Sunila, Kotka
Kotkasta löytyvä Sunila tunnetaan Aino ja Alvar Aallon suunnittelemasta asuntoalueesta sekä sellutehtaasta, jotka rakennettiin 1930–1950-luvuilla.
Uusi sellutehdas ja asuinalue rakennettiin lähes neitseelliseen mäntymaastoon. Tehtaan ja asuinalueen lisäksi rakennettiin myös teitä, siltoja ja rautatie. Tehdas rakennettiin Pyötisen saarelle, jonne jyrkän rannan takia tehtiin lisäksi satama.
Asuinalue edustaa Aallon arkkitehtuuria parhaimmillaan, ja vaikka rakennuksia on rakennettu usealla eri vuosikymmenellä, Aaltojen kynänjälki on selvä. Rakennuksissa näkyy myös ns. luokkaerot; mitä korkeammassa asemassa henkilö oli tehtaalla, sitä isompi oli asunto.
Asuntoja usealla eri vuosikymmenellä
Ensimmäisessä rakennusvaiheessa toteutettiin tehtaanjohtajan asuintalo Kantola, insinöörien rivitalo Rantala, työnjohtajien rivitalo Mäkelä ja työläistalot Mäntylä ja Honkala sekä tarpeelliset huoltorakennukset.
Asuinalueen toisessa rakennusvaiheessa rakennettiin Etelä-Kymen asuinrakennus Oy EKA-niminen asunto-osakeyhtiö sekä Puistolan omakotialue, johon tuli 12 kpl Ahlströmin Varkauden tehtaiden valmistamaa puutaloa tyyppiä C2 ja C3.
Vanhan Sunilan rakennuksia muutettiin uuden sellutehdasyhdyskunnan käyttöön Aino ja Alvar Aallon suunnitelmien mukaan. Vanhoihin rakennuksiin tehtiin tilat mm. Virkailijakerholle, työnjohtajakerholle, lastentarhalle ja kirjastolle. Sunilan sahan VPK:n talo muutettiin koko henkilökunnan yhteiseksi seurataloksi ja nimettiin Pirtiksi.
Sodan jälkeen Sunilaan rakennettiin vielä kerrostalot Kuusela 1947 sekä Juurela ja Runkola 1952–54.
Sunila on asemakaavalla suojeltu kaunis metsälähiö ja Aaltojen laajin toteutunut työ.
Sunila Unescon maailmanperintökohteeksi
Opetus- ja kulttuuriministeriön 1.2.2021 päätöksellä Suomi esittää Alvar Aallon 13 kohteen kokonaisuutta Unescon maailmanperinnön kansalliseen aieluetteloon kulttuuriperintökohteeksi. Sunilan tehdas- ja asuntoalue on yksi kohteista. Sunila ja Kantola ovat myös mukana Alvar Aalto Route -kulttuurireitillä, joka valittiin toukokuussa 2021 ensimmäisenä matkailureitiksi Suomesta arvostettujen Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon.
Tehtaanjohtajan talo Kantola huokuu arvokkuutta
Kantola on Alvar Aallon suunnittelema funktionalismia edustava rakennus vuodelta 1937. Tehtaanjohtajan entisessä edustuskodissa on noin 450 neliötä kahdessa kerroksessa.
Kantola on malliesimerkki funkkistalosta ja Aallon muotokielestä. Talon arkkitehtuurissa on paljon samoja piirteitä kuin Paimion parantolassa kuten sisäportaikko, huoneet mäntymetsän suuntaan, sävyt sekä pylväät.
Kantola sai nimensä ensimmäisen tehtaanjohtajan Lauri Kannon mukaan. Hän ei halunnut kotiinsa Aaltojen Artekille suunnittelemia huonekaluja, vaan Kanto halusi tuoda omat huonekalut mukanaan, kun hän muutti Kantolaan.
Kannon lisäksi kolme muuta Sunilan tehtaanjohtajaa on asunut rakennuksessa. Viimeinen heistä asui Kantolassa 1980-luvulla. Vieraskirjan mukaan yläkerran makuuhuoneissa ovat yöpyneet ainakin Mauno ja Tellervo Koivisto. Sunilan muissa rakennuksissa on nähty kuninkaallista verta Ruotsin kuninkaan toimesta.
Kantolassa on runsaasti Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia ja esineistöä.
Kaikkien huonekalujen tarinaa ja historiaa ei toki tiedetä, mutta Kantolaan on tuotu huonekaluja ainakin puretusta Sunilan tehtaan virkailijakerholta sekä Sunilan tehtaan konttorista. Lisäksi Kantolassa on myös esillä joitakin Artekin myöhempien vuosikymmenien tuotantoa.
Nykyään Kantolan omistaa Kotkan kaupungin 100-prosenttisesti omistama Sunilan Kantola Oy.
Sunila kutsuu Sunilan Aaltokodit 2024 -tapahtumaan
Tänä päivänä Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneet voivat tutkiskella asuntoaluetta omatoimisesti. Tehtaanjohtajan asuintalo Kantolassa on mahdollista vierailla esimerkiksi Arkkitehtibrunssin tai ryhmäopastusten merkeissä. Alueella on tarjolla myös kokous-, juhla- ja Airbnb-toimintaa.
Jos arkkitehtuuri ja design kiinnostaa, merkitse kalenteriisi 24.-25.8. Tällöin järjestetään suosittu Sunilan Aaltokodit 2024 -tapahtuma. Asuinalueen useamman kodin ovet aukeavat koko kansan ihasteltavaksi. Huom. Viime vuonna tapahtuman liput myytiin ennakkoon loppuun!
Osoite: Kantola, Kantokatu 5, Alvar Aallon Sunila, 48900 Kotka.
Lue myös:
Kotkassa on tullut viimeisten vuosien aikana käytyä todella usein. Sunila ei kuitenkaan ollut itselleni lainkaan tuttu, täytyy pitää seuraavalla kerralla mielessä. Voi olla, että tuo elokuun loppukin onnistuisi.
Kiitos Mikko kommentistasi!