Kaunissaari, Sipoo

Noin 22 kilometrin päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitsee Kaunissaari. Saarella on pitkä historia helsinkiläisten ulkoilu- ja telttailualueena, vaikka taktisesti saari onkin ollut yksi Sipoon ulkosaarista. Kaunissaaren ulkoilupuisto on perustettu vuonna 1959. Alueen pinta-ala on 100 ha ja vesialue on noin 790 ha.

Kaunissaari on helppo päiväretkikohde. Saaressa on mahdollista kävellä luontopolkua pitkin lähes koko saari ympäri. Saari on nimittäin vain 2 kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä.

Kävelyretken aikana voi tutkiskella Kaunissaaren monipuolista eläin- ja kasvikuntaa tai jos kalastusvehkeet tulivat mukaan, Ahti antaa antimiaan. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita, joista yksi uimaranta on hoidettu.

Saaren tarjoamista palveluista sen verran, että tarjolla on vuokramökkejä, jotka menevät keväällä kuin kuumille kiville, tilaussaunoja, telttapaikkoja, vierasvenelaituri, viisi keittokatosta, vesipisteitä, huusseja ja Kaunissaaren ravintola.

Vaikka et omistaisikaan venettä, Kaunissaareen on mahdollista päästä Vuosaaresta Pörto Linesin kyydissä (kesän 2022 sopimuskuljettaja). Aikuisen matkustajan lippu maksaa Vuosaaresta Aurinkolahdenlaiturilta (Aurinkoranta 7) lähtiessä 16,50€ /menopaluu, lapset 7-17 v. 8€. Merimatka kestää sääolosuhteista riippuen 50 – 60 minuuttia.

Kevätpäivä Kaunissaaressa

Päätimme kauniina sunnuntaiaamuna lähteä Kaunissaareen. Meillä oli hieman hankaluuksia löytää oikea laituri, nimittäin Vuosaaresta lähtee myös muita veneitä merelle kuin vain Kaunissaaren yhteysalus, asiaa ei auttanut sekään, että alus saapui myöhässä laiturille.

Laivan miehistö puhui englantia, joten ”kansainväliseen risteilytunnelmaan” pääsi jo heti matkan alussa. Merimatka oli yllättävän pitkä ja keinunnan vuoksi väsyttävä, vaikkakin meri oli mennessä lähes tyyni. Silmät alkoivat väkisin luppasemaan 10 kilometrin matkalla.

Saavuimme Kaunissaaren laiturille. Lähdimme kiertämään saarta tarkoituksena ehtiä klo 14.00 paluukuljetukseen. Saaren mökkikanta on ihastuttavaa, perinteistä kalastajamökkiä pienellä huvilatwistillä. Enää en ihmettele miksi mökit vuokrattiin koko kesäksi heti varauskannan avauduttua.

Tarjolla on myös edullisia telttapaikkoja. Luinkin ennen reissua, että monella suvulla on ollut vakiona telttapaikka saaressa useamman vuosikymmenen ajan. Muutama vuosi sitten Helsinki päätti siirtää meren ääressä olleet teltta-alueet keskemmälle saarta ja ihmiset joutuivat purkamaan telttansa ympärille tehdyt rakennelmat pois. Tosin vielä on maastossa nähtävillä kivisiä aitoja, kukkaistutuksia ja maastopainaumia menneistä ajoista. Enkä ihmettele, miksi ihmisiä harmitti, onhan rantamaisemat todella upeita verrattuna nykyiseen teltta-alueisiin, jotka sijaitsee hmm… ryteikössä.

Pistäydymme syömässä 10€ savulohikeiton Kaunissaaren ravintolassa. Olen hieman pettynyt siihen, että täällä luonnossa käytetään kertakäyttölautasia/-aterimia. Voisiko johtua aikaisesta käynnistämme?

Ohitamme muutaman tilaussaunan, jotka voi siis joko itse lämmittää tai tilata erikseen lämmityksen. Jos on näin lyhyellä retkellä kuin me olimme, kannattaisi tilata sauna valmiiksi lämmitettynä.

Kävelemme luontopolkua pitkin, käymme katsomassa vierassatamaa jossa kevään ensimmäiset purjeveneet jo kelluvat. Auringon ja merituulen siivittämänä kuljemme läpi valkovuokkoniittyjen, vehreiden kenttien ja lyhytkasvuisten mäntykankaiden. Ihastelemme myrskyn aiheuttamia tuhoja, siinä ihminen tuntee olonsa pieneksi, sekä upeita hiekka- ja kalliorantoja. Laitamme merkille hyvin hoidetut ulkohuussit ja tosiaan juoksevan veden.

Myös keittokatokset ovat moitteettomassa kunnossa. Tarjolla on niin polttopuut kuin pannut vaikkapa räiskäleiden valmistusta varten. Törmäämme ystävällisiin retkeilijäkollegoihin ja koiriin, jotka kytkettynä ovat saarelle tervetulleita.

Jäämme kallioille ihastelemaan merinäkymiä niin, että lopulta joudumme lähes juoksemaan 4 kilometrin luontopolun lopun takaisin laiturille. Onneksi kesällä yhteyslautta liikennöi useamman kertaa, joten mekin voimme tulla uudestaan Kaunissaarelle oikein ajan kanssa!

Katso myös muut merelliset kohteet:

Vallisaari – Viinanpolttoa, perhosia ja torpedoja

Historiallinen Kuninkaansaari

Tutustu ulkosaaristoon: Isosaari

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *