Vicenza, Italia

Oletko koskaan kuullut italialaisesta arkkitehdistä nimeltään Palladio?

En ollut minäkään ennen Vicenzan kaupungissa käymistä. Vierailun aikana tuli hyvin selväksi, että Andrea Palladio ei ole vastuussa ainoastaan kaupungin muutamasta huomattavasta rakennuksesta, vaan itse asiassa kokonaisesta kaupungista.

Palladion kynästä lähtöisin olevat rakennukset edustavat palladiolaista arkkitehtuuria. Arkkitehtuurinsa vuoksi palatsit ja muut rakennukset ovat olleet mukana Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1994 alkaen.

Vicenza lyhykäisyydessään

Suur-Vicenzan alueella asuu tämän vuoden laskelmien mukaan 330 000 asukasta. Kaupunki on palatsien ja Palladion lisäksi kuuluisa jalokivistään, vaatetehtaista sekä teräksestä. Tosin jälkimmäinen toiminta ei suoraan kaupungin ydinkeskustassa näy.

Se mikä kaupungin kaduilla näkyy, on vanhat historialliset rakennukset, joista yllättävän moneen pääsee sisälle. Rakennuksissa on ns. pop up-museoita ja näyttelyitä kuten myös pysyviä virityksiä. Keskustaa halkoo parikin ostoskatua, joilla pääsee tutustumaan niin kansainvälisiin kuin paikallisiin merkkeihin. Myös pieniä ravintoloita ja kahviloita on runsaasti, joissa pääsee istumaan vahvan kahvin ääreen tutkailemaan italialaista menoa. Vicenzan kerrotaan olevan yksi Italian vauraimmista alueista ja se näkyy katukuvassa hienoina autoina ja hyvin pukeutuneina ihmisinä.

Olimme kaupungissa yhden päivän, joka oli aivan liian vähän. Nähtävyyksiä ja tutkimisen arvoisia kohteita olisi ollut useammalle päivälle. Vicenza onkin yksi niistä kaupungeista joihin palaan takaisin.

Mikä kaupungissa sitten sykähdytti?

Teatro Olimpico

Suurimman vaikutuksen kaupungin kohteista teki Teatro Olimpico. 1500-luvulta peräisin oleva teatteri jäi valitettavasti Palladion viimeiseksi työksi ja valmistui vasta hänen kuolemansa jälkeen. Myös tämä teatteri on Unescon maailmanperintökohde ja aivan syystä. Ulkopuolelta ei todellakaan voi aavistaa mitä rakennus pitää sisällään.

Upeasta roomalaistyylisestä amfiteatterista löytyy maailman vanhin edelleen olemassa oleva näyttämölavaste. Lavaste luo taustalle illuusion pitkästä roomalaiskadusta rakennuksineen. Ensimmäisen kerran lavastetta käytettiin vuonna 1585.

Nykyisessä kulttuurikeskuksessa järjestetään monenlaisia näytöksiä, näytelmistä klassiseen musiikkiin ja konsertteihin.

Pääsyliput: 11€/aikuiset.

Katso myös esittelyvideo teatterista.

Osoite: Piazza Matteotti 11, Vicenza.

Palladian Basilica

Suorakulmaiselta Piazza dei Signorilta löydät Palladian Basilican. Basilika on kuin kopio Padovan Palazzo della Ragionesta ilman hienoja freskoja.

Basilika restauroitiin 10 vuotta sitten, kustannusten noustessa 15 miljoonaan euroon. Rakennuksen sali toimii nykyisin messu- ja näyttelytilana, tosin laatikkomaiset (nykyaikaiset) seinärakennelmat syövät mielestäni ydinajatuksen ison tilan käytöstä.

Basilikan terassilta on hienot näkymät kaupungille.

Pääsyliput: 5€/aikuiset.

Osoite: Piazza dei Signori, Vicenza.

Palladio museum

Jos henkilö on piirtänyt lähes koko kaupungin, niin pitäähän hänellä nyt olla kaupungissa oma museo! Näin ainakin Palladiolla on. Tosin Palladio museum keskittyy kertomaan varsinaisen arkkitehtuurin riemusanomaa.

Itse Palladiosta ei museossa juurikaan ole tietoa lukuunottamatta portaikossa kuvin kerrottua elämäntarinaa sekä pientä patsasta.

Museon tämän hetkisessä näyttelyssä pääsee tutustumaan esimerkiksi erilaisiin rakentamiseen vaikuttaneisiin materiaaleihin ja työkaluihin sekä pienoismalleihin. Myös palatsin yläkerran kasettikatot ovat upeaa katsottavaa!

Museossa on pieni museokauppa.

Pääsyliput: 8€/aikuiset.

Osoite: Palazzo Barbarano, Contra`Porti 11, Vicenza.

Villa Capra detta la Rotonda

Seuraavaksi siirrymme noin 10 minuutin ajomatkan päähän kuuluisille villoille. Ensimmäinen kohde on oikeastaan enemmän palatsi kuin huvila. Kyseinen Villa la Rotonda on Palladion töistä kuuluisin.

Se valmistui vuonna 1571 ja rakennettiin Paolo Almericon tilaamana. Kyseinen herra palasi Vicenzaan viettämään eläkepäiviään Vatikaanista, jossa hän oli toiminut pappina.

Jo pihatie rakennukselle patsaineen ja ruusupensaineen ottaa luulot pois kovimmaltakin kävijältä.

Itse rakennus on tyylikkään symmetrinen, melkeinpä tylsä ulkoa, mutta sisäpuoli yllättää vierailijan. Palatsi on kuin minikirkko upeine freskoineen, kupolikattoineen ja pylväineen. Rakennus on suunniteltu vain yhden ihmisen tarpeita varten ja se myös näkyy.

Rakennus saattaisi olla kotina hieman epäkäytännöllinen. Valitettavasti niin Almerico kuin Palladiokaan eivät ehtineet nähdä ennen kuolemaansa rakennusta valmiina.

Puutarhasta lankeaa hienot maisemat alas laaksoon. Inhimillisiä piirteitä löytyy alakerran autotallista, jossa vanha vihreä farmarimersu odottaa omistajaansa tyhjentyneine kumeineen ja pölykerroksineen.

Pääsyliput: 10€/aikuinen.

Osoite: Via della Rotonda 45, Vicenza.

Palazzina di Villa Valmarana ai Nani

Vain kivenheiton päässä la Rotondasta sijaitsee Palazzina di Villa Valmarana ai Nani.

Kyseinen villa ei ole Palladion kynästä, mutta on siitäkin huolimatta kaikin puolin ihastuttava kokonaisuus. Vanhin kolmesta rakennuksesta on valmistunut vuonna 1669. Palatsi on pysynyt saman suvun, Valmaran hallussa, valmistumisestaan tähän päivään asti.

Palatsiin liittyy surullinen legenda prinsessa Layanasta, joka syntyi kääpiöksi. Hänen isänsä halusi suojella tytärtään maailman julmuudelta ja eristi tyttärensä korkeiden muurien taakse linnaan. Tytär kasvoi ja näki metsässä nuoren miehen, johon rakastui palavasti ensisilmäyksellä. Myös nuori mies koki Layanan kasvot viehättäväksi kunnes näki, että hän oli kääpiö. Hylkäyksen jälkeen Layana ymmärsi olevansa erilainen ja hyppäsi linnantornista alas.

Huvilan muuria koristaa tänäkin päivänä 20 kääpiön patsasrivi joista jokaisella on omat kasvonilmeensä.

Palatsin ja vierastalon seiniä koristavat Giambattista ja Giandomenico, isä ja poika, Tiepolon maalauksia. Vierastalon seinällä on kuva arkkitehti Palladiosta, joka näitä rakennuksia lukuunottamatta, suunnitteli useita palatseja ja huviloita Venetsiaan Valmaranan perheelle.

Vuonna 2014 Palladion maalaus varastettiin, mutta onneksi taulu löydettiin joitakin kuukausia myöhemmin ja laitettiin takaisin alkuperäiselle paikalleen.

Palatsin pöydillä olevat valokuvat talon asukkaista sukupolvien ajalta ovat viehättäviä. Mukana on myös tuttuja kasvoja ulkomailta kuten kuningataräiti Elisabeth. Tuntuu siltä kuin talo heräisi eloon ihmisten ja valokuvien myötä. Vierastalossa on myös pieni kahvila.

Pääsyliput: 11€/aikuinen.

Osoite: Via Dei Nani 8, Vicenza.

Lue täältä myös viereisestä Padovan kaupungista.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Me hyppäsimme muutama vuosi sitten Venetsiassa kanavalaivaan ja livuimme päivän ajan Po-jokea (Brenta) myöten Padovaan. Matkan varrella vierailimme viidessä Palladion upeassa huvilassa ja palatsissa. Ne tunnistaa noista kuvissasi olleista pylväistä ja puolipyöreästä kupolista Palladion suunnittelemiksi. Erittäin kauniita kaikki!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *