Nürnberg, Saksa

Olet ehkä joskus nähnyt historiadokumentteja, joissa Adolf Hitler suu vaahdossa lietsoo kansalaisia aatteillaan? Olet silloin sattumalta päässyt näkemään, millaista unelmakohdetta Saksan kansallissosialistinen puolue alkoi rakentaa Nürnbergiin. Mutta aloitetaanpa alusta. 

Puolueelle se mikä puolueelle kuuluu

Kansallissosialistisen puolueen nostaessaan päätään ja kerätessä suurta suosiota, oli tarve omalle kokoontumisalueelle, josta löytyisi kaikki ne elementit joita suurella puolueella Hitlerin mukaan piti olla. Niinpä vuonna 1933 hieman Nürnbergin kaupungin ulkopuolelle perustettiin ns. ”Luitpoldarena”-niminen alue jonka koko oli huikeat 84 000 neliötä.

Arkkitehtuurinen työ annettiin Hitlerin hoviarkkitehdin Albert Speerin käsiin, tosin Hitlerin tiukassa ohjauksessa (blogistin huomio: Hitler tuntui olleen joka alan huippuammattilainen). Syystä tai toisesta alueelle suunniteltu Kongressikeskus annettiin arkkitehtien Ludwig ja Franz Ruff:n harteille.

Vuosina 1933 – 1938 kaikki natsien puoluekokoukset pidettiin Nürnbergin alueella. Kentille mahtui esimerkiksi SS:n ja SA:n joukkoja peräti 150 000 sotilaan verran.

Sodan aikana alueelle tuotiin juutalaisia ja muita sotavankeja odottamaan kuljetuksia lopullisiin määränpäihinsä. Opit logistisiin ratkaisuihin oli saatu mm. Hitler-Jugendin kesäleireistä. Alueen rakennustöissä käytettiin myös pakkotyöläisiä.

Sodan suunta tuhosi haaveet

Suurista suunnitelmista huolimatta vain Zeppeliinikenttä, Joukkojen sijoittelualue sekä Suuri katu valmistuivat kokonaan. Kesken jäivät vanha ja uusi Kongressihalli, Marssikenttä, Saksalaisten Stadion sekä Hitler-Jugendin Stadion. Kulttuuritalo ja Suuri valtatie jäivät kokonaan suunnittelun tasolle.

Sodan jälkeen vuonna 1945 rakennukset suurimmalta osin tuhottiin, suuren Kongressihallin ulkoreunoja lukuun ottamatta.

Elämää sodan jälkeen

Vuonna 1973 Kongressihallin, Zeppeliinikentän ja Suuren kadun rauniot suojeltiin esimerkkeinä kansallissosialistisesta arkkitehtuurista.

Nykyisin alue toimii yhden eurooppalaisen historian järkyttävämmän jakson muistelualueena. Onpa aluetta käytetty viime vuosikymmeninä myös moottoriurheilu- ja rokkifestareissa. Tilaa kun on. Alue on tosin pikkuhiljaa pienentynyt Nürnbergin kaupungin kasvaessa. Laitamille on noussut kerrostaloalue jos toinenkin.

Kongressihallin kupeessa toimii nykyisin Dokumentaatiokeskus, jonka näyttelyissä on esillä Kansallissosialistien nousu ja tuho. Vitriineissä on myös erikoisempia artikkeleita kuten Hitlerin fanikortteja sekä tietoa siitä kuinka ensimmäistä kertaa maailman historiassa propagandaa ja tietynlaista brändäystä käytettiin erittäin vakuuttavasti hyväksi mielikuvien luomisessa.

The Documentation Center Nazi Party Rally Grounds

on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Tarkista tarkemmat aukioloajat täältä

Pääsymaksut

Aikuiset 6€, nuoret sekä eläkeläiset 1,5€. Hintaan kuuluu ilmainen audioguide-opastus.

Keskusta ei suositella alle 14-vuotiaille lapsille.

Osoite

Documentation Center Nazi Party Rally Grounds, Bayernstraße 110, 90478 Nuremberg.

Tutustu myös:

Stutthofin keskitysleiri ja yli 90 suomalaista uhria

Orjatyöllä rakennettu sukellusvenebunkkeri, jota ei koskaan käytetty

Yksinäinen silminnäkijä – Tempelhofin lentokenttä

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Kannattaa käydä Nürnbergissä, että ymmärtää kansallissosialistien suuruudenhulluuden. Kuvittelivat perustavansa tuhatvuotisen valtakunnan ja kykenevänsä alistamaan koko Euroopan Uralille ja Mustalle merelle asti valtaansa.Rakensivat jo Nürnbergiin siltä varalta. Se suuruudenhulluus ja tuhatvuotinen valtakunta kestivät 12 vuotta, ja on varoittava esimerkki kaikille.

    1. Juurikin näin. Tällaisten museoiden tarkoituksena on olla muistutuksena menneestä, jotta vastaa ei enää toteutuisi.
      Museo on toteutettu niin, että vaikka et tietäisi aiheesta mitään, museokäynnin jälkeen tiedät kaiken oleellisen.
      Ja Dachauhin verrattuna tämä on anniltaan kompakti. Dachau ainakin omalla kohdalla jätti enemmän kysymyksiä ilmaan kuin vastasi niihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *