Sisilia, Italia

Sisilian saareen liittyy paljon ennakkoluuloja ja -käsityksiä, joista suurin osa on muovautunut syystäkin menneiden vuosikymmenten sekä mielipiteisiin vaikutteiden mafiaelokuvien ja uutisotsikoiden kautta. 

Tekoälyn näkemys Sisiliasta.

Lähdimme viime kesänä viikoksi Sisiliaan road tripille ja tässä viimeisessä jutussa listataan saaren hienoimmat, itsekoetut nähtävyydet. 

Top 5 Sisilian saaren vierailukohteet

Kuuma ja kuuluisa Etna

Saaren päänähtävyys on salaperäinen ja kiihkeä tulivuori Etna. Etna on Euroopan suurin toimiva tulivuori ja yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. “Mamma” on purkautunut yli 250 kertaa viimeisen 3500 vuoden aikana. Etnan huippu nousee noin 3 357 metrin korkeuteen.

Etna on Unescon maailmanperintökohde ja hyvin suosittu nähtävyys. Varaudu siis yleisöryntäykseen, satelevaan tuhkaan sekä varsin sakeaan “kananmunan” hajuun. 

Lue lisää täältä.

Upea Temppelien laakso – Valle dei Templi

Agrigentossa sijaitseva Temppelien laakso käsittää itseasiassa laakson sekä kukkulan jolta löytyy mm. seitsemän temppelin rauniot, kuivia vesialtaita, hautoja, patsaita, jotka uhmaavat tuulta ja ennen kaikkea Sisilian paahtavaa aurinkoa. Suurin osa temppeleistä on rakennettu Kreikan kukoistuksen aikaan 500 – 400 eaa. 

Temppelialue on laaja ja karu. Varjoja ei alueelta löydy, jos ei oteta huomioon satoja vuosia  vanhoja käppyräisiä oliivipuita. Vinkki: Vettä kannattaa ottaa reippaasti mukaan. 

Lue alueesta lisää täältä.

Syrakusan Dionysoksen korva

Noin 200 kilometrin päässä Temppelien laaksosta, sijaitsee 2500 vuotta vanha Syrakusan kaupunki ja sen arkeologinen alue. Keskellä kaupunkia sijaitsevassa suuressa arkeologisessa puistossa on kreikkalaisen ja roomalaisen teatterin raunioita, vankilalouhoksia sekä erityinen luola joka tunnetaan nimeltä Dionysoksen korva.

Viimeisimmässä vuonna 2023 Harrison Fordin tähdittämässä Indiana Jones and the Dial of Destiny -elokuvassa on yksi kohtaus kuvattu juurikin täällä Dionysioksen korvassa. 

Jos alkoi kiinnostamaan, lisää infoa löytyy täältä.

Romanttinen Taormina

Jos Sisiliasta pitää nimetä yksi paikka, se on yleensä Taormina. Kaupunki sijaitsee Sisilian itärannikolla, noin 40 kilometriä koilliseen Etnasta Monte Tauro-vuoren rinteellä.

Pieni sympaattinen kaupunki autottomine kujineen ja historiallisine nähtävyyksineen on rakennettu korkealla Naxoksen lahden yläpuolelle.

Pittoreskissä kaupungissa voi kuljeskella antiikkisten kaupunginporttien välillä, hengitellä renessanssiaukioiden tunnelmaa ja hiplata markkinakojujen tarjontaa.

Pääkatu Corso Umbertolla on jokaiselle kukkarolle sopivia muotiliikkeitä, ihania jäätelöbaareja ja värikkäitä taidegallerioita. Hyvin säilyneellä kreikkalaisella teatterilla voi nauttia sielun ruokaa konserttien muodossa. 

Lue Taorminasta lisää täältä.

Palermo  – yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista

Sisilian suurin kaupunki, Palermo, on Sisilian autonomisen alueen pääkaupunki ja Palermon metropolikaupungin pääkaupunki. Kaupungin väkiluku on vajaat 700 000. Palermo on myös Sisilian tärkein kulttuurinen, taloudellinen ja historiallinen keskus.

Yksi kaupungin nähtävyyksistä on Palazzo dei Normanni. Unescon maailmanperintölistallekin kuuluva palatsi on käynnin arvoinen. Euroopan vanhin kuninkaille rakennettu palatsi sijaitsee Palermon vanhassakaupungissa. 

Palatsia on uudistettu usean eri aikakauden aikana ja onneksi edellisiä kerroksia on jätetty näkyville. Esimerkiksi palatsin kellarissa pääsee aikamatkalle historian kerrostumiin. Kannattaa kiinnittää myös huomiota palatsin upeisiin yksityiskohtiin esimerkiksi ikkunoissa ja seiniä koristavissa kuvioissa. 

Kappeli oli häiden vuoksi koristeltu valkoisin kukkaseppelein.

Kuuluisaksi palatsi on kuitenkin tullut vuonna 1132 palatsin yhteyteen rakennetusta kuninkaallisesta Cappella Platinasta, jossa säihkyvät erilaiset jalometalliupotukset sekä taidokkaat ikonimaalaukset. Rakennus on sekoitus Bysantin, Normanin ja Fatimidin arkkitehtoonisia tyylejä, ja se esittelee Sisilian kolmikulttuurista tilaa 1100-luvulla sen jälkeen, kun Roger I ja Robert Guiscard valloittivat saaren.

Lue lisää Cappella Platinasta täältä.

Extra-vinkki: kannattaa maistaa sisilialaista herkkua, Arancinia. Arancinot ovat friteerattuja riisipalloja, jotka on täytetty mm. jauhelihalla, juustolla tai kinkulla. Esimerkiksi Palermosta löytyy katukeittiöitä jotka ovat keskittyneet pelkkiin Arancinoihin. Nimi tulee appelsiinilta ja onhan ilmeessä jotain yhtäläisyyksiä hedelmän kanssa.

Arancini -menu: täytetty riisipallero, ranskalaisia ja juoma.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *