääsee tutustumaan porotilan askareisiin, upoten samalla uusien tietojen ja taitojen salaisuuksiin korviaan myöten. Työpäivän kulkua määrittää porot itse.

”Tule meille rohkeasti pororengiksi,” kehottaa porotilan emäntä Jenni Kujala.

Talvisiin askareisiin voi kuulua vaikkapa eksyneiden porojen hakua toisilta tiloilta, ruokintaa ja porokoululaisten harjoittamista. Kesäisin pororenki saattaa päästä mukaan korjaamaan aitoja tai erottelemaan poroja. Takuuvarmaa kuitenkin on, että päivän aikana happi kiertää elimistössä ja huikeita luontoelämyksiä on luvassa!

Poroa pakkaseen

Poroelämyksien lisäksi tarjolla on hienojen maisemien ympyröimä Kielan kota, jossa nokipannukahvien ja käristemakkaroiden syömisen lisäksi voi nautiskella revontulista, jos luonto suo parastaan.

Kota on vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Tilalta löytyy myös kauppa, jossa kymmenet poroaiheiset tavarat odottavat uusia omistajia. Täältä et kuitenkaan perinteistä Lappi-aiheista turistikrääsää löydä. Nimittäin nykyinen talon emäntä Jenni Kujala on mm. teollinen muotoilija ja toiminut aiemmin kuvataiteen opettajana.

Hänen kädenjälkeään on katsottavissa niin kaupasta löytyvistä poroaiheisista korteissa, koruissa ja kuvavedoksissa kuin tilan markkinointimateriaaleissa ja nettisivuissa.

Kaupassa on tarjolla poroherkkuja mm. makkaroiden, hampurilaispihvien ja säilykkeiden muodossa. Jokaiseen myyntierään käytetty poro ja sen historia ovat tiedossa. Myynnissä on tietenkin myös porontaljoja sekä esimerkiksi nahasta tehtyjä kintaita.

Tulevaisuus siintää mielessä

Kujalan Porotilalla on selvät suunnitelmat tulevaisuudesta. Kielan kodan yhteyteen valmistuu lähiaikoina uusi rakennus, johon tulee mm. kauan kaivattu ateljee Jennille sekä tarvittavia varastotiloja.

Kujalan Porotila on myös saanut mahdollisen jatkajan ja jos perinteisiin on uskominen, hän tulee kasvamaan porojen ympäröimänä koko elämänsä kuten isänsä, isoisänsä ja isoisoisänsä aikanaan. Elämä kiertokulku jatkuu näin ollen myös Kujalan Porotilalla!

*Blogijutun otsikkokuva on Jenni Kujalan tekemä, katso lisää täältä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Vaikka Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tullut käytyä useita kertoja parin viime vuoden aikana, en ikinä ole vieraillut porotilalla. Sinällään kuulostaa kyllä kivalta kohteelta ja Marika varmasti tykkäisi tuosta joogasta. Nyt meillä ei toistaiseksi ole kuitenkaan suunnitteilla reissua pohjoiseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *