Italia

Koillis-Italiassa, noin 40 kilometrin päässä Slovenian rajasta, sijaitsee Udinen kaupunki. 

Udine on Friulin alueen historiallinen pääkaupunki. Alue asutettiin jo neoliittisella kaudella ja myöhemmin paikalla asuivat tiettävästi myös keltit. Kaupunki on tunnettu rauta- ja metalliteollisuudesta. Udinen pinta-ala on 57 km² ja asukkaita kaupungissa on uusimman väestölaskennan mukaan noin 99 000.

Piazza Libertalta löytyy historiallinen rakennus nimeltään Loggia del Lionello.

Satunnainen matkailija saattaa matkallaan eksyä Dolomiittien kainalossa olevaan pieneen Udinen kaupunkiin. Udine on kuuluisa Arkkipiispan palatsista ja erityisesti siellä olevista Giambattista Tiepolon (1696-1770) maalauksista. Kaupungissa on myös nimetty Tiepolon mukaan kävelyreitti, jota pitkin pääsee tutustumaan nuoren taiteilijan tekemisiin ympäri Udinea. Reitin varrella tulee samalla tunnetuksi kaikki Udinen oleelliset nähtävyydet.

Museo Diocesano Udine

Museo Diocesano Udine eli Arkkipiispan palatsi on kaupungin ykköskohde. Ensimmäiseen  kerrokseen on kerätty lähinnä kirkollista taidetta kuten puisia alttarihahmoja.

Varsinainen jymypaukku löytyy palatsin pääkerroksesta. Portaat vievät arkkipiispan kirjastoon jonka kardinaali Dionisio Delfino rakennutti vuosien 1708-1711 aikana. 10 000 kirjan, käsikirjoituksen, niteen ja tärkeiden kirjeiden kokoelma toimi myös kaupungin ensimmäisenä julkisena kirjastona, joten pelkästään arkkipiispan iloksi kirjastoa ei rakennettu.

Kirjaston jälkeen kerroksesta löytyy sininen, keltainen ja punainen huone jotka ovat osin sisustettuja. Näissä huoneissa kannattaa nostaa katse hienoihin, vanhoihin kattomaalauksiin.

Museokierros vie lopulta mielenkiintoiseen kruunajaishuoneeseen jonka seinillä Aquileian patriarkat ja Udinen arkkipiispat katsovat kaukaa historiasta nykymaailman menoa.

Salin seinille on taltioitu korkea-arvoisia hengellisiä miehiä.

Osa potreteista on Giambattista Tiepolon käsialaa, eikä tarvitse olla kovinkaan ihmeellinen taiteentuntija jotta erottaa milloin henkilökuvien maalaaja on vaihtunut.

Kruunajaishuoneen vierestä löytyy kapea vierasgalleria. Galleria seinämaalauksineen on kirjastoakin tunnetumpi juttu taidemaailmassa. Täällä Tiepolo on päässyt “revittelemään”.

Maalauksen on taltioitu Tiepolon perhe.

Seinillä on kolme aihetta Raamatusta, joista yhden henkilöhahmojen malleina toimi Tiepolon oma perhe – hänen vaimonsa, poikansa sekä hän itse. Olisiko kyseessä historian ensimmäinen selfie?  

Museo Diocesano Udine on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 13.00 ja 15.00 – 18.00. Tiistaisin museo on suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 8€, lapset 4€ ja alle 6v. pääsevät museoon ilmaiseksi. 

Osoite: Piazza patriarcato 1, 33100 Udine.

Udinen vanhakaupunki

Arkkipiispan palatsista on lyhyt kävelymatka Udinen vanhaankaupunkiin. Ensimmäisenä vastaan tulee Piazza Liberta. Aukio on Udinen vanhin ja historiallisesti tärkein.

Torre dell’Orologio eli kellotorni on rakennettu vuonna 1527.

Satojen vuosien historia tiivistyy täällä patsaisiin sekä rakennuksiin kuten Loggia del Lionelloon, Torre dell’Orologioon ja Arco Bollaniin.

Aukio on myös kivenheiton päässä Udinen linnasta. Udinen linnaa alettiin rakentaa vuonna 1517, mutta vei 50 vuotta jotta linna saatiin valmiiksi.

Nykyisin linnassa toimii kaksi museota; Museo del Risorgimento ja Museo Archeologico. Linnan seiniltä löytyy taidetta 1300-luvulta 1800-luvulle. Näiden joukossa mm. Carpacciota, Caravaggiota ja tietenkin Tiepoloa. Jos kirjat kiinnostavat, linnan taidekirjastossa on peräti 45 000 kirjaa ja nidettä tutkittavaksi.

Linnan sisäpihalta on hulppeat maisemat niin kaupunkiin kuin Dolomiiteille asti. Sisäpiha toimii myös rakastavaisten kuhertelupaikkana.

Udinen tuomiokirkko.

Mikäli ihastuit Tiepolon maalauksiin, niitä löytyy myös Udinen tuomiokirkosta. Kirkon rakennusvuosi vie niinkin kauas kuin vuoteen 1236.

Udinen tuomiokirkon sivualttarin katosta löytyy Tiepolon maalauksia.

Toinen aukio jossa kannattaa piipahtaa on Piazza Matteotti. Myös tämän aukion historia vie kauas 1200-luvulle jolloin kaupungille annettiin kauppaoikeudet.

Piazza Matteotti kerää niin paikalliset kuin turistitkin lasillisen ja gelaton ääreen. Ja mikäs se on istuskellessa Udinen vanhassa kaupungissa ja tutkia aukion historiallisten rakennusten arkkitehtuuria puheensorinan säestäessä omia pohdintoja. 🙂

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. En ole Udinessa käynyt, mutta rajan takana Sloveniassa kyllä. Tykättiin tuosta seudusta todella paljon. Aluksi oli ajatuksena käydä myös Udinessa, mutta ei sitten tullut käytyä. No, seuraavalla reissulla sitten, kivalta näyttää rajan toisellakin puolen!

    1. Kiitos Mikko!
      Ja kyllä, noilla seuduin näyttää hienolta.
      Onko se tuo vuoristo vai mikä, mutta jotenkin värit ja niiden syvyys on aivan uskomatonta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *