Villa Kokkonen, Järvenpää

Tuusulanjärven rannalla Järvenpäässä sijaitsee ainutlaatuinen taiteilijakoti Villa Kokkonen. Vuonna 1969 arkkitehti Alvar Aallon kynästä ystävälleen säveltäjä Joonas Kokkoselle valmistunut rakennus, on malliesimerkki arkkitehtuurin sekä musiikin yhdistelmästä.

Villa Kokkonen on myös Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin rakennus. Muista taiteilijakodeista mainittakoon mm. Ainola, Halosenniemi ja Ahola.

Aalto ei suunnitellut ainoastaan rakennusta vaan talossa on lukuisia sisustuksellisia yksityiskohtia ja Artekin prototyyppejä, joita ei muualta löydy. Sisustuksesta löytyy myös Joonas Kokkosen kuuluisimman teoksen, Viimeiset kiusaukset -oopperan lavasteita.

Usean vuoden hiljaiselon jälkeen, kesällä 2022 taiteilijakodin ovet avautuvat jälleen kulttuurinystävien iloksi.

Villa Kokkonen Pähkinänkuoressa

Taiteilijakoti Kokkonen on yksi harvoista Alvar Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemista ja rakennetuista taloista. Alvar Aalto ja Joonas Kokkonen ystävystyivät toimiessaan samanaikaisesti Suomen Akatemian jäseninä. Pieni detalji prosessista: Ensimmäiset luonnokset arkkitehti Aalto piirsi Villa Kokkosesta vuonna 1967 yhteisen aterian äärellä.

Järvenpään Vanhankylänniemessä sijaitseva tumma, puurakenteinen ja varsin moderni rakennus on suunniteltu Kokkosen kodiksi ja työtilaksi. Viuhkanmuotoinen talo jakautuu kolmeen osaan: makuuhuoneet ja keittiö, ruokailu- ja olohuone sekä säveltäjän työhuone, joka hallitsee taloa. Rakennuksen yhteydessä on myös sauna tupineen sekä autotalli.

Säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa lopulta 27 vuotta. Järvenpään kaupunki osti Villa Kokkosen Joonas Kokkosen perikunnalta vuonna 1998. Muutamaa vuotta myöhemmin perikunta lahjoitti myös talon irtaimiston kaupungille.

Tärpit Villa Kokkosessa vierailuun

Upea äänieristetty työhuone

Hieno sisustuksellinen kokonaisuus joka henkii lukemattomia sointuja. Tutustu seinillä oleviin henkilökohtaisiin muistoihin. Ihastele Artekin ainutlaatuisia huonekaluja. Tältä näyttää huone joka on suunniteltu lattiasta kattoon asti saman ”kynän ääressä.”

Takat

Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkoseen paljon yksityiskohtia, muun muassa kaksi yksilöllistä takkaa.

Valaisimet

Katse kattoon. Taiteilijakodissa on useita vain Villa Kokkoseen suunniteltuja valaisimia. Esimerkiksi ruokailutilan valaisimet ovat tällaisia. Alvar Aalto suunnitteli ne tätä tilaa varten.

Pihasauna ja vierashuone

Pihan hirsisaunassa on hetkeksi unohdettu hektinen elämä ja "parannettu" maailmaa. 

Rakennus ja puutarha

Villa Kokkosen mittasuhteista saa paremman käsityksen kiertämällä mahdollisuuksien mukaan rakennus ympäri. 

Pääsyliput

Avoimia opastuksia järjestetään Villa Kokkosessa touko – syyskuussa joka lauantai klo 12.00. Varaa aika opastukselle etukäteen täältä.

Omatoiminen vierailu kohteessa on mahdollista klo 13.00 – 14.00. Mukaan otetaan 20 ensimmäistä. Opastuksen kesto on noin 30 minuuttia. Pääsylippu sisältää klo 12.00 opastuksen.

10€ aikuiset ja 9€ eläkeläiset. Museokortti käy kohteessa.

Osoite: Tuulimyllyntie 5, Järvenpää.

Lue myös muista Tuusulanjärven taiteilijakodeista:

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön synty  – Ahola

Ainola – Aino ja Jean Sibeliuksen museokoti

No onkos tullut kesä?

Halosenniemi – Hirsinen erämaa ateljee Tuusulanjärven rannalla

Järnefeltien kodikas Suviranta

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tuusulanjärvellä olisi tullut pidemmän aikaan tarkoitus ehtiä käymään, mutta vielä sinne ei olla ehditty. Villa Kokkonen oli kuitenkin kokonaan uusi tuttavuus. Nyt on vahvasti harkinnassa museokorttien hankkiminen, jolloin Tuusulanjärvi olisi mitä mainioin vierailukohde.

    1. Juuri näin Mikko, Museokortti on kyllä hintansa arvoinen juttu. Omassa lompakossa se on ollut 1,5 vuotta ja enää en siitä luovu.
      Ja mikä parasta, täällä Tuusulanjärvellä pääsee saman päivän aikana useampaan museoon korttia vilauttelemaan. 😀

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *