Tallinna, Viro

*Blogijuttu tehty TallikSiljan ja Visit Tallinnan PR-matkan innoittamana

Kuten olen jo aiemmin joissakin Tallinna -aiheisissa blogijutuissa todennut, Tallinna on museokävijöiden aarreaitta. Tuntuu siltä kuin museoita syntyisi Tallinnaan kuin sieniä sateella, puhumattakaan mielenkiintoisista, alati vaihtuvista jo olemassa olevista museoiden näyttelyistä.

Kuva: pride1979, Pixabay.com.

Tästä sain jälleen taannoisella mediaretkellä konkreettisen muistutuksen, kun vierailimme kolmessa eri kohteessa saman päivän aikana.

Fotografiska Tallinn 

Ensimmäisenä kohteena meillä oli jo monelle tutuksi tullut Fotografiska museo. Tällä hetkellä Fotografiska museossa on nähtävillä neljä valokuvanäyttelyä. Näistä ehkä mediaseksikkäin on Andy Warholin Photo Factory.

Näyttely sisältää 120 vähemmän esillä ollutta Warholin ottamaa polaroid-kuvaa. Näyttelyssä ei nähdä niitä ikonisempia otoksia, mutta kuvista on kyllä bongattavissa lukuisia A-luokan julkkiksia laulajista näyttelijöihin ja kuninkaallisiin.

Mukana on myös alastonkuvia, oikeastaan Warholin tutkielmia ihmiskehosta. Kuvat ajoittuvat aikaan jolloin Warholia itseään oli ammuttu ympäri kehoa useita kertoja.

Näyttelyssä voi vierailla 26.2.23 saakka.

Toinen hyvin mielenkiintoinen tuttavuus on Frank Ockenfels 3:n Introspection näyttely. Myös tämän näyttelyn seiniltä on löydettävissä julkisuudesta tuttuja kasvoja kuten David Bowie, Nirvana, George Clooney ja Angelina Jolie.

Näyttelyssä on esillä myös skeittilautoja sekä tutkielmia oman perheen ja ystävien elämästä. Introspection on esillä 20.11. asti.

Aasialaisen muotikuvaaja ja artistin Cho Gi-Seokin Coexistence on kaunista katsottavaa. Värikkäitä ja yksityiskohtiin asti mietittyjä valokuvia kehystävät erikoiset kukkakoristeet jotka ovat tallinnalaista käsialaa.

Näyttely on Fotografiskassa 15.1.23 asti.

Osoite: Fotografiska, Telliskivi 60a-8, 10412 Tallinn.

Käsilaukkuja 100 vuoden ajalta

Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsee minulle uusi museotuttavuus – Adamson-Eric museo. Museossa avautui lokakuussa uusi näyttely, joka esittelee kansainvälistä käsilaukkudesignia sadan vuoden ajalta.

Aina muodissa – 100 vuotta käsilaukkuja -näyttelyssä on esillä noin 50 käsilaukkua 1920-luvulta tähän päivään saakka. Museo on myös tutkinut käsilaukkujen historiaa ja tutkimuksen tuloksista on lyhyesti luettavissa näyttelyn yhteydessä.

Italialaisten yksityiskokoelmien pohjalta valmistuneessa näyttelyssä on aikakaudelleen tyypillisiä laukkuja sekä tunnettujen muotitalojen ja suunnittelijoiden himoittuja ja keräiltyjä klassikoita. Esillä on myös laukkuja, jotka aikansa kaunottaret ovat tehneet kuuluisiksi kuten Grace Kelly, Jacqueline Kennedy ja prinsessa Diana.

Näyttely on esillä 12.3.23 saakka.

Tutustu rakennuksen yläkerrassa myös Viron valovoimaisimman taiteilijan Adamson-Eric, Modernismi ja monipuolisuus -perusnäyttelyyn. Taiteilija Adamson-Eric (1902-1968) työt ovat värikkäitä ja rohkeita.

Hieman taustaa: 1920- ja 1930-luvulla Adamson-Eric oli Viron taide-elämän suurimpia kosmopoliitteja – hän oli matkustellut paljon ja asunut ja työskennellyt eri puolilla Eurooppaa. Hän oli myös aktiivinen ja rohkea sanankäyttäjä Viron taide-elämässä, loistava seuraihminen, taidepoliitikko ja taide-elämän organisoija sekä sodanjälkeisenä aikana erittäin arvostettu ja moniin sukupolviin vaikuttanut taideopettaja.

Osoite: Adamson-Eric museo, Lühike jalg 3, 10130 Tallinn.

Taidetta Multimediashow`na

Mikäli taulujen tuijottelu ei ole sinun juttusi, mitä jos kokeilisit katsella yli 140 taideteosta paikallasi istuen tai vaikka lattialla maaten? Hieman erilaiseen taidekokemukseen on nykyisin mahdollisuus Monet2Klimt -multimedianäyttelyssä, jossa pääsee 45 minuutin aikana katsomaan kolmen kuvataiteen neron teoksia yhdellä kertaa.

Näyttely yhdistää Oscar Claude Monetin, Gustav Klimtin ja Vincent Willem Van Goghin upeat maalaukset klassisen musiikin tahdissa liikkuviksi, eläviksi teoksiksi. Teokset heijastetaan ympäri salia kiertäväksi, 360 astetta alati muuttuvaksi esitykseksi.

Osoite: Multimedia-taidekeskus Digitiva, Pärnu mnt 22, Tallinn.

Joulu tulla jollottaa Tallinnaan

Museopäivään voi helposti sisällyttää myös käynnin Raatihuoneentorin perinteisillä joulumarkkinoilla, jotka aukeavat 25.11. Kuuleman mukaan kojuja herkkuineen ja käsitöineen on mukana enemmän kuin viime vuonna. Joulutori on avoinna 8.1. asti.

Kuva: step-svetlana, Pixabay.com.

Monelle suomalaisellekin tuttu Piparkakkumania avaa ovensa 1.12. Arkkitehtuuri -teemaisia piparkakkuja voi käydä ihastelemassa 7.1. asti osoitteessa Pärnu mnt 6.

Star tarjoaa uuden tavan matkustaa

Myös Tallinnaan pääsy helpottuu huimasti kun Tallink lisää vuoroja Helsinki-Tallinna-reitille 27.11. alkaen.

Reitillä aloittaa upouusi MyStar liikennöinnin marraskuussa Megastarin ja Starin rinnalla. Näin ollen pelkästään Tallinkin kyydissä Helsingin ja Tallinnan välillä kulkee peräti 16 vuoroa päivässä.

Starin uudet lähtöajat tarjoavat matkustajille lisämahdollisuuksia päivittäiseen aikatauluvalikoimaan, sujuvan 2,5 tunnin laivamatkan supistetuilla palveluilla ja alennettuun hintaan.

Starin laivamatkan hinnat ovat alkaen 17 euroa (+polttoainemaksu) matkustajaa kohden ja alkaen 21 euroa autoa kohden. Reittiä liikennöidään Helsingin Länsisatamasta Tallinnan Vanhaan satamaan.

Katso Tallink Starin uudet aikataulut täältä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *