Tukholma, Ruotsi

Tiesitkö, että Tukholmassa on lukuisia museoita joihin ei ole lainkaan pääsymaksua?

Syynä on vuonna 2016 Ruotsin valtion tekemä päätös, jonka vuoksi osa Tukholman museoista ei peri lainkaan sisäänpääsymaksua, olit sitten paikallinen tai ei. Kyseinen päätös on ihanteellinen matkailijalle, joka luulee jo nähneensä kaiken mitä Tukholma tarjoaa tai vain haluaa saada katon pään päälle syksyisten sateiden kastellessa katuja.

Kävimme keväällä vierailemassa kahdessa ydinkeskustasta löytyvässä museossa. Ruotsin valtion kansallismuseossa eli taide- ja designmuseossa sekä Medelhavsmuseetissa, joka on keskittynyt esittelemään pääasiassa Välimeren alueen ja Lähi-idän muinaisten esineiden kokoelmia.

Välimeren ja Lähi-idän muinaisesineiden museo, Medelhavsmuseet

Fredsgatan 2:ssa sijaitsee Medelhavsmuseet. Museo kuuluu Tukholman neljän maailmanmuseon keskittymään. Museon sisäänkäynti on hieman katseilta piilossa, ja jos emme olisi tienneet minne olimme menossa, olisimme varmasti kävelleet sisäänkäynnin ohi. Ja mitä olisimmekaan menettäneet! Museon parasta antia on sen suuri sali, jossa valtaosa näyttelyistä sijaitsee. Sali on alun perin rakennettu vuonna 1901 pankkisaliksi ja jo pelkästään tämän takia suosittelen kurkistamaan museoon sisälle.

Medelhavsmuseetissa on mahdollista tutustua muinaisiin peleihin.

Jos olet hurahtanut Egyptin kaivauksiin, on tämä juuri oikea museo myös sinulle. Nähtävillä on aarteita, joita ruotsalaiset arkeologit ovat käyneet Egyptissä kaivamassa/ostamassa. Tämä oli minulle aivan uusi tieto, vaikka jos yhtään olisin ajatellut tarkemmin 1920-lukua, kaikki mahdolliset eurooppalaiset historiantutkijat tai sellaisiksi haluavat, kävivät Egyptissä tekemässä omia löytöretkiään. Taustana tähän oli, että Tutakhamonin hauta löytyi vuonna 1922. Se kuinka eettistä toiminta on tämän päivän valossa, onkin sitten toinen juttu se.

Joka tapauksessa, nähtävillä on muinaisesineitä Välimeren alueelta sekä Lähi-idästä. Toinen tärppi: Alakerran pankkiholvista löytyy esimerkki egyptiläisen haudasta, kaikkine mukana haudattuine asioineen, kuten shabti-palvelijoineen. Mitä enemmän patsaita, sitä enemmän palvelijoita oli haudatulla myös tuonpuoleisessa mukana.

Museossa ei ole unohdettu perheen pienimpiä, lapsilla on mahdollisuus kokeilla mm. ”look a like” -egyptiläisiä vaatteita.

Museossa on museokauppa sekä Bagdad Café, josta saa myös lounasta.

Medelhavsmuseet on avoinna tiistaista perjantaihin klo 11.00 – 20.00. Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11.00 – 17.00. Maanantaisin museo on kiinni.

Osoite: Fredsgatan 2, Stockholm.

Taide- ja designmuseo, Kansallismuseo

Pienen kävelymatkan päässä Medelhavsmuseetista sijaitsee kansallismuseo tai taide- ja designmuseo, kuten nykyisin museota kutsutaan. Museo on myöskin pääsymaksuton, tosin museossa on erikoisnäyttelyitä, joihin on erillinen pääsymaksu.

Museon kokoelmiin kuuluu noin 700 000 esinettä 1500-luvulta nykyaikaan. Kaikki esineet eivät tietenkään ole samanaikaisesti esillä. Nähtävillä on mm. maalauksia, veistoksia, miniatyyreja, käsitöitä ja huonekaluja.

Museo on valtavan suuri ja vierailuun on varattava tarpeeksi aikaa. Jokaiselle aikakaudelle on oma näyttelysalinsa, jossa esitellään taiteen pääpiirteitä sekä aikakauden tärkeimpiä kulttuurivirtauksia. Myös aikakauden yhteiskunnallisista muutoksista on tietoa. Salien vieressä sijaitsevissa pienemmissä huoneissa voi laajentaa näkökulmia tai tarkastella syvemmin ajanjaksoihin liittyviä kysymyksiä.

Museotärpit

Yksi museon mielenkiintoisista näyttelytiloista on osio, joka keskittyy lähinnä ruotsalaisiin huonekaluihin ja sisustukseen. Näyttelyssä on mukana myös Alvar Aallon suunnittelema tuoli.

Toinen tärppi liittyy kansallismuseon porraskäytävään; sieltä löytyy meilläkin lastenkirjojen kuvittajana  tunnetun Carl Larssonin upeita seinämaalauksia. Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 ja Midvinterblot maalaukset jakoivat mielipiteitä jo valmistuessaan vuonna 1915. Museon uumenista löytyy lisäksi pieni näyttelyosio, jossa on esillä muutama Larssonin itse tekemä puinen huonekalu.

Museossa järjestetään lisämaksullisia suomenkielisiä opastuskierroksia. Museon tiloissa on myös kallis ravintola.

Taide- ja designmuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00. Torstaisin klo 11.00 – 21.00 ja perjantaisin klo 11.00 – 19.00. Maanantaisin museo on suljettu.

Osoite: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm.

Lue myös vierailustamme upeaan Von Hallwyllin perheen historiasta kertovaan Hallwylska museoon.

Muita Tukholman pääsymaksuttomia kohteita:
 • Ruotsin talousmuseo, Kungliga Myntkabinettet
 • Luonnonhistorian museo, Naturhistoriska riksmuseet
 • 1600-luvulta peräisin oleva Skoklosters Slott -linna
 • Kaukoidän antiikkimuseo, Östasiatiska museet
 • Nykytaiteen museo, Moderna museet
 • Armeijamuseo, Armémuseum
 • Ruotsin historiaan keskittynyt Historiska museet
 • Merihistoriallinen museo, Sjöhistoriska museet
 • Kuninkaallinen varusvarasto, Livsrustkammaren
 • Keskiaikaista Tukholmaa esittelevä Medetidsmuseum
 • Tukholman etnografinen museo
 • Ruotsin arkkitehtuurin ja muotoilun keskus

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Kiitos Mikko kommentistasi!
   Toivottavasti listan museot ilahduttavat sinua vastaisuudessa. Ainakin itse meinaan jatkaa näiden museoiden kiertelyä kunhan taas Tukholmaan suuntaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *