Hattula

Parin kilometrin päässä Parolan Panssariprikaatin varuskunnasta sijaitsee Parolan Panssarimuseo. Erikoismuseo tarjoaa kävijöilleen mielenkiintoisen oppitunnin niin suomalaisen panssari- ja panssaritorjuntajoukkojen sekä sotiemme aikaisten vastustajien historiasta. Museo on myös yksi Hattulan tunnetuimmista nähtävyyksistä Hämeen vanhimman kirkon – Hattulan Pyhän Ristin kirkon lisäksi.

Tällä hetkellä Panssarimuseo tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan ennen. Vietimme museossa viime vuonna hyvin helteisen kesäpäivän.

Museosta löytyy kaksi hallia perusnäyttelyille sekä vaihtuville näyttelyille. Perusnäyttelystä löytyy mm. mielenkiintoinen kokoelma panssarimiesten asepuvuista historian alusta näihin päiviin asti. (Blogistin huomio: Kyllä, vanhat asepuvut ovat olleet paljon tyylikkäimpiä kuin nykyiset.)

Perusnäyttelystä löytyy myös Panssaridivisioonassa sodan aikana palvelleiden henkilökuvia. Mukana on mm. kenraalimajuri Ernst Lagus, joka toimi Panssaridivisioonan komentajana ja nimettiin sotapalveluksensa ansiosta Mannerheim-ristin ritariksi nro 1. Lisäksi valokeilaan ovat päässeet eversti Sven Björkman, Panssariprikaatin komentaja, eversti Eric Åkerman, Rynnäkkötykkipataljoonan komentaja ja kapteeni Erik Salvén, Laguksen adjutantti.

Museon perusnäyttelyssä sekä piha-alueella on myös erilaista kalustoa kuten panssarivaunuja, panssariajoneuvoja, panssarijuna sekä panssarintorjuntatykkejä ja -välineitä.

Vaihtuvissa näyttelyissä juhlitaan 60-vuotiaan Panssarimuseon taivalta. Nähtävillä on historiaa eri vuosikymmeniltä aina perustamisesta (18.6.1961) nykypäivään.

Toisessa museon vaihtuvista näyttelyistä esitellään Suomi-Sotkien eli T-34 taistelupanssarivaunumallien vaiheita Suomen puolustusvoimissa.

Museon harvinaisuudet, katso ainakin nämä!

Sturmgeschütz III -rynnäkkötykki, Saksan eniten valmistama panssaroitu ajoneuvo
T-26, neuvostoliittolainen kevyt panssarivaunu
T-28, Neuvostoliiton ensimmäinen keskiraskas panssarivaunu ns. ”postijuna”
T-34, neuvostoliittolainen keskiraskas panssarivaunu ns. ”Sotka”
Panzer IV, natsi-Saksassa 1930-luvulla kehitetty panssarivaunu
Mukana myös selkeillä osumilla pysäytetty neuvostotunnuksinen T-26-panssarivaunu. Kyseinen yksilö tuhottiin Suomussalmella talvisodassa ja kuului alun perin välirauhan aikana järjestettyyn sotasaalisnäyttelyyn
Panssaritorjuntasimulaattori: Testaa omat panssarimiehen taitosi ”aidoissa” olosuhteissa

Museo on avoinna

01.05. – 30.09. klo 10.00 – 18.00, juhannusaattona suljettu. 01.10. – 30.04. klo 10.00 – 15.00, museo on jouluviikon suljettu.

Museo järjestää myös aiheeseen liittyviä luentoja sekä teemapäiviä.

Pääsyliput

Aikuiset 10€, lapset (6 – 15 v) 5€ ja eläkeläiset/opiskelijat 8€. Museossa ei käy Museokortti. Museon yhteydessä on museokahvila sekä museokauppa.

Osoite: Panssarimuseo, Hattulantie 334, 13720 Parola.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Me ollaan käyty viime vuosina kerran vuodessa Hämeenlinnassa vähintään päiväretkellä. Jostain syystä ei ole Hattulassa tullut kuitenkaan käytyä, vaan lähes aina mennään ihailemaan Aulankoa, vaikka Hattula onkin ollut mielessä. Ehkä seuraavaksi tulee vierailtua myös Pyhän Ristin kirkossa ja Panssarimuseossa. En muuten tiennyt, että museokortti ei käy sinne.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *