Kotka – Haminan alue

* Blogijuttu syntyi Visit Kotka-Haminan PR-matkan inspiroimana

Miksi lähteä länsirannikolle kun Suomen itärannikko tarjoaa kosolti uutta nähtävää ja koettavaa? 

Kuva: Viktoria Shishkova.

Tämä ajatus pyöri mielessäni kun aloin hahmotella tätä juttua. Joka vuosi Kotka-Haminan seutu tarjoaa jotain uutta ja yllättävää, vaikka olen luullut ettei minua niin vaan päästä yllättämään. No mitä itärannikko sitten tarjoaa tänä kesänä? Siitä seuraavana juttua.

Toimintaa ja aktiviteetteja

Vapaapudotusta Aeronauticalla

Noin tunnin päässä Helsingistä sijaitsevan Pyhtään Aeronautica-areena tarjoaa adrenaliinipumppausta kaikille halukkaille. Tarjolla on mm. Suomen korkein tuulitunneli, sisäsurffausta sekä erilaisia VR-pelejä. 

Yli 12 metriä korkeassa vapaalentotunnelissa on kova pystysuuntainen ilmavirta, joka kannattelee lentäjää ilmassa. Kokemus on pitkälti sama kuin vapaapudotus laskuvarjolla hypätessä. Putki tuokin Suomeen ulkomaisia laskuvarjohyppääjiä ns. kuivaharjoittelemaan sisäolosuhteissa. Ja täytyy sanoa, että harjoittelu on upeaa katsottavaa. 

Vesipedoille suunnattu sisäsurffaus tarjoaa jokaiselle oman vaikeustason. Flowriderissa voi surffata joko seisten “flowboardilla” tai mahaltaan ja polviltaan “bodyboardilla”. 

Mikäli nämä varsin fyysiset lajit eivät kiinnosta, voi koota oman joukkueen ja uppoutua pelien maailmaan. Elämyskeskuksessa on tarjolla useita virtuaalipelejä ja voit pelata yhtä aikaa esimerkiksi pakohuonepeliä yhdeksän kaverisi kanssa. Johdottomat VR-laitteet mahdollistavat vapaan liikkumisen pelikentällä. 

Varoituksen sana, näihin voi hurahtaa lopullisesti!

Osoite: Aeronautica-areena, Kotitie 10, 49270 Pyhtää. 

Merikeinun alpakat

Mikäli koet Aeronautican palvelut liian hurjapäisiksi, suosittelen pistäytymään Merikeinun alpakkatilalla Haminassa. Tila tarjoaa mm. Alpakkavaellusta metsässä, äänimaljarentoutusta, kahvi- ja teehetkiä pellolla yhdessä alpakoiden kanssa.

Hurmuri-Sulo odottaa sinua!

Hurmaavat alpakat lähes pakottavat keskittymään olennaiseen eli juuri tähän hetkeen ja mikäli oikein hyvin käy, sinut palkitaan suukolla!

Osoite: Merikeinun tila, Mustikkatie 16, Husula, Hamina.

Valkmusan kansallispuisto

Yksi kotimaan pienimmistä ja nuorimmista kansallispuistoista sijaitsee Pyhtään ja Kotkan alueella. Valkmusan kansallispuisto perustettiin vuonna 1996, ja sen pinta-ala on 19,5 neliökilometriä, josta suota on peräti 87 prosenttia. Valkmusan kansallispuisto käsittää Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen edustavaa suoluontoa.

Suoluontoa voi tarkkailla noin 2,3 kilometrin pituisella pitkostetulla rengasreitillä Simonsaaressa. Reitillä on näkötorni sekä levähdyspenkkejä ja parkkipaikan kupeessa kuivakäymälä. Simonsaaressa ei valitettavasti ole nuotiopaikkaa.

Kuva: Viktoria Shishkova.

Talviaikaan kansallispuistoon voi tutustua opastetusti lumikenkäillen esimerkiksi Pyhtään Retkipisteen eräoppaan kanssa. Kesäisin pitkospuut johdattavat sinut tutkimaan lintuja ja jos osaat olla hiljaa, ehkäpä myös ilves uskaltautuu jakamaan suon kanssasi.

Osoite: Valkmusan kansallispuisto, Vastilantie 886, 49220 Vastila.  

Arkkitehtuurin helmi – Aallon Sunila

Kotkasta löytyvä Sunila tunnetaan Aino ja Alvar Aallon suunnittelemasta asuntoalueesta, joka rakennettiin 1930–1950-luvuilla, sekä Stora Enso Oyj:n sulfaattisellutehtaasta. 

Uusi sellutehdas ja asuinalue rakennettiin lähes neitseelliseen maastoon. Tehtaan ja asuinalueen lisäksi rakennettiin myös teitä, siltoja, rautatie ja satama.

Asuinalue edustaa Aallon arkkitehtuuria parhaimmillaan, ja vaikka rakennuksia on rakennettu usealla eri vuosikymmenellä, Aallon kynän jälki on selvä. Rakennuksissa näkyy myös ns. luokkaerot; mitä korkeammassa asemassa henkilö oli tehtaalla, sitä isompi oli asunto. 

Ensimmäisessä rakennusvaiheessa toteutettiin tehtaanjohtajan asuintalo Kantola, insinöörien rivitalo Rantala, työnjohtajien rivitalo Mäkelä ja työläistalot Mäntylä ja Honkala sekä tarpeelliset huoltorakennukset.

Asuinalueen toisessa rakennusvaiheessa rakennettiin Etelä-Kymen asuinrakennus Oy EKA-niminen asunto-osakeyhtiö sekä Puistolan omakotialue, johon tuli 12 kpl Ahlströmin Varkauden tehtaiden valmistamaa puutaloa tyyppiä C2 ja C3.

Vanhan Sunilan rakennuksia muutettiin uuden sellutehdasyhdyskunnan käyttöön Aino ja Alvar Aallon suunnitelmien mukaan. Vanhoihin rakennuksiin tehtiin tilat mm. virkailijakerholle, työnjohtajakerholle, lastentarhalle ja kirjastolle. Sunilan sahan VPK:n talo muutettiin koko henkilökunnan yhteiseksi seurataloksi.

Sodan jälkeen Sunilaan rakennettiin vielä kerrostalot Kuusela 1947 sekä Juurela ja Runkola 1952–54. Sunila on asemakaavalla suojeltu kaunis metsälähiö ja Aallon laajin toteutunut työ.

Tänä päivänä Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneet voivat vaellella asuntoalueella omatoimisesti. Myös tehtaanjohtajan asuintalo Kantolassa, on mahdollista vierailla esimerkiksi Arkkitehtibrunssin tai ryhmäopastusten merkeissä. Alueella on tarjolla myös kokous-, juhla- ja Airbnb-toimintaa.

Jos arkkitehtuuri ja design kiinnostaa, merkitse kalenteriisi 24.-25.8. Tällöin järjestetään suosittu Sunilan Aaltokodit 2024 -tapahtuma. Tällöin asuinalueella aukeaa useamman kodin ovet kaiken kansan ihasteltavaksi. Huom. Viime vuonna tapahtuman liput myytiin ennakkoon jo loppuun!

Osoite: Kantola, Kantokatu 5, Alvar Aallon Sunila, 48900 Kotka.

Murua rinnan alle

Wanhassa Fiskarissa maistuu aito kotkalaisuus 

Jossain vaiheessa matkailijalle tulee nälkä ja ainakin itse kaipaan tällöin jotain muuta apetta kuin ketjujen puolivalmisteita. Yksi tällainen on ehdottomasti Kotkasta löytyvä nostalginen Ravintola Wanha Fiskari

Riitta ja Matti Horton luotsaama Ravintola Wanha Fiskari on sijainnut Kotkan Sapokan vierassataman tuntumassa vuodesta 1990. Kaikki lähti alkuun intohimosta kalaan. Ravintolan nimikin Wanha Fiskari viittaa kalastukseen ja mereen. Rakennuksessa on aiemmin sijainnut myös yleinen sauna.

Konstailematonta ja aitoa ruokaa tarjoava ravintola on tunnettu paikallisista herkuistaan.  Ruokalistalla on joka päivä tuoretta kalaa kuten kuhaa, ahventa, silakkaa tai siikaa riippuen kalojen saatavuudesta. Myös heidän pihvinsä ovat kaupungin kuuluisimpia! Maista myös ravintolan tarjoamaa kolmen ruokalajin Kymenlaakso-menua.

Osoite: Wanha Fiskari, Juha Vainion katu 2, 48100 Kotka. 

Nukkumatin matkaan käy tie…

Saarihotelli Kotkassa

Kun on aika rauhoittua pitkän ja toiminnallisen päivän jälkeen, on mukava laittaa pää tyynylle ja ummistaa silmät. Kotkan alue mahdollistaa erilaisia vaihtoehtoja nukkumiseen. Original Sokos Hotel Seurahuone sijaitsee keskellä meren ympäröimää Kotkansaarta ja hotellissa on meneillään  uudistumisen vuodet. Saneeratut sekä merihenkiset huoneet kutsuvat seikkailunnälkäisiä rauhoittumaan.  

Saarihotelli sijaitsee kaupungin palveluiden lähellä. Myös Kotkan palkitut puistot ovat vain kävelymatkan päässä hotellista. 

Osoite: Original Sokos Hotel Seurahuone, Keskuskatu 21, 48100 Kotka.

Luonnonhelmassa ÖÖD Hotelsin peilimökeissä

Jos kaipaat jotain erikoisempaa, tartu Pyhtään Versso-saarelta löytyvään ÖÖD Hotelsin tarjoamaan elämysmajoitukseen. Marimekko-teemaiset Versson peilimökit tarjoavat luksusta luonnon keskellä. 

Jokainen ÖÖD-talo on varustettu kaikilla mukavuuksilla. Käytössä on oma sauna, mukava parivuode, kompakti keittiö, viihtyisä oleskelutila ja kylpyhuone suihkulla – kaikki upeilla näkymillä! Mökkejä alueella on kaikkiaan neljä, jotka on nimetty Marimekon kuosien mukaan: Unikko, Räsymatto, Tiiliskivi ja Siirtolapuutarha.

Jokaiseen peilimökkiin on Marimekko suunnitellut oman uniikin sisustuksen tutuilla, mutta ajattomilla klassikoilla.

Versso-saarelle pääsee maasiltaa pitkin. Sijainti lahden rannalla on täydellinen mm. uimiseen, suppailuun, melomiseen ja kalastukseen.

ÖÖD tarkoittaa muuten unta viroksi.

Osoite: ÖÖD Hotels, Paarlahdentie, 49220 Siltakylä.

Katso myös edelliset blogijuttuni itärannikkoon liittyen:

*Löytämisen riemua

*Itärannikko kutsuu seikkailunnälkäisiä

*Luontoa ja historiaa Virolahdella

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *