Visavuori, Valkeakoski

Vanajaveden rannalla, jylhän kallion laella sijaitsee kansallisromanttinen ateljeekoti Visavuori. Visavuoren suunnitteli ja toteutti Sääksmäen maisemiin vuosina 1893-1912 ihastunut talon isäntä, kuvanveistäjä Emil Wikström.

Samalla Wikström aloitti kultakauden taiteilijoiden asettumisen kaupungeista maaseudulle. Hänen jalanjäljissään ”erämaan” rauhaan hakeutuivat myös taiteilijaystävykset Axel Gallén, Pekka Halonen, Jean Sibelius ja Eero Järnefelt. Näistä kolme jälkimmäistä löysi oman paikkansa Tuusulanjärven rannalta.

Autenttinen miljöö kutsuu tutustumaan

Valitettavasti ensimmäinen tontille rakennettu karjalaistyylinen ateljeekoti paloi vain muutama vuosi sen valmistuttua. Nykyinen taiteilijakoti valmistui 1902. Tällä kertaa Wikström rakennutti myös erillisen ateljeerakennuksen, joka valmistui vuotta myöhemmin.

Niin taiteilijakoti kuin ateljee ovat kuin aikahyppy historiaan. Rakennukset itsessään sekä irtaimisto on alkuperäisiä. Visavuoressa vieraillessa tuntuukin, kuin hetkenä minä hyvänsä, isäntäperhe saapuu kotiin kesäretkeltään.

Ateljeesta löytyy niin kipsiveistoksia kuin tietoa Wikströmin kuuluisimmista töistä kuten Helsingin rautatieaseman kivimiehistä eli Lyhdynkantajista, jotka valmistuivat ilahduttamaan/vartioimaan junailijoita vuonna 1914.

Ateljeerakennuksesta löytyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta, muutaman neliön kokoinen makuusoppi, jollaisen Wikström ja Gallén jakoivat Pariisin vuosinaan. Tämä ei tietenkään ole se aito ja alkuperäinen, mutta antaa hyvän kuvan suomalaisten taiteilijoiden elinolosuhteista suuren maailman vilskeessä.

Rakennuksen katolta löytyy lisäksi Suomen oloissa harvinainen tähtitorni, jossa on pyörivä kattoelementti. Wikströmin omaa tuotantoa tietenkin!

Kovin hyvästi me olemme viihtyneet täällä”

Jokaisen miehen takana on nainen, niin myös Wikströmin. Visavuoreen muutti myös hänen vaimonsa helsinkiläinen seurapiirikaunotar Alice Högström sekä heidän kaksi tytärtään Estelle ja Anna-Liisa. Perhe täydentyi kolmannella tyttärellä Mielikillä vuonna 1907.

Alicella oli silmää kauneudelle ja taiteilijakodin sisustus toistaakin rakennuksen lailla kansallisromanttisia piirteitä. Tosin mukana on myös itämaisia vivahteita kuten myös edistyksellisyyttä esimerkiksi jääkaapin muodossa. Isoa salia koristaa hieno potretti talon emännästä. Salin katto itsessään on jo hieno kokonaisuus.

Käydessämme elokuussa Visavuoressa, esillä oli myös valokuvia elämästä Visavuoressa. Mustavalkokuvissa olivat pääosissa perheen lapset, eläimet sekä arvovieraat. Alice oli mainio emäntä ja kestitsi mielellään niin läheltä kuin kaukaa tulleita. Oli sitten kyseessä presidentti tai taiteilijaystävä.

Nauru pirentää ikää, jos ny ei ihan kuollaksensa naura”

Visavuori on siitä mielenkiintoinen kohde, että läsnä on, ei vain yhden taiteilijan vaan kahden taiteilijan ”sielu”. Nämä taiteilijat ovat vieläpä toisilleen sukua. Nimittäin Wikströmin vanhin tytär, Estelle, sai pojan, joka sai nimekseen Kari. Myöhemmin Kari tuli kuuluisaksi kantaaottavista pilapiirroksistaan.

Vanhan kasvihuoneen paikalta löytyykin nykyään Kari-paviljonki. Pilapiirtäjä Kari Suomalainen lahjoitti Visavuoren museosäätiölle vuonna 1988 koko elämäntuotantonsa. Lahjoitus sisälsi noin 8000 piirrosta sekä lisäksi maalauksia ja muita piirroksia. Kari-paviljongissa onkin nähtävillä vaihtuvia, eri teemaisia näyttelyitä Suomalaisen tuotannosta.

Visavuori on avoinna

Talviaikaan

1.9.2022 – 18.12.2022 keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 16.00.

7.1.2023 – 31.5.2023 keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 16.00.

Huom! Museo on suljettuna pitkäperjantaina.

Kesäaikaan

1.6. – 31.8.2023 joka päivä klo 11.00 – 18.00 (myös juhannuksena)

Kesällä on pihalla opastuksia joka päivä (muutokset mahdollisia)

Pääsyliput

Aikuiset 10 €, opiskelijat ja eläkeläiset 8 € sekä lapset 7-15 v. 2 €.

Visavuori on museokorttikohde.

Osoite: Visavuoren museo,Visavuorentie 80, 37770 Tarttila (Valkeakoski).

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Vuosikymmenestä toiseen . ,Karin mietteet ovat kohdallaan . Paikkana Visavuori on , olen paljon maailmalla kulkenut , ainutlaatuinen , , mykistävä . Suosittelen sydämellisesti . Olen aika karu suomalaismies , mutta silti läikähtää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *